Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 21 Aralık 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  İçecek  »  Meyve suyu, şuruplar »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Tüketici köşesi
 Meyve suyu, şuruplar
 Kola, gazlı içecekler
 Su, Soda, Maden suyu
 Alkolü İçkiler
 Çay, Kahve
 Süt, Süt Ürünleri
 Şalgam
 Diğer içecekler
Dünya Meyve Suyu Günü  

Dünya meyve suyu sektörü İstanbul’da buluşuyor
 
 
İSTANBUL - Dünyanın önemli bölümüne ürün sunan, 13 milyar dolar büyüklüğü olan meyve suyu sektörünün önde gelen markaları İstanbul’da bir araya geliyor.

Meyve Suyu Endüstrisi Derneği (MEYED) ve Meyve Sebze Mamulleri Sektör Kurulu tarafından 29 Mayıs’ta İstanbul’da tertip edilecek Dünya Meyve Suyu Günü Kongresi’ne 200’ü aşkın firma katılacak.

Çevre kirliliğinin olumsuz etkilerine işaret eden MEYED Başkanı Mahmut Atom Duruk, bunlardan korunmanın en etkin yönteminin doğayla uyumlu olmaktan geçtiğinin vurguladı. Duruk, “Meyvecilik bu uyumun ana noktalarından biridir. Gerek toprak humus oluşumu, gerekse toplam karbon ayak izi azaltmada önemli bir faktördür, ek olarak dengeli beslenmenin gereğidir.” dedi.

Soma maden faciasından duyduğu üzüntüyü de dile getiren Duruk, “Soma’da en kaliteli domates yetişiyordu. Ama yanlış uygulamalar sonrasında artık böyle değil. Gerek doğayı, çevreyi koruma adına, gerekse kırsal yaşamdaki dengeli yaşam adına, gerekse bedenlerimizdeki ölümcül hastalıkları azaltmak adına meyvecilik ve meyve suyu sanayini doğru politikalarla geliştirmek durumundayız.” dedi.

Meyve Sebze Mamulleri Sektör Kurulu Başkanı Melisa Tokgöz Mutlu da ileride en çok tarımsal ürünlere ihtiyaç duyulacağını aktardı. Mutlu, meyve suyu sektörünün yüzde 100 katma değer sunduğunu anlatırken, şunları kaydetti:

“Ülkemiz tarıma elverişli toprakları bulunmakla beraber bizim amacımız kaynaklarımızı en iyi şekilde kullanılarak ülke ekonomimize katkı yapmaktadır. Hem taze de sürdürülebilirliği sağlamak hem de mamul için yeteri hammadde temini edebilmek için sözleşmeli tarım ve endüstriyel tarımın önemi de gittikçe artmaktadır. Sektörün daha da gelişmesi için sözleşmeli üreticilik sisteminin sağlıklı bir yapıya kavuşturulması zorunludur.”

MEYED Genel Sekreteri ve Dünya Meyve Suyu Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Ebru Akdağ, sektörle ilgili önyargılar bulunduğunu, ambalajlı ürünlere karşı korku salındığına temas etti. Akdağ, sektörün potansiyelinin büyük olduğunu ve katma değer yarattığını vurgulayarak, “13 milyar dolarlık dünya pazarında Türkiye’nin yüzde 1,6 pay alıyor. Ülkemiz ekilebilir alanı, stratejik konumu, bilgi ve teknik birikimimizle büyük avantajlara sahip. Doğru adımlar atılması halinde bu payı artıracak büyük fırsatlar yakalayabileceğiz.” ifadelerini kullandı.

Türkiye’de senede 18 milyon ton meyve üretilirken, dünyada sıralamasında altıncılıkta yer alıyor. Ürün bazlı bakıldığında ise kayısı ve vişnede birinciliğe, nar ve çilekte üçüncülüğe, elma ve domateste dördüncülüğe, limonda beşinciliğe ve şeftali, armut, üzümde de altıncılığa yerleşti. Sektör ihracatıyla da 190 milyon dolar dış ticaret fazlası veriyor. Meyve suyu ve nektarında birey başı tüketim ise senede 8 litre olurken, bu gelişmiş ülkelerde 3-4 katı buluyor. Türkiye’de tarım arazisi 24 milyon hektar olup, tarımın istihdamdaki payı ise yüzde 25,5.

Son verilere göre yaş meyve sebze ihracatı ise Nisan 2013- Nisan 2014 döneminde 2,5 milyar dolar olurken, bir önceki döneme göre yüzde 9,6 oranında artış elde edildi. Sebze meyve mamulleri ihracatı ise yine aynı dönemde yüzde 11 artışla 1,5 milyar dolara dayandı.(CİHAN)
 
 
 

Ekleme Tarihi
28.05.2014
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Dünya Meyve Suyu Günü ,Dünya meyve suyu sektörü,meyed
Link: Dünya meyve suyu sektörü İstanbul’da buluşuyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız