Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  İçecek  »  Kola, gazlı içecekler  »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Tüketici köşesi
 Meyve suyu, şuruplar
 Kola, gazlı içecekler
 Su, Soda, Maden suyu
 Alkolü İçkiler
 Çay, Kahve
 Süt, Süt Ürünleri
 Şalgam
 Diğer içecekler
 


Karamel skandalı!

Bir kola firmasında, kansere neden olan karamel boyası kullanıldığı ortaya çıktı. Türkiye'de de satışı olan içecek mercek altında.


Bir gazlı içecek firmasının daha içeriğinde kanserojen madde olan karamel boyası çıktı. ABD'de yapılan analizlerde firmada karamel rengini verebilmek için kullanılan ve hayvanlarda akciğer, karaciğer, tiroid ve kan kanserine yol açan madde (metil imidazol) tespit edildi.

AMERİKA YASAKLADI

Bunun üzerine harekete geçen ABD'de California eyaletinde firmaya bu maddenin azaltılması ya da tamamen kullanılmaması, aksi takdirde içeceğin eyalet sınırlarına alınmayacağı uyarısı yapıldı. Firma bunun üzerine önlemini alarak o eyaletlerde bu maddenin oranını düşürdü.


YÜZDE 25 SINIRI VAR

Türkiye'de de çok satılan bu içecek için henüz bir değişikliğe gidilmedi. Türkiye'de "E150c" ve E150d" koduyla isimlendirilen bu maddelerin bir kilogramda en fazla 250 miligram olması şartı koşuluyor. Gıda Bakanlığı'nın, "Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği"nde, "Karamellerin üretimi sırasında, metil imidazol adlı madde, E 150c (amonyak karamel) ve E 150d (amonyum sülfit karamel) kodlu katkı maddelerinin üretilmesi sırasında oluşmaktadır. E 150cve E 150d kodlu katkı maddesinde 250mg/kg'dan fazla olmamalıdır" deniliyor. Firmayı incelemeye alan Gıda Bakanlığı, yapılacak analizler sonucunda kanserojen etki yapan maddenin yüksek çıkması halinde gerekli yaptırımları uygulayacak.
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
06.08.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Karamel skandalı, kola, ABD
Link: Karamel skandalı!




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız