Ankara Ýçmesuyu 2. Merhale Gerede Sistemi Projesi kapsamýnda Ulusu Çayý'ndan Çamlýdere Barajý'na aktarýlacak suyla baþkentin 50 yýllýk ihtiyacýnýn karþýlanmasý amaçlanýyor. Çalýþma bölgesinde ise fay sürprizi yaþandý. Fay nedeniyle daha yavaþ ilerleniyor.
Orman ve Su Ýþleri Bakanlýðýnca 2012 yýlýnda baþlatýlan proje, Ankara'nýn yaklaþýk 100 kilometre kuzeybatýsýndaki Gerede ilçesinin kuzeydoðusundan güneye ilerleyerek, Ankara sýnýrlarýnda bulunan Çamlýdere Barajý'ný kapsýyor.
Devlet Su Ýþleri (DSÝ) Genel Müdürlüðü, Filyos Nehri'nin kolu Ulusu Çayý'nda inþa edilecek Iþýklý Regülatörü ve Ýletim Tüneli aracýlýðýyla Çamlýdere Barajý'na su aktarýlmasýný amaçlýyor. Ýhale bedelinin 229 milyon 426 bin lira olduðu projenin bu yýl sonunda tamamlanmasý planlanýyor. Çalýþma kapsamýnda Çamlýdere Barajý'na yýllýk 226 milyon metreküp su aktarýlmasý hedefleniyor.
Gerede Belediye Baþkaný Ömer Baygýn, AA muhabirine, projenin baþkentin içme ve kullanma suyu ihtiyacý için uzun yýllardýr düþünüldüðünü söyledi.
ANKARA'NIN 50 YILLIK SU ÝHTÝYACINI KARÞILAYACAK
Projenin çok büyük, toplam uzunluðunun 32 kilometre olduðunu ifade eden Baygýn, "Tünelin yüksekliði 4,5 metre. Üç farklý noktada yapýlan çalýþma birleþtiðinde Ankara'nýn 50'lýk ihtiyacý olan su tünelden akmaya baþlayacak" diye konuþtu.
Baygýn, projenin amacýnýn Ulusu Çayý'ný kurutmak olmadýðýný anlatarak, "Ulusu Çayý'nýn kýþýn ve ilkbaharda fazla olan, hiç iþe yaramadan denize dökülecek suyun fazlasýnýn regülatör aracýlýðýyla yönü deðiþtirilerek, Çamlýdere Barajý'na aktarýlmasý amaçlanýyor. Suyun az olduðu yaz ve güz aylarýnda da oradan hiçbir zaman su alýnmayacak" þeklinde konuþtu.
Gerede'nin þu anda su ihtiyacý bulunmadýðýna dikkati çeken Baygýn, ilçenin 2045 yýlýna kadar su ihtiyacýnýn Dörtdivan bölgesinde yapýmý devam eden Tekke Barajýn'dan karþýlanacaðýný vurguladý.
Kolin Ýnþaat, Turizm, Sanayi ve Ticaret AÞ Proje Müdürü Vahit Tekin ise projenin tamamlanmasýyla baþkentin 50 yýllýk su ihtiyacýnýn karþýlanacaðýný anlattý.
TÜNELLERDE YÜZDE 59'LUK BÖLÜM BÝTTÝ
Tünel açma çalýþmasýnda yüzde 59'luk bölümün tamamlandýðýna iþaret eden Tekin, "Arazinin jeolojik durumundan dolayý tünel açma iþlemlerimiz gecikiyor. Yoksa biz bunu 2013 yýlýnýn ekim ayý sonunda bitirmeyi planlamýþtýk ama önümüze hiç ummadýðýmýz problemler çýktý" diye konuþtu .
"Çalýþma yaptýðýmýz bölgede yaklaþýk 15 fay hattý var" diyen Tekin, þöyle devam etti:
"Fay bölgesinden geçerken makinelerimizde sorun çýkýyor. Bir makinenin boyu 245 metre, devasa. Fay hattýndan gelen yer altý suyu ve zeminin bozuk olmasý ayrý sorun. Fay hatlarý ve yer altý sularý nedeniyle 2013 yýlýnýn ocak ayýndan beri çýkýp, batýyoruz. Çok yavaþ gitmek zorunda kalýyoruz. Geçebilmek için çok büyük paralar harcanýyor. Oradaki fay zonunu iyileþtirdikten sonra geçmek gerekiyor. Proje gereði 150 litre/saniyelik su ile karþýlaþacaðýmýz öngörülmüþ ama fay hattýndan 750 litre/saniyelik su geldi karþýmýzdan. Çok problemli bir yerdeyiz. Her gelen suyu basarak þafttan dýþarý çýkartmamýz gerekiyor. Ýki-üç saat içinde suyu dýþarý atmadýðýmýz zaman makinelerimiz su içinde kalýyor. Çok büyük problemlerle karþýlaþýyoruz."
Tekin, iþin bitim tarihinin aralýk ayý olduðunu hatýrlatarak, projenin tamamlanmasýyla Ankara'ya yýlda 226 milyon metreküp su verilebileceðini sözlerine ekledi.