Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 21 Kasım 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  İçecek  »  BASINDAN MAKALELER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Tüketici köşesi
 Meyve suyu, şuruplar
 Kola, gazlı içecekler
 Su, Soda, Maden suyu
 Alkolü İçkiler
 Çay, Kahve
 Süt, Süt Ürünleri
 Şalgam
 Diğer içecekler

 
 
 
 Çapar Kanat
 
 
Sentetik Büyütülen Bebekler
 
İngiliz Independent Gazetesi’nde yer alan haberde Danone, Türkiye ’de satılan bebek maması Aptamil için yürüttüğü reklam kampanyasında, annelere “Bebeğinize ihtiyaç duyduğu kadar süt veremiyor olabilirsiniz” mesajını vermekle suçlandı. Haberde Danone'nin ürettiği süt tozunun anne sütünün yerini tutacağını ileri sürerek anneleri yanlış yönlendirdiği ileri sürüldü.

Hürriyet.com.tr'nin haberine göre Danone Aptamil’in, reklam kampanyasında 6 aylık ve daha büyük bebeklerin en az yarım litre süt ihtiyacı olduğunu belirterek anne sütünün yetersiz kaldığına dair vurgu yaptığı ve bu konuda anneleri yanlış yönlendirdiği iddia edildi. Gazete, benzer bir reklam kampanyasını 1970 yılında Nestle’nin de yürüttüğünü ve uluslararası protestolara maruz kaldığını da hatırlattı. Haberde Türkiye’de uygulanan reklam kampanyasının ardından satışların yüzde 15 oranında arttığı bilgisine de yer verildi.

WHO ve UNICEF İBARESİ VAR

Habere göre firma reklamlarında ürününün Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Birleşmiş Milletler’in dünya çocuklarını korumak için kurduğu UNICEF tarafından tavsiye edildiği ibaresine de yer verirken, WHO ve UNICEF böyle bir tavsiyenin söz konusu olmadığını ve ürüne destek vermediklerini belirtiyor. WHO yaptığı açıklamada ürünün üzerinde kullanılan isim ve logonun kaldırılmasını istediklerini bildiriyor.


ANNELER YANLIŞ YÖNLENDİRLİYOR

İngiliz gazetesine konuşan British Royal College’dan Pediatri ve Çocuk Sağlığı Komitesi başkanı Colin Michie “Danone’nin kampanyası ebeveynleri yanlış yönlendiriyor. Elimizde bunun doğrulunu kanıtlayacak çok sayıda bulgu var. Danone’nin tavsiyesini dinleyen anneler çocuklarını gereksiz yere bu formül sütlerle beslemiş oluyor” dedi.


DANONE KAMPANYANIN ARKASINDA

Haberde görüşlerine yer verilen Danone ise kampanyasının arkasında durdu. Firma, ürünün anne sütüyle kıyaslanmadığını, bunun yerine ürünün süt yerine geçebilen zengin besleyici özelliğine vurgu yapıldığını ifade etti. Yapılan açıklamada “UNICEF Türkiye ve WHO diğer partnerlerle birlikte (Sağlık Bakanlığı, televizyon kanalları, süpermarketler, Pediatri dernekleri) kampanyamızı destekliyor. Aynı zamanda WHO da ismini ve logolarını kullanmamıza izin veriyor” denildi. İngiliz gazetesi konuyla ilgili Türk Sağlık Bakanlığı’ndan herhangi bir açıklama yapılmadığını belirtiyor.


UNİCEF TÜRKİYE: ADIMIZI KULLANDILAR

Diğer yandan Unicef Türkiye ise,” Biz Unicef Türkiye olarak bu kampanyanın arkasında değiliz. Defalarca kendilerinden adımızı kullanmamaları yönünde ricada bulunduk. Danone’nin logomuzu kullanmak için izni dahi bulunmuyor” şeklinde açıklama yaptı.


'DOĞRU YÖNLENDİRİYORUZ'

Konu ile soru yöneltilen Danone Türkiye’den yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Önceliğimiz, anneleri, bebeklerini doğru besleyebilmeleri için desteklemek. Numil bu konuda Türkiye’deki pediatristler, yetkili makamlar ve annelerle uzun yıllardır birlikte çalışmakta. Sağlık Bakanlığı verilerine göre Türkiye'de son 20 yılda, bebeğini ilk 6 ay sadece anne sütüyle besleyen annelerin sayısı yüzde 2,9’dan yüzde 62,5’a çıkmıştır. Bu olumlu gelişmede eğitim programlarımızın önemli katkısı vardır.

UNICEF verilerine göre, beş yaşın altındaki her 10 Türk çocuğundan biri büyüme yetersizliği yaşamakta. Bunun en büyük nedenlerinden biri Türkiye’deki annelerin pek çoğunun bebeklerine daha 2.ayda katı gıda başlamasıdır. 6.aydan sonra da Türkiye'de bebeklere gereğinin çok üzerinde katı gıda verilmeye devam edilmekte. Numil, Dünya Sağlık Örgütü önerilerine paralel olarak, ilk altı ayında sadece anne sütü ile beslenmeyi ve ardından zamanında ve doğru miktarda ek mamaların eklenmesiyle birlikte anne sütü ile beslemeye devam edilmesini tavsiye eden global bir politika uygulamakta.

Yıllardır, Milli Pediatri Derneği, UNICEF Ulusal Komitesi, WHO işbirliği merkezleri ile birlikte, bebeğin süt öğününün 6.aydan sonra da anne sütü ile, eksikliğinde veya yokluğunda ise devam sütü ile tamamlanması konusunda çalışmaktayız." demiştir..
 
Danone Türkiye’ye Cevaplarım
 
Her 10 Türk çocuğundan birinin büyüme yetersizliği yaşadığı doğru olmakla beraber bunun sebebi Danone Türkiye’nin iddia ettiği gibi annelerin bebeklerine 2.ayda katı gıda ile beslemeye başlamaları değil her 10 Türk çocuğundan birinin ailelerinin düşük gelirli gruplardan oluşudur.
 
Bebek Mamaları Nasıl Yapılır?
 
Bebek mamaları süt tozundan yapılır. Süt tozu ise çiğ sütün 160 °C gibi çok yüksek ısıda işlem görür. Sonra bu çiğ sütün üzerine kuru-çok sıcak hava akımı verilerek (ısıl-spreyleme) suyu uçurulur. Çiğ süt gördüğü yüksek ısıdan içindeki doğal vitamin ve mineraller yok olur. Proteinleri, karbonhidratları denatüre (bozulma-değişim) olmuş bir süt tozu oluşur.. Bu süt tozunu süt tozu fabrikaları bebe maması fabrikalarına satar. Bebek maması fabrikaları bebek mamaları, formül sütlerinde, devam sütlerinde %30-40 değişen oranlarda süt tozu kullanırlar.
Bebek mamaları karbonhidrat ağırlıklıdır. İçine suni vitamin ve mineraller eklenerek yapılır. Bebek altı aydan sonra katı gıdalar ile beslenmeye geçtiğinde verilir..
 
Formül Sütler-Devam Sütleri Nedir?
 
Formül sütler, devam sütleri de bebek maması fabrikaları tarafından süt tozundan yapılır. İçine değişen oranlarda suni vitamin,suni mineral konur.
 
Süt Düşmanlığı

Bebek mamaları firmaları ve onların sponsore ettiği doktorlar süt düşmanlığı yapmaktalar.

Çeşitli reklamlarda, köşe yazılarında ‘’Dünya Sağlık Örgütü (WHO) 6 aydan önce bebeklere inek sütünü tavsiye etmemektedir ‘’ demektedirler. Halbuki WHO, 6 aydan önce bebeklerin anne sütü ile beslenmesini önermektedir. Yani anne sütü var iken başka süt veya sıvı gıda ile beslemeyin demektedir. Devam, formül sütü üreten firmalar yaptıkları reklamlarda anne sütünün tek alternatifinin kendi ürünleri olduğu algısını yaratmaktadırlar..
Altı aydan önceki bebeklerde anne sütünün olmadığı, yetersiz kaldığı durumlarda en iyi alternatif çiğ sütün kaynatılarak beslemedir. Çiğ sütün olmadığı yerde pastörize süt kullanmalıdır.. Pastörize veya çiğ süt, inek sütünden yapılmış ise bire bir oranında su ile karıştırılarak demir emiliminin daha iyi yükseltilmesi mümkündür..

6 Aydan Sonraki Bebeklerde
 
Altı aydan sonraki bebeklere artık anne sütü yetmeyebilmekte ve bu başka sıvı ve katı gıdalara geçiş dönemidir. Bu dönemde sıvı gıda olarak kutu meyve suları (UHT) değil gerçek meyveden sıkılarak annenin yaptığı meyve suları ve süt içirilmelidir.. Katı gıda olarak da çiğ sütten yapılmış yoğurt, buğday, pirinç vb. unundan bizzat annenin yapacağı mamalar yedirilmelidir..
Çiğ sütte, buğday ve pirinç mamasında doğal protein, karbonhidratlar, vitaminler vardır. Çiğ sütten yapılan yoğurtta ise yine doğal vitamin, mineral, süt yağı, proteinin yanı sıra probiyotikler, prebiyotikler vardır.
Yoğurt sadece bebeklerin değil küçük, büyük çocuklar, insanlar için adeta bir yaşam iksiridir..
Bebekler sentetik- endüstriyel ürünler ile değil doğal ürünler ile beslenmelidir.
 
 
 
https://groups.google.com/group/cigsutureticileri

https://twitter.com/caparkanat

Ekleme Tarihi
02.07.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Sentetik Büyütülen Bebekler ,Çapar Kanat
Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız