Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 21 Kasım 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  İçecek  »  BASINDAN MAKALELER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Tüketici köşesi
 Meyve suyu, şuruplar
 Kola, gazlı içecekler
 Su, Soda, Maden suyu
 Alkolü İçkiler
 Çay, Kahve
 Süt, Süt Ürünleri
 Şalgam
 Diğer içecekler


Yalçın BAYER

 
 
Suyun kârı petrolün kârının yarısına ulaştı
 
 
[email protected]
 
 
BUGÜN Dünya Su Günü...

Çeşitli kuruluşlar bildiriler yayınladı... Bunlardan en ilginci, Ankara Mimarlar Odası’nın “Su doğal bir varlıktır, mülkleştirilemez” başlıklı bildirisi... “Su; hayatın devamlılığı için zorunluluğundan öte insanın, mülkiyet dışında tutulması gereken en temel ve kolektif bileşenidir.
 
Su endüstrisinin günümüzde % 5’lik bir bölümü özelleştirilmiştir. Buna karşın bu haliyle dahi su sektörlerinin kârı, petrol endüstrisinin kârının yarısına yaklaşmıştır. Önümüzdeki süreçte suyun bir meta, kâr ve sömürü aracı haline getirilme çabaları sürecektir.

Dünya Su Forumu adıyla düzenlenen etkinliklerin Meksika, Türkiye gibi ülkelerde yapılmış olması ve gündemlerinin Latin Amerika’da yaşanan suyun özelleştirilmesi ve benzeri politikaların diğer ülkelerde uygulaması olması bu olasılığı görünür kılmaktadır.
 
-Ülkemizde ihale edilen ve yapımı tamamlanan 2500 HES projesi tam kapasite çalışır halde olsa dahi, Türkiye enerji sarfiyatının yalnızca % 5’ini karşılamaya yetecek kapasitede elektrik üretebilecektir. Bu da, HES’lerle asıl yapılmak istenenin enerji ihtiyacının ötesinde, elektriğin özelleştirilmesinin önünü açmak ve suyun mülkiyetinin kullanım ve dolaşım haklarını uluslararası sermaye çevrelerine peşkeş çekmek ve yeraltı kanallarıyla bir bölgede toplanan suların 49 yıllık mülkiyet haklarının kiralanması ile de (çok uluslu sermaye gruplarının ülke topraklarında mülk edinmesini sağlayan yasayla) suyun metalaştırılma sürecinin hızlandırılması ve gelecekte önemi çok daha artacak olan ülke kaynaklarının talanı olduğunu gözler önüne sermektedir.
 
-OECD ülkeleri ile ilgili veriler çarpıcıdır. 1960 yılında sanayide kullanılan su, toplam temiz suyun % 12‘sini oluştururken, 2000 yılına gelindiğinde bu oran % 59’a yükselmiştir.

-Paketlenmiş su pazarı ülkemizde her yıl % 10 büyümekte ve yine ülkemizde. 300’e yakın damacana 100’den fazla pet şişe üreticisi bulunmaktadır. Mevcut pazarın % 70’lik kısmını ise yabancı sermaye elinde bulundurmaktadır. Suya ilişkin politika ve uygulamalar; özel ve kâr odaklı mülkiyetten uzak olmalı, üretim, yenilenme ve tüketim süreçleri doğa ve insan odaklı belirlenmeli, küresel kapitalizmin değil, halkın çıkarlarına hizmet için kullanılmalı ve ulusal değil evrensel sorumluluklar ölçeğinde uygulanmalıdır.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
22.03.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Yalçın BAYER, su, Dünya Su Günü
Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız