Osman AROLAT / AROLAT'tan Çin’de Coca-Cola’dan fazla içilen cevizli süt
[email protected]
Garanti Anadolu Sohbetlerinden 95’incisi için gittiğimiz Bingöl’de toplantı öncesi Eyfel lokantasında çok lezzetli yöresel yemekleri tadarken, bir yandan da sohbet ediyoruz. Toplantıda Bingöl ekonomisine ceviz yetiştiriciliğinin katkısını anlatacak olan Prof. Yaşar Akça, Sütaş’ın Bingöl’e fabrika kurma kararında olduğunu öğrenince, 2013 yılında gittiği Çin’de gezdiği bir cevizli süt fabrikasından söz ederek, “Öyle bir içecek üretmişler ki söylediklerine göre cevizli süt Çin’de Coca-Cola’dan fazla içilmeye başlanmış. Çok lezzetli ve sağlıklı bir içecek. Süt içersinde cevizi parça olarak hissetmiyorsunuz, eritilmiş cevizin tadını alıyorsunuz” dedi. Toplantı sırasında da Akça, “Bingöl cevizinin öneminden bahsedip, ceviz yetiştiriciliğinin ihya edilmesinin kente önemli ekonomik katkı yapacağını” anlattı. Toplantıyı başından sonuna kadar izleyen ve sonunda güzel bir değerlendirme konuşması yapan Bingöl’ün genç valisi İbrahim Taşyapan’a toplantı sonrası Sütaş yatırımının durumunu sordum. “Çalışmalar sürüyor, inşallah yakında temel atılır, inşaatlar başlar” dedi.
Dün sabah yazıyı yazmadan önce Muharem Yılmaz’ı arayıp Bingöl yatırımı ile ilgili bilgi aldım: ”Arazi toplulaştırması tamamlanmaya çalışılıyor. 1700-1800 dönüm bir araya getirilince ya 49 yıllığına kiralama ya da satın alma ile bu araziyi alacağız. Sütün bereketini Aksaray’dan sonra Anadolu’da Bingöl’e de götüreceğiz. O arazide hem hayvancılık yapacağız, hem süt ve yem fabrikası kuracağız. Zaten oradan bir iki yıldır süt alıp onu 800 kilometre ilerdeki Aksaray fabrikamızda işliyorduk. Oraya fabrika kurup sütün bereketini Bingöl’e de götürmeye kararlıyız. Yakında yatırımı başlatacak duruma geleceğimizi umuyorum. Kentin milletvekili Kalkınma Bakanımız Cevdet Yılmaz da yatırımın bir an önce başlatılması için toplulaştırmanın bitirilmesine gayret ediyor.”
Onun üzerine Muharrem Yılmaz’a orada cevizli süt üretimi için Yaşar Akça ile tanışmasının iyi olacağını söylüyorum. Çok sevineceğini söyleyip, “Yaşar Bey beni arasın. Cevizli süt üretimini de birlikte devreye alalım” diyor. Yaşar Akça’yı arayıp Muharrem Yılmaz’ın kendisinden telefon beklediğini söylüyorum.
Bingöl’den akşam uçağına binmek için 130 kilometrelik Elazığ yoluna çıkıyoruz. Bir süre gittikten sonra, dikkatle çevreyi izleyen Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük, “Ne güzel meralar var. Ama üzerlerinde hiç hayvan göremedim. İnsanın gelip buraya yerleşip, kooperatif kurarak bu meralarda hayvancılık yapası geliyor” diye duygularını dile getiriyor.
Garanti Sohbeti sonrası Bingöl’e zenginlik yaratacak iki ürünün süt ve ceviz olduğunu düşünüyorum. Bingöl’de yeniden kapama ceviz tarlaları kurulması ve Sütaş’ın yatırımının gerçekleşmesiyle bu zenginliğin kısa sürede gündeme gelebileceğine inanıyorum. |