Meyve suyunda katkısız dönem
Erkan Çelebi TÜKETİCİLERİN obezite başta olmak üzere sağlıklı beslenme amacıyla doğal ürünlere olan talebindeki artış, yıllık hacmi 1.5 milyar liraya ulaşan meyve sularında yeni bir dönemin başlamasına yol açtı.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın Resmi Gazete’de yayımlanan yeni tebliğiyle birlikte tüketiciler, meyve suları ile meyve nektarlarını bundan böyle sadece etiketlerine bakarak meyveli içecek ve aromalı içeceklerden kolayca ayırabilecek. Bu da meyve suyularının etiketlerinde “yüzde 100 meyve suyu” ibaresinin yanı sıra “ilave şeker içermez”, meyve nektarlarının etiketlerinde de “katkısız” ifadesinin yer almasıyla sağlayacak.
LİMON SUYU KULLANILACAK Ağustos ayının başında Resmi Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi’nin yeni Meyve Suyu ve Benzeri Ürünler Tebliği’nde, saf meyve suyu ve nektarları ile diğer meyveli içeceklerin ayrımı yapılıyor. Buna göre, bundan böyle yüzde 100 meyve suları ile nektarlarına sitrik asit (330) gibi asitlik düzenleyiciler ile tatlandırma amacıyla aşırı oranda şeker ilave edilemeyecek. Sitrik asit yerine limon suyu katılacak. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının 2006 yılında yürürlüğe giren Türk Gıda Kodeksi Meyve Suyu ve Benzeri Ürünler Tebliği’nde yapılan bu değişikliiğe göre, domates suyu ve konsantreden üretilen domates suyuları da meyve suyu kategorisine alıne alınarak, bu ürünlere tuz, baharat ve aromatik bitkiler katılabilmesine yönelik düzenlemeleri de içeriyor.
600 KALORİ DAHA AZ ŞEKER Yayımlanarak yürürlüğe giren yeni Meyve Suyu ve Benzeri Ürünler Tebliği ile meyve sularının üretiminde kullanılan şeker miktarının azaltılması, obezite ile mücadelede de önemli bir adımı oluşturuyor. Oysa, yürürlükten kaldırılan tebliğde üzüm suyu dışında kalan meyve sularına litrede 150 gram ilave şeker katılmasına izin veriliyordu. Yeni düzenlemeyle meyve sularında ilave şeker kullanılmasının yasaklanması, bir litre meyve suyunda yaklaşık 600 kalorilik bir düşüş sağlanmasına yol açıyor. Bu da, tüketicilerin sağlıklı beslenmeleri açısından oldukça önem arz ediyor.
Tüketiciye kolaylık MEYVE Suyu’nda 107 ülkeye ihracat gerçekleştiren Dimes’in Genel Müdürü Ozan Diren, yeni tebliğle birlikte, meyve suları ve meyve nektarlarının, meyveli içecek ve aromalı içeceklerden kolayca ayrışabileceğine dikkat çekiyor. Diren, “Meyveli ya da aromalı içecekler, çok az ya da hiç meyve içermemelerine rağmen, meyve suları ile nektarlarla aynı katagoride değerlendiriliyordu. Şimdi tüketici etikete bakarak, ürünlerin katkı maddesini içerip içermediğini, aşırı şeker kullanılıp kullanılmadığını görebilecek” diye konuştu. |