Galon Galon İsyan Sektörle ilgili çarpıcı açıklamalar yapan şarap sektörünün duayeni Coşkun Güner, Türkiye’de içki üretiminin üzerinde mahalle ve vergi baskısı olduğunu söyledi.
Egedesonsöz’den Sinan Doğan’ın haberine göre; Tüketimin hızla gerilediğini, şarap firmalarının depolarının şarapla dolu olduğunu açıklayan Güner, “Maalesef bu sene daha az üzüm alacağız. Daha az şarap üreteceğiz. Bu sene çok bağ sökülecek. Hükümet uyuşturucu ile mücadele etmeli… Şarap sektörüyle değil” dedi.
Şarap Üreticileri Derneği Eski Başkanı ve Türkiye’nin en eski şarap firmalarından Sevilen’in Kurucusu Coşkun Güner, Türkiye’de şarap sektörü üzerinde mahalle baskısı olduğunu söyledi. Yüksek vergi oranları ve baskılar nedeniyle her geçen yıl tüketimin gerilediğini dile getiren Güner, şarap firmalarının stoklarının dolup taştığını açıkladı. Güner, “Hükümet uyuşturucu ile mücadele etmeli. Şarap sektörüyle değil. Devletin bizi koruması gerekiyor” dedi.
Şarap üretiminin 60-65 milyon litre iken, tüketimin 35-40 milyon litreye kadar düştüğüne dikkat çeken Güner, “Anadolu’da sadece şarap değil içki tüketimi azalıyor: Vergiler ve baskılar var. Mahalle baskısı var. Şarap üreticilerinin hepsinde stok bulunuyor. Ürettiklerinin en az yüzde 35-40’ı stokta bekliyor. İhracat devede kulak denecek kadar az. Dışarıda Şili, Güney Amerika ve Avustralya gibi dev rakipler var. Müslüman ülke olduğumuz için bize farklı bakılıyor. Bu ortamda biz de ağırlığımızı turizm sektörüne verdik” diye konuştu.
BAĞLAR SÖKÜLECEK
Ayakta durmak isteyen şarap firmalarının küçüleceğini ve daha çok butik üretime yöneleceğini dile getiren Güner, “Biz de koşullara göre kendimizi ayarlayacağız. Tankları, stokları doldurmayacağız. Az şarap yapacağız. Maalesef az üzüm alacağız. Bu durum köylü için iyi olmayacak. Zaten üzüm fiyatları çok düştü. Geçen yıl 80 kuruş ile 1 lira arasında değişen şaraplık üzüm bu sezon 50-70 kuruşa geriledi. 1 kilo üzümün maliyeti 1.20-1.30 liraya geliyor. Oysa bağcıyı da korumak lazım. Şaraplık üzüm desteklenmeli. Bağcılık bir devlet politikası olmalı. Bu sene çok bağ sökülecek. Köylüye yazık olacak” şeklinde konuştu.
Şarap sektörünün devlet bütçesine önemli gelir sağladığını belirten Güner, baştan sona kontrol altında olan şarap üreticilerinin korunması gerektiğini vurguladı. Güner, “Türkiye’de şarap tüketimi tamamen kesilemez. Çünkü turistik bir ülkeyiz. Bakış tarzının değişmesini istiyoruz. Biz 70 senelik bir firmayız. Türkiye’nin bugün en büyük 3-4 şarap firması arasındayız. 70 yıldır bu işi yapıyoruz. Başka bir iş de yapmak istemiyoruz. Bütün olumsuzluklara rağmen ümidimizi kaybetmiyoruz” dedi. |