Damacana su satışında yeni düzenleme Damacana suların depolandığı, satışa sunulduğu yerler ile taşındığı araçlar için yeni düzenlemeler yapıldı.
Sağlık Bakanlığı'nın, "Ambalajlı Su Satış Yerleri ile Ambalajlı Su Nakil Araçlarının Tabi Olacağı Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ"i Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Tebliğde, izinli kaynak ve içme suları ile doğal mineralli suların üretimi sonrasında depolanması, satış yerleri ile su naklinde kullanılacak araçların sahip olacağı nitelikleri, izin verme şartları, çalışma esasları ve denetlenmesiyle ilgili usul ve esaslar yer aldı. Su satış yeri açmak isteyenler, satış yapılacak yere ait plan veya krokiyle Halk Sağlığı Müdürlüğüne başvurarak izin alacak. Tebliğe göre verilen izin, yürürlükteki mevzuat uyarınca diğer kurum ve kuruluşlardan izin alma zorunluluğunu ortadan kaldırmayacak. Su satış yeri izni almak için hazırlanacak dosyada, burada çalışacak personelin Umumi Hıfzıssıhha Kanunu gereğince hijyen eğitimi aldığına veya eğitim için müracaat ettiğine ilişkin bilgi ve belgeler de bulunacak.
SATIŞ VE DEPOLAMA YERİ
Ambalajlı su satış yerlerinde, geri dönüşlü ve dönüşsüz kaplardaki ambalajlı suların satışı ve depolaması yapılan bölümlerin kullanım alanı boş ve dolu damacanaları muhafaza edecek genişlikte olacak ve iki bölümden oluşacak. Satış yerlerinin taban ve tüm duvarları kir tutmayan, kolay yıkanabilir ve temizlenebilir, kontaminasyona yol açmayacak malzemeyle kaplı olacak. Satış yerinin temizlenmesi ve yıkanmasından sonra oluşacak atık suyun uzaklaştırılmasını sağlayacak kanalizasyona, kanalizasyon bulunmayan yerlerde septik çukurlara bağlı sifonlu düzenek oluşturulacak.
GÜNEŞ IŞIĞINA MARUZ KALMAYACAK
Satış ve depolama yerlerinde boş ve dolu damacanaların depolandığı ve satışa sunulduğu bölümler ayrı olacak, doğrudan güneş ışığı, toz, duman, ısı ve diğer etkenlere maruz kalmayacak şekilde düzenlenecek, açık alanda su satışı ve depolaması yapılamayacak.
TÜPLERLE BİRLİKTE TAŞINMAYACAK
Satılan suların üretim izin belgelerinin bir örneği ve satış yeri için verilen izin belgesi görülecek bir yere asılacak. Ambalajlı sular, tüp, petrol ve petrol ürünleri, hırdavat, her türlü kimyevi madde dağıtımı yapılan araçlarda veya bu ürünlerle birlikte taşınamayacak, satılamayacak ve bir arada bulundurulamayacak. Satış yerinde ambalajlı sular, ısıya maruz kalmaması için güneş ışığından etkilenmeyecek şekilde depolanacak ve satılacak. Satış ve depolama yeri dışında boş ve dolu kaplarla suyun teşhiri ve reklamı yapılamayacak. Su satış ve depolama yerinde ayrı bir tuvalet ve lavabo olacak.
ARAÇLAR İÇİN İZİN ALINACAK
Su satış ve naklinde araç kullanmak isteyenler de Halk Sağlığı Müdürlüğü’nden izin alacak. Başvuru için hazırlanacak dosyada, bu araçlarda çalışacak personelin Umumi Hıfzıssıhha Kanunu gereğince hijyen eğitimi aldığına veya eğitim için başvuruda bulunduğuna dair bilgi ve belge bulunacak.
AÇIK KASAYLA SU SATILMAYACAK
Su satış yerinden tüketicilere satış yapan araçların kasaları kapalı kasa ve/veya damacanaların meteorolojik dış etkenlerden korunacağı bir düzende olacak, açık kasayla su satışı yapılamayacak. Su nakil araçları, kaplarda çizilmeye ve bozulmaya sebep olmayacak ve suyun vasıflarını değiştirmeyecek şekilde düzenlenecek. Ambalajlı su satış ve naklinde kullanılan aracın sağ ve sol yanlarında, su satış yeri ismi ile izin tarih ve sayısına yer verilecek. Ambalajlı su satış yeri ile ambalajlı su nakil aracında çalışan personelin değişmesi halinde durum, üç gün içinde halk sağlığı müdürlüğüne bildirilecek.
DÜZENLİ DENETLEME
Su satış ve depolama yerleri ile su nakil araçları toplum sağlığı merkezlerince üçer aylık aralıklarla, Müdürlükçe gerektiğinde denetlenecek. Denetimler sırasında, damacanada satılan suyun etiket üzerinde yer alan su ismi ile kapak üzerinde bulunan shiring üzerindeki su isminin aynı olup olmadığı kontrol edilecek. Damacana kapların organoleptik incelemesi yapılacak ve suyun rengini göstermeyecek şekilde eski, yıpranmış ve deforme olmuş kapların kullanımı önlenecek. Su satış yerinde damacanalar ile pet, pvc ve benzeri kaplarda su satışı yapılması halinde sular satış yeri önünde teşhir edilemeyecek. Bu hükümler büfe, bakkal, market gibi iş yerleri için de geçerli olacak. Su satış yerlerinde satışa sunulan kaynak ve içme suları ile doğal mineralli sulardan üç ayda bir su numunesi alınarak kontrol izlemesi parametreleri ile arsenik, florür, bromat ve bromoform yönünden analizleri yapılacak. |