Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 21 Aralık 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  İçecek  »  BASINDAN MAKALELER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Tüketici köşesi
 Meyve suyu, şuruplar
 Kola, gazlı içecekler
 Su, Soda, Maden suyu
 Alkolü İçkiler
 Çay, Kahve
 Süt, Süt Ürünleri
 Şalgam
 Diğer içecekler


 
 
 Osman MÜFTÜOĞLU
 [email protected]





Bu yaz ne içsek?

Su haricindeki her içecek bir miktar kalori ihtiva eder ve her biri birer “besin”dir. Bu nedenle mümkün olduğu kadar düşük kalorili ve besleyici olanlarını tercih etmek gerekir.


Yediklerimizin besin değerlerini ve kalorisini sorgulamakta şaşırtıcı düzeyde dikkatli davranıyoruz ama sıra içecek seçimine gelince birçok yanlış yapabiliyoruz.
Oysa içecek tercihlerimiz, yiyecek tercihlerimiz kadar önemli. Susuzluğumuzu gidermek için onlarca seçenek var ama şu noktanın altını kalın bir çizgiyle çizelim:
İçeceklerin hiçbiri suyla karşılaştırılamaz. Hiçbirisi suyun yerini tutamaz. Bu saptama özellikle çocuk ve yaşlılar için çok ama çok önemli bir bilgidir.
Önemli bir nokta da şudur: Suyun haricindeki her içecek bir miktar kalori ihtiva eder ve her biri birer “besin”dir.
Bu nedenle mümkün olduğu kadar düşük kalorili ve besleyici olanlarını tercih etmek lazımdır.
Özellikle çocuklar, gençler, kilo sorunu olanlar ve yaşlılarda su dışındaki içecek seçimlerini günlük beslenmenin bir parçası gibi düşünmek şarttır.

BAZILARI ZARARLI BİLE OLABİLİYOR

İster kolalı, gazlı içecekleri, ister meyve suyu, süt veya ayranı tercih edin, her içeceğin kalorisi olan bir besin unsuru olduğunu, sağlığınızı iyi ya da kötü yönde etkileyebileceğini aklınızdan çıkarmayın. İçecekler grubuna kafelerde, çay bahçelerinde içtiğiniz bol şekerli çayları, neskafeleri, latte’leri eklemeyi de unutmayın.
Kısacası boğazınızdan geçen her sıvıyı kalorisi yönünden de sağlık için faydası ya da zararları bakımından da denetlemeyi alışkanlık haline getirin.
Eğer bunu yapmazsanız, vücudunuza gereksiz kaloriler yüklediğiniz için daha kolay kilo alırsınız, üstüne üstlük kilonuzu kontrolde de zorlanırsınız.
Daha da önemlisi vücudunuzu kimyasal bir çöplük haline bile getirebilirsiniz.
Kısacası susuzluğumu gidereyim ya da eğleneyim derken sağlığınız bakımından önemli kayıplara, sorunlara, problemlere de yol açabilirsiniz.

SU İÇİN!

Benim tavsiyem tercihinizi öncelikle sudan yana kullanmanızdır.
Su kalori içermez. İlave su kaybına yol açmaz. Kilo sorunu yaratmaz. Hatta sık aralıklarla düzenli su içmenin kilo kaybını kolaylaştırdığını gösteren deliller bile var.
Mineralli suları da öneririm. Mineralden zengin suların kalsiyum ve magnezyum içerikleri nedeniyle sağlığınıza daha yararlı olacağı kesindir.
Ne var ki mineralden zengin sular daha sert sulardır ve içimleri biraz zordur.
Son bir öneri: Mümkün olduğu kadar alkalen suları tercih edin. Cam şişelerde satılan sulara öncelik verin. Yıpranmış damacanalarda satılan sulardan, güneşte kalmış plastik ambalajlı sulardan uzak durun.

AYRAN VE SÜT DOĞRU TERCİHLERDİR

Eğer su yerine başka bir içecek ararsanız bana göre ilk tercihiniz “ayran” olsun. Yağı azaltılmış bir bardak buz gibi ayran mükemmel, lezzetli, düşük kalorili ve faydalı bir içecektir.
Çocuk ve gençlerin süt içmeleri de faydalı ve doğru olur. Süt de ayran gibi protein ve kalsiyumdan zengindir. Sütün de yarım yağlılarını tercih edebilirsiniz.
Aromalı meyve sularını, özellikle de gazlı meşrubatlara meyve aroması eklenerek hazırlanmış içecekleri asla tavsiye etmem. Önemli bir nokta da şu:
Meyve suyu içmek asla meyve ve sebze yemenin yerine geçemez. Ayrıca tüketilen meyve suyu miktarı da önemlidir. Çünkü meyve sularının kalori içerikleri yüksektir. Bir bardak meyve suyu yaklaşık 150 kalori ve fazlasını içerebilir. Sporcu içecekleri sadece yoğun fiziksel aktivite sırasında kullanılabilir. Aksi takdirde en iyi sporcu içeceği mineralli sulardır.

BİR BİLGİ

Kefirin faydaları

Kefir, faydaları son yıllarda yeniden gündeme gelen, hak ettiği değeri bulan bir süt ürünüdür. Özellikle probiyotik gücü nedeniyle sağlığa son derece faydalı olan bu geleneksel besinden herkesin yararlanması gerekiyor.
Kefir, probiyotik gücü sayesinde bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Zararlı maddelerin yani toksinlerin vücuda karışmasına engel oluyor. Bağırsaklarda B ve K vitaminlerinin üretimlerini artırıyor. Bu özel yetenekleri ile yaşlanmayı yavaşlatmada, kanseri önlemede, besin alerjilerinden korunmada faydası oluyor.
- Dyt. Müge BAŞER

AKLINIZDA OLSUN

İçecekler kaç kalori

- Ayran (normal) 200 ml 100 kalori
- Ayran (yağsız) 200 ml 60 kalori
- Süt (normal) 200 ml 120 kalori
- Süt (yağsız) 200 ml 70 kalori
- Caffe latte 200 ml 100-150 kalori
- Meyveli meşrubat 250 ml 140 kalori
- Limonata (kutu) 330 ml 170 kalori
- Limonata (light, kutu) 330 ml 12 kalori
- Meyve aromalı soda 200 ml 82 kalori
- Gazoz 250 ml 110 kalori
- Kolalı içecek 330 ml 140 kalori
- Üçlü kahve karışımı 250 ml 125 kalori
- Taze sıkılmış meyve suyu
(3 porsiyon meyveden) 150 ml 150 kalori
- Enerji içeceği (1 kutu) 110 kalori
(Not: 200 ml yaklaşık bir su bardağıdır)
Dyt. Nilüfer BAYRAM








http://www.hurriyet.com.tr

Ekleme Tarihi
24.07.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Osman MÜFTÜOĞLU ,Bu yaz ne içsek
Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız