Meyve suyu alırken etikete bakın, içiniz rahat etsin
DOKTOR Mehmet Öz’ün “Elma sularında arsenik var.
Çocuklarınıza elma suyu içirmeyin” açıklaması, yıllık pazar hacmi 1.1 milyar dolara ulaşan Türk meyve suyu pazarını tedirgin etti. Meyve Suyu Endüstri Derneği Başkanı Alaaddin Güç, “Sertifikalı ürünler, ağır metal ve ilaç kalıntılarına karşı TÜBİTAK tarafından test ediliyor. Alışverişte etiket bilgisine bakın, içiniz rahat etsin” dedi.
DÜNYACA ünlü Türk doktor Mehmet Öz’ün, Amerika’daki televizyon programında, “Piyasadaki elma sularında korkutucu derecede arsenik var. Çocuklarınız kansere yakalansın istemiyorsanız elma suyu içirmeyin” açıklaması, elma suyu ihracatının önemli bölümünü ABD’ye gerçekleştiren Türk meyve suyu üreticilerini tedirgin etti. Yıllık hacmi 1.1 milyar dolara ulaşan sektörü temsil eden Meyve Suyu Endüstri Derneği Başkanı Alaaddin Güç, “Bu tartışma, kişi başına yılda 13 litre meyve suyunun tüketildiği iç piyasayı geçici olarak etkileyebilir. Ancak, sorumluluk bilinciyle hareket edildiği taktirde tüketimin düşmesini gerektirecek herhangi bir neden kalmaz” dedi.
İhracatta elma suyu önde
Türkiye’nin meyve suyu ihracatının son 2 yılda 2 kat birden artığına dikkat çeken Alaaddin Güç, bunun da yaklaşık yüzde 40’ını elma sularının oluşturduğunu söyledi. Elma suyu ihracatında da Amerika, Avrupa Birliği ülkeleri ile Japonya’nın başı çektiğine değindi.
Dr. Mehmet Öz, televizyon programında piyasadan satın aldıkları 36 elma suyunun New Jersey’de yapılan laboratuar testlerinde, 10 farklı markanın ürünlerinde kabul edilemez seviyede arsenik maddesi bulunduğunu açıklamıştı. Öz’ün “Başka ülkeler arseniği böcek ilaçlarında kullanıyor. Kanserojen olan bu madde de bizim meyve sularımızda yer alıyor. Bir doktor ve 4 çocuk babası olarak çocuklarımıza içirdiğimiz meyve sularında arsenik olduğunu görmek, beni kaygılandırıyor. Arsenik, gıda ürünlerinde olmaması gereken bir toksiktir” şeklindeki sözleri, “Elma suyu ihracatının önemli bir kısmını ABD’ye ihraç eden Türkiye’deki böcek ilaçlarında arsenik kullanılıyor mu?” tartışmasını beraberinde getirdi.
Testleri TÜBİTAK yapıyor
Türkiye’de yasal izinle satılan hiç bir tarım ilacı ve gübrenin arsenik içermediğini savunan Meyve Suyu Endüstri Derneği Başkanı Alaaddin Güç, şunları anlattı: “Üniversite ve araştırma kuruluşlarıyla birlikte ortak çalışmalar yapıyoruz. Sektör kuruluşu olarak üyelerimizin tüm ürünleri, TÜBİTAK tarafından ikişer aylık dönemlerde marketlerden tesadüfi seçimle toplanıyor. Bu ürünler yine TÜBİTAK laboratuarlarında, Türk Gıda Kodeksine uygunluk açısından test ediliyor. Sonuçları aykırı çıkan firmalar ilk önce uyarılıyor. İkinci tekrarda ise hem ilgili bakanlığa hem de market zincirlerine bildirimde bulunuluyor. Ayrıca, ürünleri ISO 22000 ve benzeri Gıda Kalite Güvencesi sistemlerine göre sertifikalanmış üreticilerin, ağır metaller ve ilaç kalıntıları başta olmak üzere, insan sağlığını tehdit eden tüm maddelere karşı ürünlerini rutin olarak bağımsız laboratuarlar tarafından analiz ettirmek zorundalar. İşte bu noktada, tüketicilerin ürün alırken etiket bilgilerini titizlik ve dikkatle okumalarını ve aldıkları ürünün Kalite Güvencesi Sistemleri’nden en az birine ait sertifikasının bulunup, bulunmadığına bakması gerekiyor.”
Bilimsel ve akademik bir çalışma değil
MEHMET Öz’ün açıklamasını, bulguları pekiştirilmeden ortaya atılmış bir iddia olarak değerlendiren Meyve Suyu Endüstri Derneği Başkanı Alaaddin Güç, “Bu gibi, spekülatif açıklamalar zaman zaman her ülkede ve ortamada yapılıyor. Bunlar bazen umulmadık ölçülerde etki yaratabiliyor. Bu açıklamada bilimsel ve akademik bir çalışmaya dayanmıyor” dedi. Güç, yapılan işlemin, sıradan bir gıda kontrolü taraması niteliğinde piyasa kontrolü özelliğinden öteye bir değer ifade etmediğini de savundu.
FDA: Öz’ün söylediği analizlerin sonuçları doğru yorum içermiyor
ABD’nin Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) Dr. Mehmet Öz’ün elma sularıyla ilgili iddialarına bir açıklamayla yanıt verdi. FDA Öz’ün yaptırdığı analiz sonuçlarının doğru yorumlanmadığı, organik ve inorganik arsenik bileşiklerinin aynı kefeye konmak suretiyle toplumu yanıltıcı etki yaratıldığı belirtildi.
Türkiye’de hangi içecek ne oranda tüketiliyor
Meyve suyu:
Yüzde 6.8
Meyve nektarı: Yüzde 66.2
Meyveli içecek: Yüzde 4.7
Aromalı içecek: Yüzde 22.3
Erkan Çelebi