Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 24 Kasım 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  İçecek  »  GÜNLÜK » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Tüketici köşesi
 Meyve suyu, şuruplar
 Kola, gazlı içecekler
 Su, Soda, Maden suyu
 Alkolü İçkiler
 Çay, Kahve
 Süt, Süt Ürünleri
 Şalgam
 Diğer içecekler

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, okul kantinlerinde gelecek yıl başından itibaren uygulanması öngörülen kola ve hamburger yasağı ile ilgili, “Okul kantinleri önemli.

 
Çünkü gelecek nesli kurtarmak lazım. Ben 52 yaşındayım kilo vermeye çalışıyorum. Ama benim çocuğum şişmanlamasın, yolun başındayken bir defa onları koruyalım” dedi.
 
Akdağ, Sağlık Bakanlığı'nda ve özel yaşamında uyguladığı sağlıklı beslenme yöntemleriyle açıklamalarda bulundu.
Sağlık Bakanlığı'nda misafirlerine meyve suyu ve meyve gibi sağlıklı yiyecek ve içecekler ikram edildiğini anlatan Akdağ, “Ben meyve suyu bile içmiyorum. Su, soda ya da şekersiz ıhlamur içiyorum. Çünkü kilo fazlam var. 8 ay içinde 8 kilo verdim, 6 kilo daha önümüzdeki 6 ayda vereceğim” dedi.
 
“Özel bir diyet uyguluyor musunuz?” sorusuna ise Akdağ, “Hayır. Az yiyorum, ara öğünlerde salata ya da yoğurt yiyorum” yanıtını verdi.
Günde 3-5 arasında ara öğün yediğini anlatan Bakan Akdağ, “Ara öğün, bazı günlerde beşe çıkıyor. Vakitsizlikten her zaman ara öğün yiyemiyorum. Bizim yaşam biçimimizi vatandaş örnek almamalı. Günlük mesaimiz 14 saati buluyor. Normalde 8 saat mesai yapan birisi için bu çok daha kolay” diye konuştu.
 
Kompleks diyetlerin ve diğer tartışmaların bir tarafa bırakılıp, “ağzın fermuarının çekilmesi”nin daha yararlı olacağını dile getiren Akdağ, “Yavaş yiyeceksiniz, iyice çiğneyerek bitireceksiniz, acıkmadan sofraya oturmayacaksınız, iş olsun diye yemeyeceksiniz, tok kalkmayacaksınız, midenizi doldurmayacaksınız, midenizin üçte birini dolduracaksınız, üçte birine su koyacaksınız, kalan üçte biri boş bırakacaksınız. Yavaş yeyince bir süre sonra doygunluk hissi oluşuyor. Bir de televizyon karşısında da yiyecek içecek tüketilmemeli” önerilerinde bulundu.
Kantinlerde kola ve hamburger satışının yasaklanmasına yönelik bir soru üzerine ise Recep Akdağ, bu uygulamaları obezite eylem planı çerçevesinde birer birer hayata geçireceklerini bildirdi.
 
“SEKTÖRLE DE OTURARAK BİR DÖNÜŞÜME TABİ TUTACAĞIZ”
 
Bu eylem programını, bilim adamlarının öncülüğünde, kurumlarla ve diğer bakanlıklarla birlikte hazırladıklarını hatırlatan Akdağ, Başbakanlık genelgesi olarak da yayımlanan bu programın uygulanması gerektiğini söyledi.
 
Sağlık Bakanı Akdağ, düzenlemeyle ilgili şu bilgileri aktardı:
 
“Bunun parçalarından birisi de okul kantinleriyle ilgili tedbirler. Tabii ki biz değil, Milli Eğitim Bakanlığı yapacak. Yalnız, burada şu var; gıda endüstrisini de paniğe sürüklememeliyiz. Burada atacağımız bütün adımları, tedrici bir biçimde, yani yavaş yavaş ve gıda endüstrisiyle de görüşerek yapacağız. Gıda endüstrisinin kendisini dönüştürmesine de fırsat tanıyacağız.”
 
Kantinlerin çok ayrıcalıklı yerler olduğunu, obeziteyle ilgili tedbirlerin sadece okul kantinleriyle kısıtlı olmadığını vurgulayan Akdağ, “Yarın yüksek kalorili bir gıdanın pazarlanmasından tutun da reklamına kadar belirli uygulamalar yapacağız. Ama bu sektörde para kazanan insanlar var, sistemini kurmuş olanlar var. Yani yarın mesela kalkıp da 'yüksek kalorili gıdanın reklamını yaptırmayacağız' diyemezseniz. Bunları sektörle de oturarak bir dönüşüme tabi tutacağız” şeklinde konuştu.
 
Bakan Akdağ, obeziteyle ilgili programların uygulanmasının, hem sektörler, hem de bireyin yaşam biçimini değiştirmesi açısından sigara kadar kolay olmadığını dile getirerek, şunlara dikkati çekti:
 
“Obezite ve hareketsizlik de sigara kadar zararlı, ama birincisi ile mücadele etmek, kararlı olduğunuzda, güçlü bir biçimde, başbakanıyla, hükümetiyle, Sağlık Bakanlığıyla, basınıyla bu işe sahip çıktığınızda zor olsa bile başarılabilecek bir işti. Diğer ülke örnekleri de bize bunu gösteriyor. Ama obezite ve hareketsizlikle mücadele bu kadar kolay değil. Hemen 1-2 senede çözülecek bir şey değil. Biz bu süreci başlattık. Önümüzdeki 4 yılda epey mesafe alacağımızı, 2023'e kadar epey mesafe alacağımızı biliyoruz.”
 
15 yaş üstündekilerde sigara içme oranlarının 4 yılda yüzde 33'den 27'ye gerilediğine işaret eden Akdağ, yüzde 33 olan obezite oranının 4 yılda bu kadar gerilemesinin beklenmediğini, yüzde 30'un altına düşürülmesinin planlandığını söyledi.
 
Bakan Akdağ, “Bunun daha yavaş bir süreç olacağını biliyoruz. Önce bunu durdurmamız lazım. Türkiye'de obezite 10-15 yılda bir salgın haline dönüşmüştür. Önce bu salgını durduracağız, sonra yavaş yavaş geriye doğru götüreceğiz” diye konuştu.
 
Okul kantinlerinin farklı bir konuma sahip olduğunu kaydeden Akdağ, “Önce çocuklarımızdan başlamalıyız. Sektör, sadece okul kantinlerinde belli kısıtlamalar olduğu için bundan çok etkilenmez” diye konuştu.
 
ABD ve benzeri ülkelerde bu tür düzenlemelerin sektörle görüşülerek belirli bir plan dahilinde yapıldığı hatırlatılarak, “Siz de aynı yolu izleyecek misiniz?” sorusu üzerine Recep Akdağ, “Tabii ki, endüstriyle mutlaka görüşeceğiz. Sonuçta bu endüstri halkın beslenmesine katkı veren, halkın şöyle veya böyle beslenme alışkanlarıyla birlikte taleplerini karşılayan bir endüstri. Tabii ki birlikte yapılacak” dedi.
 
“İlk etapta hemen kantinlerdeki düzenleme ocakta başlayacak mı?” sorusuna ise Bakan Akdağ, “Okul kantinleri önemli. Çünkü gelecek nesli kurtarmak lazım. Ben 52 yaşındayım kilo vermeye çalışıyorum. Ama benim çocuğum şişmanlamasın, yolun başındayken bir defa onları koruyalım” diye karşılık verdi.
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
16.07.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız