Kurban etinin yanında gazlı içecekler yerine şalgam suyu için
Kurban Bayramı ile birlikte zirveye çıkacak et tüketiminde sindirimi kolaylaştırıcı içeceklerin kullanılmasının sağlık acısından önemli olduğu belirtildi.
'Kilikya' markasıyla aylık ürettiği 400 ton şalgam suyunu iç pazarın yanı sıra 11 ülkeye ihraç eden firmanın Yönetim Kurulu Başkanı Selahiddin Nas, sindirimi kolaylaştırıcı özelliği nedeniyle Kurban Bayramı’nda etin yanında şalgamın tüketilmesini önerdi.
Şalgam suyunun insan sağlığına olan faydaları üzerinde duran Nas, içeceğin hücreleri yenilediğini ve sindirimi kolaylaştırdığını kaydetti.
Nas, “Şeker ve kolesterol yüzde 0’dır. Bağışıklık sistemini güçlendirir, vücuttaki toksinleri atmaya yardımcı olur. Kalsiyum, potasyum ve demir içermesi nedeniyle kemik ve dişleri kuvvetlendirir. A, B ve C vitaminleri içerir; laktik asit içerir, sindirimi kolaylaştırır. Bu nedenle et tüketiminin arttığı bayramda gazlı içeceklerin yerine şalgam suyunu tavsiye ediyoruz.”dedi.
“Acılı kebap, bici bici” gibi Adana’nın geleneksel damak tatları arasında yer alan şalgamı ev veya merdiven altı yapımlardan çıkarıp, entegre tesislerde modern görünümlü şişelerde dolumunu gerçekleştiren Nas, Çukurova Üniversitesi(ÇÜ)'ndeki uzmanlarla yaptıkları ortak çalışma ile şalgamın faydalarını bilimsel bir tabana oturtacaklarını bildirdi.
Adana’nın sembol değerlerinden şalgamı ‘milli bir içecek’ haline getirmek istediklerine işaret eden Nas, Türkiye’de genel olarak bilinen bu tadın yurt dışında çok fazla bilinmediğini aktardı.
Fuarlarda firmalarının adı olan ‘Kilikya’ şalgamının tanıtımını yaptığına dikkat çeken Nas, “Yabancılar bizden şalgam suyunun yararlarıyla ilgili bilim adamlarınca ispatlanmış veriler istiyor. Bu eksiği gidermek için ÇÜ’de ilgili öğretim üyeleriyle ortak bir çalışma yapıyoruz. Sonuçlarını kamuoyu ile paylaşacağız. ”şeklinde konuştu.
İddia edildiği gibi şalgam suyunda tuz oranının da çok fazla olmadığını savunan Nas, tuzun ekmek, elma ve diğer birçok besinde yer aldığını vurguladı.
Doğal tadı ekşi olan bu lezzetin çok tuzlu gibi algılandığını ifade eden Selahiddin Nas, ürettikleri şalgamdaki tuz miktarının 1.6 oranında olduğunu belirtti.
Kimi firma veya kişilerin bir takım kimyasal maddelerden hazırladıkları şalgam suyuna karşı vatandaşın uyanık olmasını isteyen Nas, şunları söyledi: “Birçok üründe olduğu gibi şalgamda da ciddi bir kirlilik söz konusu. Çok fazla tuz ve acı ürünün hilesini saklıyor. Tarım Bakanlığı'na göre şalgama sarımsak girmemesi lazım. Çünkü sarımsak ürünün doğal aromasını bozuyor. Fazla acıyla insan ne içtiğini çok fazla hissetmez. Hâlbuki doğal ürünlerden yapılan şalgam öyle değil; içtiğiniz zaman damakta bıraktığı rayiha uzun süre kalması gerekir. Biz kimyasal acı yerine Tarsus biberini kullanıyoruz. Ayrıca şalgam suyunun en az 45 gün bekletilmeli. Ama içeceğin mayası ile oynanıyor ve bekletilmeden satılıyor.”
"11 ÜLKEYE İHRACAT YAPIYORUM"
Türkiye genelindeki 100 ana bayii ağının yanı sıra Amerika, İngiltere, Fransa, Almanya, Belçika, Hollanda ve Avrupa Birliği ülkelerine üretimlerinin yıllık yüzde 15’ni ihraç ettiklerini Kilikya Şalgam Yönetim Kurulu Başkanı Selahiddin Nas, Japonya, Çin, Dubai’deki gıda fuarlarında el değmeden ve son teknolojiyle üretilen şalgam için yeni pazarlar aradıklarını söyledi.
2008 yılında 27 milyon 573 bin 641 TL olan cirolarını 2010 yılında 37 milyon 738 bin 431 TL'ye taşıdıklarına işaret eden Nas, 2011 yılında da aynı hızla Türk ekonomisine ve sektörün gelişmesine katkı sağlamayı sürdürdüklerini kaydetti.
ŞALGAM NASIL YAPILIR?
Şalgam suyunun hammaddesi olan mor havuçlar, Konya'daki tarlalardan toplanıyor. Havuçlar, fabrikada metalden yapılmış havuzlarda iki ucu kesilip, ayıklanarak, çuvallara doldurulur. Havuçlar ikinci kez havuzda yıkanır. Daha sonra özel bir makine ile iyice temizlenerek, suyu süzülür ve fabrikada 6 parçaya bölünür. Bu şekilde fileli çuvallara doldurularak dev mayalama tanklarının içerisine bırakılır. Parçalanan havuçlar yine doğal ortamda yetiştirilerek elde edilen bulgur unu ve tuz ilavesi yapılarak su ile birlikte kazanlarda fermantasyona tabi tutulur. Şalgam suyu ortalama 45 günün sonunda hazır hale gelir. Son kontrolleri uzmanlar tarafından yapılarak şişelenir.(CİHAN)