Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 22 Aralık 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  İçecek  »  GÜNLÜK » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Tüketici köşesi
 Meyve suyu, şuruplar
 Kola, gazlı içecekler
 Su, Soda, Maden suyu
 Alkolü İçkiler
 Çay, Kahve
 Süt, Süt Ürünleri
 Şalgam
 Diğer içecekler


 
Sıvılardaki tehlikeye dikkat
 
Kilo sorunu olanlar için bir bardak limonata, meyve suyu, şekerli çay ya da kremalı kahve görüldüğü kadar masum değil. Özellikle az hareket eden biri için bu içeceklerden alınan kalori yakılmıyor ve vücutta yağ olarak depolanıyor
 
Vücutta yakılmayarak yağ depolarına katkı sağlayan sıvı kalorilerin olumsuz etkilerinden biri de mideyi yemek kalorileri kadar doldurmaması ve uzun süre tokluk sağlamadığı için açlık hissini aynı derecede tatmin etmemesi.
 
ÖZELLİKLE GENÇLER RİSK ALTINDA
 
Uzman Diyetisyen Dilara Koçak, kahveye ve çikolata aromalarına “beyaz” kelimesini eklemenin de daha fazla kalori anlamına geldiğini söylüyor. Dilara Koçak, “1 bardak tam yağlı sütle yapılmış ve krema eklenmiş kahvenin yaklaşık 300-400 kalori olduğunu biliyoruz. Beyaz çikolatalı mocha için 100 kalori daha eklememiz gerekiyor ve sonuç olarak içtiğinizde 500 kalori almış oluyorsunuz. Bu da neredeyse bir öğünlük yemek kalorisi demek. Oysa dişleriniz hareket bile etmedi ve kolayca içtiniz. Özellikle genç kuşak, aromalı kahveleri oldukça fazla tüketiyor. Bu konuda onları bilinçlendirmekte büyük fayda var. Hareketsiz gençler için sıvı kaloriler daha da tehlikeli olabilir” diyor.
 
Koçak, kahvelerin yağsız süt ya da soya sütü ile hazırlandığında ise daha düşük kalorili olacağını, ancak her gün kontrolsüz içildiği takdirde yine fazladan kalori alınacağı için bunun da kesin bir çözüm olmadığını söylüyor.
 
 
 
ŞEKERLİ İÇECEKLER OBEZİTE NEDENİ
 
Dilara Koçak’a göre bir diğer dikkat edilmesi gereken nokta da yüksek fruktozlu mısır şurubu ve tatlandırıcı kullanılması. Ayrıca karbonhidratları içmek yerine yemek de daha sağlıklı bir çözüm. Örneğin meyve suyu içmek yerine, meyvenin kendisini yemek, kilo kontrolüne yardımcı oluyor. Yanı sıra aşırı şekerli tüm içeceklerin kullanımının obeziteye yol açabildiğini araştırma sonuçları da kanıtlıyor.
 
Alkollü içkilerden gelen kalori konusunda da içkilerdeki alkol oranına göre kalori miktarının etkilendiğini unutmamak gerekiyor. 1 gram alkolün 7 kalori enerji verdiğini belirten Koçak, “1 gram yağın 9 kalorilik enerji verdiğini hatırlarsak, alkollü içkilerden nasıl yoğun bir kalori alındığını kolayca görebiliriz” uyarısında bulunuyor.
 
Uzman Diyetisyen Dilara Koçak’ın bu konudaki önerisi ise kalorisiz içecekleri tercih etmek ve suya daha fazla ağırlık vermek. Çünkü sıvı kaloriler, günlük ihtiyacımız olan kaloriler için akıllıca bir yatırım olmayabilir.
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
04.12.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız