Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 26 Aralık 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Meyvecilik »  Karpuz, Kavun »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Turunçgil
 Elma
 Armut
 Zeytin
 Fındık
 Üzüm
 Kayısı
 Şeftali, Nektarin
 Çay
 Seracılık
 İncir
 Kiraz, Vişne
 Erik
 Çilek
 Nar
 Antepfıstığı
 Muz
 Karpuz, Kavun
 Kivi
 Seracılık
 Ceviz
 Badem
 Diğer Meyveler
 


Karpuzda 'acem oyunu'

Yaz aylarının serinleten meyvesi karpuz, Türkiye’de turfanda olarak ilk yetiştirildiği yer olan Adana’da çiftçilere hem üretimde, hem de fiyatta hayal kırıklığı yaşattı.

Adana’da naylon seraların altında gelişen karpuzun çiçeklenme döneminde havaların soğuk olması üretimde yüzde 50’ye varan kayıplara neden oldu. Hasattan bir ay kadar önce sınır ticareti adı altında ithal edilen İran karpuzunun, ülke genelinde kilosu 2 liradan satışının yapılması yüzünden Adana karpuzunun kilosu 1 liradan pazara girdi. Seyhan Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen, Türkiye genelinde karpuz rekoltesinin yıllık ortalama 4 milyon ton olduğunu, bunun 800 bin tonunun Adana’da yetiştirildiğini söyledi. Girmen, "Adana’da ortalama her yıl 120-140 bin dekar alanda karpuz üretimi yapılıyor. Bölgemizde normalde dekara 10-13 ton arasında karpuz hasadı yapılırken, bu yıl meyvenin çiçeklenme döneminde havaların soğuk olması döl verimini olumsuz etkiledi. Çoğu tarlada verim 5-6 tona kadar gerilemiş durumda" dedi.

İRAN KARPUZU PAZARI BOZDU

Sınır ticareti adı altında İran’dan ithal edilen karpuzun yerli karpuz pazarını bozduğunu da kaydeden Süleyman Girmen, "İran karpuzunun kilosu 2 liradan satışının yapılması, Adana karpuzunun turfanda özelliğini zayıflattı ve bu yılki fiyat 1 liradan başladı. Biz sınır ticareti adı altında yapılan ithalatın sadece o ülkeye komşu illerle sınırlı tutulmasını istiyoruz. Antalya’da yüksek cam seralarda karpuz yetiştiriliyor, ancak bu turfanda pazarını bozacak büyüklükte üretim değil. Büyük emeklerle yetiştirilen yerli karpuzun değerini bulması için karpuz ithalatının kontrol altına alınmasını istiyoruz. Böyle devam ederse Adanalı üretici masrafını dahi karşılayamaz" diye konuştu. Girmen, kabak anacına yapılan aşılamayla üretilen karpuzun da tam olarak olgunlaşmasının gerektiğini, dalından erken koparılan karpuzun lezzetsiz ve kabak çıkma ihtimaline karşı tüketicilerin tereddüt yaşamasının piyasadaki diğer olumsuzluklar arasında yer aldığını kaydetti.

KARPUZ SEÇMENİN PÜF NOKTALARI

Fiyatların daha da düşmesi kaygısıyla erken hasat yapılmaması için üreticilere çağrıda bulunan Girmen, tüketicilere de karpuz seçmenin püf noktalarını anlattı. Girmen, tatlı, sulu ve olgun bir karpuz seçmek için kabuk renginin mat olmasına ve tırnakla hafif kazındığında yeşil kısmının kolayca çıkmasına dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Girmen, toprağa oturan kısmının renginin açık sarı olmasının da karpuzun olgunlaştığını gösterdiğini vurguladı.

KARPUZUN YARARLARI

Yüzde 95 oranında su içeren karpuz, B ve C vitaminleri ile likopen maddesi açısından zengin bir meyve. Antioksidan özelliği bulunan karpuz, böbrekleri çalıştırıp, idrar söktürüyor ve vücuttaki üre ve ürat tuzlarını temizliyor. Karpuzdaki likopen maddesi ise çok daha önemli bir işlevi yerine getiriyor ve kalbi enfarktüs tehlikesine karşı koruyor. Karpuz, kilo vermek isteyenlerin de sıkça yemesi gereken meyvelerin başında geliyor. Karpuzdaki vitaminlerin çoğu kabukla kırmızı etli bölüm arasında bulunuyor.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
20.05.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Adana, karpuz, Karpuzda acem oyunu
Link: Karpuzda 'acem oyunu'




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız