Fındık zülüfü ve çay çöpünden organik gübre üretildi Giresun'da bir gübre firması, 7 yıldır sürdürdüğü Ar-Ge çalışmaları sonucunda fındık zülüfü ve çay çöpünden organik gübre üretmeyi başardı.
Fındık zülüfü ve çayın üretimi esnasında meydana gelen atık çöpten üretilen organik gübreyle çoğu tarım ürününde yüzde 50'ye varan verim artışı sağlanabildiği belirtiliyor.
Üretimi gerçekleştiren firmanın yönetim kurulu başkanı Mahmut Karaman,7 yıl önce organik olarak beslenmenin daha dengeli olup olmadığını araştırdıklarını, araştırma sonucunda organik gübre üretimine başladıklarını anlattı.
Ar-Ge çalışmaları sonucunda ürettikleri organik gübrenin Avrupa Birliği (AB) standartlarında olduğunu savunan Karaman, gübreyi 3 yıl boyunca çiftçilere ücretsiz dağıttıklarını ve olumlu sonuçlar aldıklarını kaydetti. Denemelerinde, ürettikleri organik gübrenin, zeytin ile kirazda yüzde 100'den fazla, çayda yüzde 15 ile yüzde 40 arasında verim artışı sağladığını söyleyen Karaman, fındıkta dökülmeyi yüzde 36, boş ve buruşukluk oranını ise yüzde 26 oranında önlediğini belirlediklerini ifade etti.
Karaman, tüm zamanlı üretime başladıklarında Türkiye'nin gübre ithalatının azalacağını belirterek, Türkiye'nin gübre ithalatında ön sıralarda geldiğini bu çalışmayla birlikte Türkiye’nin 200 bin ton daha az gübre ithal edeceğini vurguladı.
Gübre üretim tesislerinde geliştirdikleri teknolojiyle 3 saat içerisinde 10 ton gübre üretebileceklerini ifade eden Karaman, teknoloji sayesinde günlük 50 ile 60 ton gübre üretecek seviyeye ulaşacaklarını bildirdi.
|