Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 23 Kasım 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Meyvecilik »  Badem »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Turunçgil
 Elma
 Armut
 Zeytin
 Fındık
 Üzüm
 Kayısı
 Şeftali, Nektarin
 Çay
 Seracılık
 İncir
 Kiraz, Vişne
 Erik
 Çilek
 Nar
 Antepfıstığı
 Muz
 Karpuz, Kavun
 Kivi
 Seracılık
 Ceviz
 Badem
 Diğer Meyveler
Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Turan Karadeniz 

Meyveleri Kabuklarıyla Yiyin
 
 
Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Turan Karadeniz, meyvelerin kabuklarıyla beraber tüketilmesini tavsiye etti.


Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz, meyvelerin kabuklarıyla beraber tüketilmesini tavsiye ederek, "Meyvelerin kabukları hem selülozca zengin hem de kabuklarında organik asitler var. İnsan sağlığı için çok faydalı" dedi.

Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz kabızlık başta olmak üzere birçok hastalığın selüloz yetersizliğinden kaynaklandığına dikkat çekti. Prof. Dr. Karadeniz, Dünya Sağlık Örgütü'nün araştırmasına göre, günde 30 gram selüloz alınması gerektiğini ancak Türkiye'de kişi başına alınan selüloz miktarının günde 12 gram civarında olduğunu ifade etti. Prof. Dr. Karadeniz, "Dünyada bunun 30 gram olması isteniyor. Bağırsaklarda alınan gıdaların bir an önce atılması lazım. Selülozlarda bir anlamda bu bağırsakların çalıştırılmasını sağlıyor. Dolayısıyla selülozun mutlaka alınması lazım. Meyvelerde önemli bir selüloz kaynağı aynı zamanda. Hem vitamin hem mineraller, şekerler bakımından, kuruyemişten proteine yağ bakımından çok zengin. Bunların bir önemli yanı selülozlarca da zengin. Bu gıdalar alındığında selüloz da alınmış oluyor" diye konuştu.

Yeterince selüloz alınmadığı zaman bağırsaklarda hareketin yavaşladığını ve kabızlığın oluştuğuna dikkat çeken Prof. Dr. Karadeniz, "Selüloz alındığında bağırsaklardaki hızı artıyor. Alınmadığında ise azalıyor. Yani bu fizyolojik bir reaksiyon. Selülozlu gıdalar alındığında gıdaların bağırsaktan hızlıca atılmasını sağlıyor. Selülozu düşük gıdalarda kabızlık ortaya çıkıyor. Yaşlı insanların özellikle kabız olmasının sebebi bu gıdaları almamasıyla alakalı. Onlara selülozlu gıdalar, kepekli ekmekler öneriliyor. Elmayı, armudu, Trabzon hurmasını, ayvayı, bunları mutlaka kabuklu yiyin. Bunların kabukları hem selülozca zengin hem de kabuklarında organik asitler var" dedi. - Ordu









http://www.haberler.com/

Ekleme Tarihi
15.02.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Meyveleri Kabuklarıyla Yiyin
Link: Meyveleri Kabuklarıyla Yiyin




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız