Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Meyvecilik »  Badem »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Turunçgil
 Elma
 Armut
 Zeytin
 Fındık
 Üzüm
 Kayısı
 Şeftali, Nektarin
 Çay
 Seracılık
 İncir
 Kiraz, Vişne
 Erik
 Çilek
 Nar
 Antepfıstığı
 Muz
 Karpuz, Kavun
 Kivi
 Seracılık
 Ceviz
 Badem
 Diğer Meyveler
badem, çağla 

Üreticide 25, marketlerde 40 TL'den satılıyor

Datça'da mevsimin ilk bademi toplanıyor...

MUĞLA - Muğla'nın Datça ilçesinde üreticiler mevsimin ilk bademini topluyor. Üreticiler tarafından kilosu 25 liraya satılan Datça bademi, marketlerde ise 40 liraya satışa sunuluyor.

Hava sıcaklığının son 1 haftadır 18 derecenin altına düşmediği Datça ve köylerinde baharın renkleri tüm ihtişamıyla kendini gösterirken Palamutbükü köyünde ise üreticiler tarafından mevsimin ilk bademleri toplanmaya başlandı.

Datça'da mevsimin ilk bademi toplanıyor...

Palamutbükü Cumalı köyü muhtarı Varol Kayhan, yaptığı açıklamada, Datça Yarımadası'nın büyük bölümünde badem yetiştirildiğini köy halkının en önemli geçim kaynağını badem oluşturduğunu söyledi.

Türkiye'de ilk bademin her zaman Palamutbükü'nde toplandığını hatırlatan Kayhan, "Bu yılda ilk badem çağlaları çıkmaya başladı ve piyasada satılıyor. Türkiye'de mevsimin ilk bademi Datça Palamutbükü'nde toplanıyor" dedi.

Bu yıl hava şartları nedeniyle bademi 10 gün geç toplamaya başladıklarını vurgulayan Kayhan, "Normalde her yıl 10-15 şubat arasında ilk çağlaları toplamaya başlıyorduk. Bu yıl yeni toplamaya başladık. Yağmur çok yağdı ama fazla güneş görmediğimiz için bademi geç toplamaya başladık. Çiçekler ne kadar güneşi görürse o kadar çabuk gelişiyor. Biz ilk bademi de son bademi de yine Palamutbükünde topluyoruz" diye konuştu.

İlk çıkan bademlere "erkenci badem" dediklerini ifade eden Kayhan, "Daha sonra nurlu badem, ak badem, kaba badem toplanıyor. Bu bizim için çok önemli bir gelir kaynağı. Şuanda kurusundan çok çağla bademinden para kazanıyoruz. Köy halkının tamamı bu işle uğraşıyor" dedi.

"Mevsimin ilk bademi 25 lira"
 
Palamutbükü köyünde yaşayan badem üreticisi Ömer Selçuk Bozkurt ise badem ağaçlarının geçen yıla göre daha fazla ürün verdiğini dile getirdi.

Türkiye'de bademin ilk olarak Palamutbükü ve çevresindeki köylerde çıktığını belirten Bozkurt, bu yılki bademlerin de Şubat ayının sonlarında çıkmaya başladığını kaydetti.
 
Mevsimin ilk bademinin üreticiler tarafından kilosu 25 liradan satıldığını ifade eden Bozkurt, bugün 10 kilo badem toplayarak kilosunu 25 liraya toptancıya sattığını fakat marketlerde en düşük 35 liraya satıldığını belirtti.

Topladığımız ilk ürünleri Antalya, Denizli, Aydın, Ankara, İstanbul ve İzmir'e gönderdiklerini anlatana Yaşar Çuhadar ise şunları söyledi:


"Bugün ilk hasadı yaptık ve 15 kilo badem topladım. Üreticiler topladıkları bademleri bugün 25 liradan toptancılara teslim etti. Fakat badem çoğaldıkça fiyatlarda düşüşler yaşanıyor. Türkiye'nin farklı kentlerinden insanlar, bademlerin çiçek açtığı ve çağla olduğu dönmelerde bölgeye gelerek ortaya çıkan doğal güzelliği izliyor. Ağaçlardan badem topluyor. Burası Türkiye'nin en güzel köşelerinden bir yer"
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
25.02.2013
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Üreticide 25, marketlerde 40 TL den satılıyor
Link: Üreticide 25, marketlerde 40 TL'den satılıyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız