Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Meyvecilik »  Badem »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Turunçgil
 Elma
 Armut
 Zeytin
 Fındık
 Üzüm
 Kayısı
 Şeftali, Nektarin
 Çay
 Seracılık
 İncir
 Kiraz, Vişne
 Erik
 Çilek
 Nar
 Antepfıstığı
 Muz
 Karpuz, Kavun
 Kivi
 Seracılık
 Ceviz
 Badem
 Diğer Meyveler
 


Meyve deposu Manisa’dan 25 ülkeye ihracat yapılıyor

Manisa'da meyve ve bağ alanlarında her geçen gün artış oluyor. İlin 5 milyon dekardan fazla tarım arazisinin 2006 yılında 800 bin dekar olan meyve alanı, şimdilerde 2 milyon dekarı geçmiş durumda. Manisa, sahip olduğu bu meyve potansiyeliyle yer yer büyük bir meyve bahçesi görünümü arz ediyor. Bütün ilçelerinde meyve yetiştiriliyor. Merkez ve Demirci ilçesinde kiraz, Kula ve Selendi'de ceviz ve badem öne çıkıyor. Alaşehir, Sarıgöl, Salihli ve Saruhanlı'da ise bağcılık yoğunluk kazanmış durumda. Köprübaşı, çilek üretiminin önemli bir kısmını sağlamakta. Erik ve şeftali dendiğinde Turgutlu ön plana çıkıyor. Akhisar, yeşil zeytinin başşehri olmakla birlikte siyah zeytinde hammadde deposu haline gelmiş durumda. Son yıllarda meyve yetiştiriciliğinde büyük bir artışın olduğu ilden, başta Rusya, Almanya ve Bulgaristan olmak üzere 25 ülkeye meyve ihraç ediliyor.

Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, dünya nüfusundaki artışa paralel olarak çoğalan gıda ihtiyacı ile birlikte, tarımın öneminin de gün geçtikçe arttığını söyledi. Bu öneme binaen Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın son yıllarda uyguladığı desteklemeler, İl Özel İdaresi ve vakıf destekleri neticesinde Türkiye'nin dünya tarımında daha çok söz sahibi olduğunu ifade etti. Çebi, Türkiye'nin tarım hasılası rakamlarına göre dünya sıralamasında 11.'likten yedinciliğe, Avrupa'da ise dördüncülükten birinciliğe yükseldiğini bildirdi.

Manisa'nın Türkiye'de tarım ve meyvecilik dendiğinde ilk akla gelen illerden birisi olduğunu belirten İl Müdürü Çebi, meyve ve bağ alanlarında her geçen gün artış olduğunu söyledi. Bunun başlıca sebeplerinin destekleme uygulamaları, il ve ilçe müdürlükleri tarafından yürütülen eğitim ve yayım faaliyetleriyle genel bütçe, İl Özel İdaresi bütçesi ve vakıf kaynaklarıyla uygulanan doğru projeler olduğunu kaydetti. Bu uygulamalar sonucu Manisa'da 2000 yılında 6 milyon 800 bin olan zeytin ağacı sayısının 20 milyon adete ulaştığını, ağaçların yüzde 30'unun henüz verim çağına gelmediğini söyledi.

Hasan Çebi, yüksek katma değer sağlayan bağ, zeytin, kiraz, ceviz, çilek, şeftali, badem gibi ürünlerde ülke çapında üretimin önemli bir kısmının da sağlandığını kaydetti. 2012 yılında Alaşehir ilçesindeki Gümrükleme Müdürlüğü'nden 25 ülkeye ihracat yapıldığını aktararak, Manisa'dan yapılan ihracatın her geçen yıl arttığını belirtti. Bunun en önemli sebeplerinden birisinin, başta Alaşehir olmak üzere il genelinde sayısı her geçen gün artan meyve işleme tesisleri olduğunu dile getiren Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü, meyveciliğin yetiştiricilik faaliyetinin yanında ilin kültürüne de etki ettiğini söyledi. Çebi ilçe, belde ve köylerde değişik adlarla bağ bozumu şenlikleri ve festivaller düzenlendiğini, bunların tanıtıma katkı sağladığını kaydetti.
 
 
 
 
(CİHAN) 

Ekleme Tarihi
11.07.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Meyve deposu, Manisa, İhracat
Link: Meyve deposu Manisa’dan 25 ülkeye ihracat yapılıyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız