Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 27 Aralık 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Meyvecilik »  Turunçgil »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Örgütler
 Fidan-Çeşit
 İlaç-Gübre
 Mekanizasyon-Sulama
 Yetiştirme teknikleri
 İyi tarım uygulamaları
 Organik üretim-ürün
 Hasat-Depolama
 Sofralık ürünler
 Meyve suyu sanayi
 İşleme-Paketleme
 İhracat-İthalat
 Ticaret-Pazarlama
 Araştırma-Geliştirme
 Kamu çalışmaları
 Destek ve teşvikler
 Diğer
Limonata lüks içecek oldu  

Limonata lüks içecek oldu 


.
Yaz sıcaklarında serinlemek için gazlı içecekleri sevmeyenlerin 1 numaralı tercihi limonata artık lüks oldu


Son zamlardan sonra kilogramı 9-10 liraya kadar yükselen limon dolaylı yoldan limonata fiyatlarını da etkiledi. Pastanelerde fiyatı 1.5 lira olan limonata 3 liraya kadar çıktı. İstanbul’da şu an limonatanın fiyatı 2 ila 10 lira arasında değişiyor!

Türkiye Ziraat Odaları Birliğinin (TZOB) araştırmasına göre, temmuz ayında market fiyatlarında en fazla artışı yüzde 33,77 ile limonda görüldü. Son zamlarla birlikte 6-7 liraya satılan limonun kilosu 10 liraya kadar çıktı. Vatandaşın yazın serinlemek için tercih ettiği limonataya da büyük zam geldi. İstanbul Lokantacılar Odası Başkanı Sait Karabağlı mekanlar arasındaki limonata fiyatı uçurumundan bahsederken bu durumu kurumların örgütlenme yapısına bağlıyor.

SIKINTI ÖRGÜTLENME BİÇİMİNDE

Karabağlı, “Bakırköy'deki ikinci sınıf bir işletmeyle Kağıthane'deki ikinci sınıf bir mekanda fiyat tarifesi arasında bir fark bulunmuyor. Şirketleşmiş mekanlar ticaret odası mensubu olurlarken şahısa bağlı küçük işletmeler odaların mensubu oluyor. Bu durumda sıkıntılar ortaya çıkıyor. Her iki grubu da aynı odaya bağlamalılar” dedi. Karabağlı limona gelen zammın da limonata fiyatını etkilediğini söylerken ,” Ufak bir işletmede bir limonata 2 lirada seyrederken büyük bir firma mekanında 10 liraya kadar çıkabiliyor” açıklamasında bulundu.



50 KURUŞ ZAM YAPTI

Bakırköy İncirli Caddesi'ndeki meşhur Kenan Baba olarak bilinen büfenin işletmelerinden olan Haluk Çelikay, Limona gelen zamlardan oldukça etkilendiklerini ifade etti. 6 ay önce 1.5 liradan sattığı limonatanın bardağını şimdi 2 liradan sattığını ifade eden Çelikay, “Bazı yerlerde limonata 5 lira ile 8 lira arasında alıcı buluyor. Zamlara rağmen insanlar yazın ferahlamak için limonatayı oldukça yoğun tüketiyor” diye konuştu. Çelikay, “6 ay önce kasasını 50 liradan aldığımız limonu şimdilerde 120 liraya satın alabiliyoruz. Bu 6 aylık süreçte söz konusu büfede 1.5 lira olan limonatanın bardağı şuanda 2 lira olarak satışa sunuluyor” dedi.

STOKLAYANLAR PİYASAYI BELİRLİYOR

Limona gelen zamlar beraberinde limondan yapılan ürünleri de etkilediğini vurgulayan Türkiye Ziraatçiler Derneği Başkanı İbrahim Yetkin, Arjantin'de limonun üretiminin düşmesinin Türkiye'deki limon ihracatını aşırı şekilde yükselttiğini ve limon stoklayanların arttığını söyledi. Yetkin, " Dünya limon ihracatı bizden karşılanmaya başlandı. Fiyatların düşmesi beklenmemeli, Kuraklıkla birlikte maliyetler artıyor. Fiyatlar biraz daha yükselmesini bekliyoruz.10-15 gündür kamuoyunu aydınlatıyordum . Arz talep dengesizliğinden fiyatların artacağını söylemiştim. Ülkemizde 45-50 milyon ton sebze meyve üretimi bulunuyor. Yıllık narenciye anlamında 5-6 milyon tonluk ihracat gerçekleştiriyoruz.

İHRACAT 8-9 MİLYONA ÇIKAR

Rusya kapısının açılmasıyla birlikte , narenciye ihracatının 8-9 milyon liraya çıkacağını tahmin ediyoruz. Temaslar sürüyor. Rus yetkililerinin İstekleri daha çok meyve sebze yönünde . Kuraklık ve ihracat artışı piyasadaki limonun fiyatını uçurdu. Bir de üstüne ürünlerin tüccarlar tarafından depolarda tutularak pazara ağır şekilde sürülmesi eklenince limonun zammını durdurmak neredeyse imkansız hale geldi. Arz talep dengesini karşılamak için çözümler üretilmeli. Üreticiyle alıcı arasında sadece hallerin bulunması gerekiyor. Avm ve büyük tüccarlar üreticiyle anlaşarak malın hale girişini engelliyor. Kısacası fiyatı büyük tüccarlar belirliyor. Avrupa'da üretici pazarları yer alırken bizde ise Avm'ler manavlar tercih ediliyor. Bir an önce Avrupa örnek alınarak bu durumun önüne geçilmesi sağlanmalıdır. Avm'lere ve büyük tüccarlara ürünü halden alma zorunluluğu konulsa bu tür sorunlar ortadan kalkacaktır.










http://haberand.com

Ekleme Tarihi
14.08.2014
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Limonata lüks içecek oldu
Link: Limonata lüks içecek oldu




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız