Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 25 Nisan 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Meyvecilik »  Elma »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Örgütler
 Fidan-Çeşit
 İlaç-Gübre
 Mekanizasyon-Sulama
 Yetiştirme teknikleri
 İyi tarım uygulamaları
 Organik üretim-ürün
 Hasat-Depolama
 Sofralık ürünler
 Meyve suyu sanayi
 İşleme-Paketleme
 İhracat-İthalat
 Ticaret-Pazarlama
 Araştırma-Geliştirme
 Kamu çalışmaları
 Destek ve teşvikler
 Diğer

700 futbol sahası büyüklüğünde elma bahçesi from gida_tarim on Vimeo.

 

700 futbol sahası büyüklüğünde elma bahçesi

Konya'da Avrupa'nın en büyük meyve bahçelerinden biri olduğu belirtilen 700 futbol sahası büyüklüğündeki elma bahçesi uçsuz bucaksız görünümüyle izleyenleri adeta büyülüyor.


Konya’nın Ereğli ilçesinde 1,5 milyon ağacın bulunduğu 700 futbol sahası büyüklüğündeki elma bahçesi, bir ucundan diğer ucuna 10 kilometre. Bu dev bahçeden toplanan 20 bin ton elmanın bir kısmı Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor.

Bir ucundan diğer ucuna 10 kilometre mesafe bulunan ve sabit görev yapan 180 kişi için koğuşlar, idari binalar, yemekhane, personel lojmanları ile misafirhane gibi bölümlerin yer aldığı bahçede, hasat zamanı yaklaşık 500 kişi çalışıyor.

Elmada parmak izi olmaması için eğitimden geçirilen işçilerin pamuklu eldiven kullandığı bahçede, yaklaşık 1,5 milyon ağaçtan toplanan 20 bin ton elmanın bir kısmı Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor.

Ereğli ve Niğde arasındaki 7 bin dönüm alan üzerine kurulan işletmenin, Avrupa'nın tek parça halinde en büyük meyve bahçelerinden biri olma özelliğini taşıdığı belirtiliyor. Yatırımın 1999 yılında başladığı bahçedeki elmalar hem yurt içine hem de yurt dışına gönderiliyor.

Yaklaşık 1,5 milyon ağacın bulunduğu ve son derece modern olan tesiste, güneş, dolu ve rüzgâr gibi doğal etkilerden ağaçları korumak için bahçenin üzeri de fileyle kaplı.

Bahçede don olaylarına karşı 3-4 derece avantaj sağlayan 104 rüzgâr pervanesi bulunuyor. Dalgıç pompalarla yer altından su çıkarılan bahçe içinde damla sulama havuzları, personel koğuşları, idari binalar, yemekhane, bekçi evleri, misafirhane, malzeme depoları, personel lojmanları gibi üniteler yer alıyor.

700 futbol sahası büyüklüğündeki bahçede çalışan işçiler, özel eğitimden geçiriliyor ve pamuklu eldiven kullanmaları sağlanıyor. Bahçede, 20 bin ton elma üretiliyor.



12 Çeşit Elma Üretiliyor

Bahçede Ziraat Mühendisi olarak çalışan Ali Aydın yaptığı açıklamada, Ali ve Bülent Özler kardeşlere ait tesiste 12 çeşit elma üretildiğini söyledi. Hasadın ağustos ayından başlayıp ekim’in sonuna kadar sürdüğünü aktaran Aydın, her çeşidin hasat kriterlerinin farklı olduğunu, analiz yaptıktan sonra toplama işlemine geçtiklerini ifade etti.

Aydın, elmaların iç piyasa ve dış pazarda tüketildiğini belirterek şöyle devam etti:

"Rusya, Almanya Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor. İç piyasada ise marketlere gönderiyoruz. Elma toplama işlemine çok önem veriyoruz. Elmalarda darbe ve parmak izi olduğunda pazar maliyeti düşüyor. Bu nedenle işçilerin eğitimine önem veriyor ve sürekli uyarıyoruz. Hata yapan olduğunda yeniden eğitim veriliyor. İşçiler elmayı avuç içine alıyor yandan yukarıya doğru kıvırıyor. Bu şekilde elma toplanıyor. Bu yüzden zaten pamuklu özel eldiven kullanmalarını sağlıyoruz."


Ereğli Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Orhan Soylu ise elmacılığın ilçede geniş alanda yapıldığını bildirdi. Adana ve Mersin'den gelen üreticilerin ilçeden arazi satın alıp üretim yaptıklarını vurgulayan Soylu, "İlçede, 40 bin dekara yakın kapalı elma var. Bu bahçede özel bir çeşit yani patentli bir elma yetiştiriliyor. Böyle modern bahçeler bizi mutlu ediyor. Bu tür yerler ilçe ekonomisine büyük katkı sağlıyor" diye konuştu.
 
 
(TARIM TV)
 
 

Ekleme Tarihi
17.09.2014
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: 700 futbol sahası büyüklüğünde elma bahçesi
Link: 700 futbol sahası büyüklüğünde elma bahçesi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız