Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 26 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Meyvecilik »  Zeytin »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Örgütler-Paydaşlar
 Fidan-Çeşit
 İlaç-Gübre
 Mekanizasyon-Sulama
 Yetiştirme teknikleri
 İyi tarım uygulamaları
 Organik üretim-ürün
 Hasat-Depolama
 Sofralık ürünler
 Zeytinyağı sanayi
 İşleme-Paketleme
 İhracat-İthalat
 Ticaret-Pazarlama
 Araştırma-Geliştirme
 Kamu çalışmaları
 Destek ve teşvikler
 Diğer
 


Zeytin sineğiyle mücadelede 882 bin dekar alan ilaçlandı

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi tarafından zeytin sineğiyle mücadele kapsamında geçen ağustos ayında başlatılan ve 26 Eylül 2014 tarihine kadar devam eden uçakla ilaçlama çalışmaları kapsamında, toplam 822 bin 500 dekar alan ilaçlandı. Sekiz ilçede yürütülen mücadelede 16 bin 450 litre ilaç ve 68 bin 500 litre ziray (zeytin sineği cezbedicisi) kullanıldı.

Büyükşehir Belediyesi tarafından Balıkesir'in en önemli tarım ürünlerinden zeytinin kalitesini arttırmak amacıyla ağustos ayında Ayvalık'ın Cunda Adası'nda başlatıldıktan sonra Edremit Körfezi ve Erdek Körfezi'ndeki zeytinlik alanlarda sürdürülen zeytin sineğiyle mücadelede 882 bin 500 dekar alan ilaçlandı. Cunda, Erdek, Bandırma, Marmara, Edremit, Burhaniye, Havran ve Gömeç ilçelerindeki ilaçlamada, 16 bin 450 litre ilaç ve 68 bin 500 litre ziray kullanıldı. Dünyanın en kaliteli zeytini ve zeytinyağının üretildiği Edremit Körfezi ve Erdek Körfezi'nde zeytin sineğiyle mücadelede önemli yol aldıklarını ifade eden Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, zeytin ve zeytinyağının kalitesinin artmasının Balıkesir ve Türkiye ekonomisine olumlu katkılar yapacağını kaydetti.

Zeytin sineğiyle mücadele çalışmaları hakkında bilgi veren Başkan Uğur, "Balıkesir genelinde 810 bin 290 dekar alanda zeytin üretimi yapılmakta. Edremit ve Erdek körfezleri olarak iki farklı bölgede zeytin üretimi gerçekleşmekte. Edremit Körfezi'ndeki zeytin yağlık, Erdek Körfezi'ndeki zeytin ise sofralık olarak değerlendirilmektedir. Dünyanın en kaliteli zeytin ve zeytinyağını üretmemize rağmen maalesef bu ürünlerin en büyük düşmanı olan zeytin sineğiyle mücadelede istenen seviyede değildik. Zeytin sineği, zeytin ve zeytinyağının kalitesini düşüren ve çiftçilerin en çok şikayet ettiği konuların başında geliyor." dedi.
 
Balıkesir Büyükşehir Belediyesi olarak 15 Haziran 2014 tarihi itibarıyla sekiz ilçede zeytin sineği tuzakları asarak mücadeleye başladıklarını belirterek, "Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'yla yaptığımız girişimler sonucunda zeytin sineğiyle mücadelenin uçakla havadan yapılmasını sağladık. 11 Ağustos tarihi itibarıyla Cunda Adası'ndan uçakla ilaçlama başlatıldı. Sonra da Erdek, Bandırma, Marmara, Edremit, Havran, Burhaniye ve Gömeç'te zeytin sineği ilaçlaması yapıldı. Zeytin sineğiyle mücadele sonucunda çiftçilerimizin ürettiği zeytin ve zeytinyağları daha kaliteli olacak. Daha önce organize olunmuyordu, para toplayamıyorlar, uçak kiralarını ödeyemiyorlardı. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi olarak bu soruna eğildik. Şu an çiftçilerimiz, kaliteli zeytin ve zeytinyağı üretecek olmaktan dolayı mutlular." diye konuştu.
 
 
 
 
 
(CİHAN)
 
 

Ekleme Tarihi
10.10.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: zeytin sineği, mücadele, ilaçlama
Link: Zeytin sineğiyle mücadelede 882 bin dekar alan ilaçlandı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız