Sultaniye üzüm kurutulmak üzere sergiye çıktı Üzümün başşehri Manisa’da, dünyaca ünlü sultaniye çekirdeksiz üzüm hasadı başladı. Toplanan üzümler, ovaya serilerek kurutuluyor.
Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, geçen seneki don olayları ve yağışların bu yılki rekolteyi çok fazla etkilemediğini, çiftçilerin bu seneki hasat döneminden de beklentilerinin yüksek olduğunu kaydetti. 2013 yılında toplam 901 bin 265 ton ile çekirdeksiz sultaniye kuru üzümden 1 milyar 126 milyon 581 bin TL üretim değeri sağlandığını aktaran Çebi, bu yıl da verimin düşmesini beklemediklerini ifade etti.
Toplanan üzümlerin ovaya serilerek brandaların üzerinde güneşte kurutulmaya bırakıldığını ve bu işlemin 15-20 gün sürdüğünü aktaran Çebi, “Ağustos ayının ortalarında başlayan kurutma işlemi, eylül ayının son haftasına kadar devam ediyor. Kurutma işleminde en önemli unsur kalıntı sorunudur. Bizim üreticilerden istediğimiz, bu konuda çok dikkatli olmalarıdır. Üreticilerimizin, kurutma işleminde mümkün olduğunca bandırma yöntemini tercih etmeleri gerekmektedir. Eğer püskürtme yöntemi uygulanacak ise bu durumda da daha önce ilaçlamada kullanılan alet ve ekipmanlardan kesinlikle uzak durulması gerekmektedir. Unutulmamalıdır ki bu yıl satacağımız üzümler, sonraki yılların teminatı olacaktır. Herhangi bir kalıntı sorununun yaşanması, oldukça olumlu bir ivme kazanmış olan dış pazarımızda daralmalara neden olabilir.” dedi.
Manisa’nın en önemli tarım ürünü olan üzümde, yaklaşık 35 bin ailenin geçimini bağcılıkla sağladığını ve bunun yaklaşık 23 bininin de çekirdeksiz sultaniye kuru üzüm ile uğraştığını belirten Çebi, “Manisa, ülke çapında olduğu gibi dünyada da kurutmalık üzümde söz sahibi konumundadır. Manisa, çekirdeksiz sultaniye kuru üzüm ihracatında dünyada birinci sırada yer alıyor. 2013 yılında 151 bin 533 ton kuru üzüm ihracatı gerçekleştirilmiş olup en çok ihracat, başta Avrupa Birliği ülkelerine olmak üzere ikinci sırada Rusya Federasyonu'na gerçekleştirilmiştir.” diye konuştu.
Sultaniye çekirdeksiz kuru üzümün gerek yurtiçinde gerekse yurtdışında artık bir marka halinde dönüştüğünün de altını çizen Çebi, “Önümüzdeki yıllarda üzüm ihracatımızın daha da artması için çiftçilerimizin, ürünlerini tekniğe uygun olarak yetiştirmeleri ve sözleşmeli üzüm üretimini yaygınlaştırmaları gerekmektedir. İzlenebilirliği olan ve gıda güvenliği şartlarını taşıyan ürünler, dış piyasada hacmimizin büyümesine yol açacaktır.” dedi. (CİHAN) |