Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 14 Ocak 2025 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Meyvecilik »  Üzüm »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Örgütler-Paydaşlar
 Fidan-Çeşit
 İlaç-Gübre
 Mekanizasyon-Sulama
 Yetiştirme teknikleri
 İyi tarım uygulamaları
 Organik üretim-ürün
 Hasat-Depolama
 Taze ve kuru üzüm
 İçki-içecek sanayi
 İşleme-Paketleme
 İhracat-İthalat
 Ticaret-Pazarlama
 Araştırma-Geliştirme
 Kamu çalışmaları
 Destek ve teşvikler
 Diğer
 

Üzüm bağlarında biyolojik mücadele

Denizli’de üzümün kabusu olan "salkım güvesi"ne karşı Türkiye’de ilk defa uygulanan biyolojik mücadele ile büyük başarı sağlandı.


Denizli’nin Honaz ilçesindeki üzüm bağlarında "salkım güvesi"ne karşı Türkiye’de ilk defa uygulanan biyolojik mücadele ile büyük başarı elde edildi.
 
Türkiye’nin önemli üzüm merkezlerinden olan Denizli’nin Honaz ilçesinde salkım güvesine karşı biyolojik mücadele başladı. Adana Biyolojik Mücadele Araştırma İstasyonu’nda üretilen 15 milyon faydalı arıcık, geçen mayıs ayında Honaz’daki 100 dekarlık bağa bırakıldı. Honaz’daki üretici üzüm bağında salkım güvesini yok etmek için ilaç kullanmadı. İlaç kullanılmadığı için bağdaki üzümler daha lezzetli olurken, özellikle ihracatta da büyük avantaj sağladı.

"Türkiye’de ilk defa Denizli’de uygulanıyor"


Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Adana Biyolojik Mücadele Araştırma İstasyonu Müdürü Dr.Naim Öztürk, salkım güvesi için üzüm bağlarında kullanılan ilaçların sağlıksız olduğunu belirterek, "Birçok böcek ve arı cinsi bu etkili kimyasal maddelerin bulunduğu tarım ilaçlarından etkilenip ölüyor. Türkiye’de ilk kez salkım güvesiyle biyolojik mücadele Denizli’de yapıldı. Biyolojik mücadele yapılan 100 dekarlık bağda, yüzde 1’in altında kurtlanma var. Kimyasal ilaçla yapılan mücadelede bu rakam yüzde 3 seviyelerinde. Biyolojik mücadele kimyasal mücadeleye göre hem daha ekonomik hem daha basit. Türkiye’deki tüm üzüm bağlarında biyolojik mücadeleye geçilmesi için ivedilikle çalışma yapılmalıdır" dedi.
 
Salkım güvesiyle mücadele eden faydalı arıcıkları bağında kullanan üzüm bağının sahibi Ramazan Kaşıkçı ise, "Kimyasal ilaç kullanılan bağlardaki üzüme göre bizim üzümlerin fiyatı biraz daha yüksek. Adana’dan getirilen faydalı arıcık yumurtaları doğaya daha iyi adapte oldu ve salkım güvelerini yok etti. Bir süredir bu çözüm gayet başarılı oluyor. Üzümlerin kalitesi zehir kullanmadan arttı. Tüm üreticilere biyolojik mücadeleyi öneriyorum" şeklinde konuştu.(TARIM TV)
 
 

Ekleme Tarihi
05.09.2014
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Üzüm bağları, biyolojik mücadele
Link: Üzüm bağlarında biyolojik mücadele




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız