Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 02 Ocak 2025 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Meyvecilik »  Kayısı »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Örgütler-Paydaşlar
 Fidan-Çeşit
 Mekanizasyon-Sulama
 Yetiştirme teknikleri
 İyi tarım uygulamaları
 Organik üretim-ürün
 Hasat-Depolama
 Taze ve kuru kayısı
 Tatlı ve şekerlemeler
 İçki-içecek sanayi
 İşleme-Paketleme
 İhracat-İthalat
 Ticaret-Pazarlama
 Araştırma-Geliştirme
 Kamu çalışmaları
 Destek ve teşvikler
 Diğer
 

 
Kayısı’da Erik Koşnili Hastalığı

Kayısıda erik koşnili hastalığında ilaçlama zamanının doğru bir şekilde tespit edilemediği ve bilinsfından konuyla ilgili olarak yapılan...

Kayısıda erik koşnili hastalığında ilaçlama zamanının doğru bir şekilde tespit edilemediği ve bilinçsizce ilaç kullandıkları tespit edildi.
 
Malatya İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından konuyla ilgili olarak yapılan yazılı açıklamada, “2012 yılından beri ilimizde yoğun epidemi gösteren kayısıda erik koşnili mücadelesi için üreticilerimiz çok yoğun olarak İl Müdürlüğümüze müracaat etmektedirler. Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube müdürlüğümüze getirilen kayısı dal numuneleri ve teknik elamanlarımızın yerinde yaptıkları bahçe kontrollerinde; üreticilerimizce ilaçlama zamanının doğru bir şekilde tespit edilemediği ve bilinçsizce ilaç kullandıkları görülmüştür. Mücadele zamanı için zararlının biyolojisinin takip edilmesi çok önem arz etmektedir. Bu bağlamda İl Müdürlüğümüz Karakavak toplantı salonunda ilgili kurumların katılımıyla bir toplantı yapıldı. Toplantıya İl Müdür Vekili Ramazan Aytekin, İnönü Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bayram Murat Asma ile Ziraat Fakültesi hocalarında Prof. Dr Nihat Tursun Yrd. Doç. Dr. Fulya Kaya Apak, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Selahattin Günci, Kayısı Araştırma İstasyonu Müdür Yardımcısı, Talip Yiğit, Yeşilyurt ve Battalgazi Ziraat Odaları başkanları, Diyarbakır Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünde konu uzmanları ile İl Müdürlüğümüzdeki konu uzmanları katıldı” ifadeleri kullanıldı.
 
Toplantıda alınan kararlar şöyle belirtildi:
 
“Toplantı sonunda üreticilerimizin Erik Koşnili Mücadelesinde başarılı olması için aşağıda belirtilen tavsiyelere uyulmasının büyük önem arz ettiği belirtildi.
 
Tarım ile ilgi çalışan bütün kurumlar işbirliği yaparak özellikle böcek biyolojisi (Böceğin yaşamı, kabuk altında nimflerin çıkış dönemleri, kayısıda zarar şekli ve kullanılacak ilaçlarla) ile ilgili yeni projeler hazırlayacak ve çiftçilerimizi bilinçlendireceklerdir.
 
Üreticilerimizi bilgilendirmek amacıyla sürekli görsel olarak salon toplantılarına ve tarla okulları programlarına devam edilecektir.
 
Bakanlığımızın yeni tavsiye ettiği kışlık (Minarel) yağın üreticilerimize etkin ve doğru bir şekilde kullandırılması ve kışlık yağın (İmidacloprid+Minarel oil 4+704g/l) çiçeklenmeden 3-hafta önce kullandırılması sağlanacak. Ayrıca ilimizde kabuk altı çıkışları yüzde 60’a ulaştığında Malathion 190gr/l ile yeni tavsiye edilen Chlorpyrifos-Ethyl 480g/l adlı ilaçların kullandırılması tavsiye edilecektir. Bu konuda üreticilerimiz sürekli bilgilendirilecektir.
 
Üreticilerimize ilaçları kullanmadan önce İl ve İlçe Müdürlüklerine uğrayarak teknik elamanlara mutlaka reçete yaptırmaları büyük önem arz etmektedir. Doğal dengenin korunması için tavsiye dışı, ruhsatsız ve zamansız ilaç kullanmamaları konusunda sürekli uyarılar yapılacaktır.
 
Erik Koşnili Mücadelesinde başarıya ulaşmak için üreticilerimizin bahçelerindeki kültürel önlemleri (Bahçe temizliği, budama vb.) yerine getirmeleri çok önemlidir. Bu konuda da üreticilerimiz sürekli bilgilendirilecektir.
 
Üreticilerimizin kendi köylerinde sorumlu Ziraat Mühendislerine bahçe kontrollerini yaptırmaları, gereksiz ve zamansız ilaçlamalardan kaçınılmaları sağlanacaktır.
 
Kayısı ihracata dönük bir ürün olduğu için kalıntı probleminin oluşmaması büyük önem arz etmektedir. Üreticilerimizin son ilaçlama ile hasat tarihlerine mutlaka riayet etmeleri son derece önemlidir. Bu konuda da eğitim çalışmalarına önem verilecektir.
 
Kalıntı probleminin önüne geçmek amacıyla hasat öncesi numuneler rastgele alınacak ve kalıntı çıkan numuneler için kanuni yaptırımlar uygulanacaktır.”



 
 


 
 

Ekleme Tarihi
07.06.2014
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Kayısı,Erik Koşnili Hastalığı
Link: Kayısı’da Erik Koşnili Hastalığı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız