Zirai don stokçulara yaradı Kuru kayısının ihracat fiyatı 3.500 dolardan 9.500 dolara çıktı. Malatya’da yaşanan zirai donun kayısı üretimini düşürmesi nedeniyle , bu yılki kuru kayısı ihracatı stoklardan karşılanıyor.
Dünya kayısı başkenti olarak bilinen Malatya'da mart ayındaki zirai don nedeniyle rekoltenin düşmesi üzerine, bu yılki kuru kayısı ihtiyacının stoklardan karşılandığı bildirildi.
Malatya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Özbey, Türkiye'deki 17 milyon kayısı ağacından 8 milyonunu Malatya'nın bünyesinde barındırdığını söyledi. Özbey, bu yıl zirai donun etkisiyle rekoltenin düşük olması nedeniyle kuru kayısı ihtiyacının stokta bekletilen ürünlerle karşılandığını dile getirdi.
Malatya'da kayısı ihraç sezonunun 1 Ağustos itibarıyla başladığını ve normal seyrinde devam ettiğini belirten Özbey, "Fiyatlarımızın yüksek olması nedeniyle diğer yıllara göre az ürün ihraç edilmekte. Bu sene Malatya'da mahsulün olmaması nedeniyle bir önceki sezonun ürününü yurt dışına ihraç ediyoruz" dedi.
Fiyat 3’e katlandı
Al Jazeera’ya konuşan Güneydoğu Anadolu İhracaatçı Birlikleri Yönetim Kurulu Üyesi Yalçın Geyik, bu yıl kuru kayısı üretiminin doğal afetler nedeniyle sadece 10 bin ton gerçekleşebildiğini, geçtiğimiz yıl ise kuru kayısı üretiminin 120 bin ton olduğunu söyledi.
“Eldeki stoklar bitene kadar ihracata devam edeceğiz” diyen Geyik, bu konuda şu açıklamayı yaptı: “Dünyadaki talebi karşılamaya çalışıyoruz. Az miktarda da olsa AB ve dünya genelindeki müşterilerimize elimizdeki ürünleri gönderiyoruz. Geçtiğimiz yıl kuru kayısının tonunu 2.500-3.500 dolar arasında gönderiyorduk. Bu yıl kuru kayısının fiyatı doğal afet nedeniyle 8 bin ile 9.500 dolar arasında değişiyor. Üreticiler ellerindeki kuru kayısı stoklarını ihraç ediyorlar. Ancak stoklar yılın tamamında devam etmez. Yılbaşı gibi bütün kuru kayısılar bitmiş olur.”