Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 22 Aralık 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Meyvecilik »  İncir »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Örgütler-Paydaşlar
 Fidan-Çeşit
 İlaç-Gübre
 Mekanizasyon-Sulama
 Yetiştirme teknikleri
 İyi tarım uygulamaları
 Organik üretim-ürün
 Hasat-Depolama
 Taze ve kuru ürünler
 Tatlı ve şekerlemeler
 İçki-içecek sanayi
 İşleme-Paketleme
 İhracat-İthalat
 Ticaret-Pazarlama
 Araştırma-Geliştirme
 Kamu çalışmaları
 Destek ve teşvikler
 Diğer
 


İncirde ihracat tarihi tartışması

TZOB Genel Başkanı Bayraktar, tabii afetlerin bu yılki yüksek kaliteli incir miktarını etkilediğine işaret ederek, Egeli ihracatçılar tarafından 30 Eylül olarak ilan edilen ‘incirde ilk ihraç tarihi’nin kaldırılması gerektiğini dile getirdi

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, bu yıl kuraklık, Haziran yağışları ve nemin sebebiyet verdiği Pas hastalığı, yaprak dökümü ve çatlamaların incirde kalitenin olumsuz etkilenmesine yol açtığını, üreticilerin de gerekli mücadeleyi yapamadığını ifade etti. İncirliova’ya giderek İncir Araştırma İstasyon Müdürlüğü’nde incir hasadına katılan Bayraktar, burada yaptığı konuşmada yaş ve kuru incirdeki sorunlara değindi.

35 bin aile geçiniyor

Türkiye’nin yaş ve kuru incir üretiminde dünyada önemli bir paya sahip olduğunu belirten Bayraktar, yaklaşık 35 bin ailenin geçimini buradan sağladığına işaret etti.

Tüm bu olumsuzlukların incirde kalite düşüşünü beraberinde getirdiğini aktaran Bayraktar, şunları kaydetti: “İncirde gazelleme olarak adlandırdığımız yaprak dökümleri yaşandı. Ayrıca aşırı sıcaklarda oluşan yoğun nem ve sabah çiğleri incirde çatlamalara neden oldu. Bazı yörelerimizde akma olarak nitelendirilen İç Çürüğü Hastalığı yoğun olarak görüldü. İklim şartlarından kaynaklanan ekşime, meyve sürtmeleri ve güneş yanıkları da kalitede düşüşe yol açtı. Bütün bu olumsuzluklar bu yılki yüksek kaliteli incir miktarını etkiledi.”


Hazır ürünün ihracatı bekletilmeden yapılabilmeli

Kuru incirde ihracatın büyük bölümünün Avrupa Birliği ülkelerine yapıldığını, bunun için kaliteli, sağlıklı üretime önem verilmesi gerektiğini dile getiren Bayraktar, aflatoksin oluşumunu engelleyecek önlemlerin alınmasının gerekliliğine işaret etti. Bayraktar, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kuru incir ihracatında ilk yükleme tarihi de büyük önem arz ediyor. İlk yükleme tarihinin geç açıklanması hem ihracata hazır ürünün üreticide muhafazasını zorlaştırıyor, hem de pazar kaybına sebep oluyor. Bu bakımdan ilk yükleme tarihi uygulaması tamamen kaldırılmalı ve hazır olan ürünün ihracatı bekletilmeden yapılabilmeli.” 26 Ağustos’ta yapılan Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Genel Kurulu’nda ihracatçı ve Tariş İncir Birliği’nin görüş birliğiyle ilk yükleme tarihi olarak 30 Eylül Salı günü belirlenmişti. Türkiye 2013-2014 sezonunda 75 bin ton kuru incir ihracatı yaparak, 244 milyon 951 bin dolar döviz girdisi sağladı.

İthal hayvana gerek yok

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Aydın’da ekonominin yüzde 50-55’inin tarım kaynaklı olduğuna işaret ederek, “Aydın’da tarım hapşırırsa bu bölgede bütün sektörler nezle olur. Tarıma iyi bakmak lazım ve tarıma iyi bakmanın yolu da tarım sektöründe çalışan insanların sorunlarına sahip çıkmaktan geçer” dedi. Mısır’a verilen taban fiyatlarının üretici tarafından tepkiyle karşılandığına yönelik iddiaları da değerlendiren Bayraktar, “Bu fiyatlar enflasyonun altında kaldı. Bunu hiç olmazsa primle takviye etmek gerekirdi” dedi. Türkiye’de ithal hayvana gerek olmadığını vurgulayan Bayraktar, “Bundan sonra ithalata da gerek yok. Üretimi arttırırken ve bu üretimle Türkiye’nin ihtiyacına cevap verirken bu noktada yapılacak bir ithalat üretimi çökertir ve Türkiye’yi ithalatçı yapar. Bir daha önünü alamayız” şeklinde konuştu.  
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
02.09.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: incir, ihracat, tarih, TZOB, Şemsi Bayraktar
Link: İncirde ihracat tarihi tartışması




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız