Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 26 Aralık 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Meyvecilik »  Kiraz, Vişne »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Örgütler-Paydaşlar
 Fidan-Çeşit
 İlaç-Gübre
 Mekanizasyon-Sulama
 Yetiştirme teknikleri
 İyi tarım uygulamaları
 Organik üretim-ürün
 Hasat-Depolama
 Taze ve kuru ürünler
 Tatlı ve şekerlemeler
 İçki-içecek sanayi
 İşleme-Paketleme
 İhracat-İthalat
 Ticaret-Pazarlama
 Araştırma-Geliştirme
 Kamu çalışmaları
 Destek ve teşvikler
 Diğer
 


Mersin'de Dolu ve Don Üreticiyi Vurdu

MERSİN (İHA) - Mersin Ziraat Odası Başkanı Cengiz Gökçel, 29 Mart ile dün gece yaşanan dolu ve dondan dolayı çiftçilerin büyük zarar gördüğünü ifade ederek, "Dolu ve don felaketinde çiçekleri açmış olan şeftali, kayısı, erik, kiraz ve cevizde yüzde 90 ile yüzde 100'lere varan zarar yaşandı. Zaten ekonomik olarak bitmiş olan çiftçilerimizin desteklenmesini istiyoruz" dedi.
 
Özellikle Mezitli ve Toroslar ilçesinin yukarı bölgelerinde bulunan mahallelerde etkili olan dolu ve don felaketi, çiftçilerin büyük zarar görmesine neden oldu. Konuyla ilgili İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Mersin Ziraat Odası Başkanı Cengiz Gökçel, 29 Mart gecesi yaşanan dolu ve don afetinden dolayı yüksek bölgelerde meyve yetiştiriciliği yapan çiftçilerin büyük oranda zarar gördüğünü kaydetti. Bu yıl kışın çok ılık geçtiğini belirten Gökçel, "Sıcaklık ortalamaları yüksekti, yağış olmadı. Dolayısıyla meyve bahçeleri erken çiçeklendi. 29 Mart günü yaşanan dolu ve don olayı çiçekleri açmış olan şeftali, kayısı, erik, kiraz ve cevizde bizim izlenimlerimize göre yüzde 90 ile yüzde 100’lere varan bir oranda zarar verdi. Şu anda Mezitli ve Toroslar ilçelerimizde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlükleri ile tespitler yapıp, yaşanan afeti belgelemeye çalışıyoruz. Tabi biz tarım sigortası olmayan yerlerde bunu yapıyoruz. Zaten sigortası olanlara sigorta şirketleri bakıyor. Bizim yaptığımız 2090 sayılı Tabi Afetler Yasası'na göre çiftçilerimizin devletten nakit anlamında yardım alabilmeleri ve bu yardımları bir an önce çiftçilerimize yapılabilmesi için bu hasarları biz de rapor haline dönüştürüp ilgililere sunmaya çalışıyoruz" diye konuştu.

"ZATEN EKONOMİK OLARAK BİTMİŞ OLAN ÇİFTÇİLERİMİZİN DESTEKLENMESİNİ İSTİYORUZ"
 
Bu çalışmaların sürdüğü sırada dün gecede Toroslar ilçesinin bazı bölgelerinde bir dolu afeti daha meydana geldiğinin bilgisini veren Gökçel, "Bu konularla ilgili tespitleri bitirip bir rapor haline getireceğiz. Beklentilerimiz öncelikle zaten ekonomik olarak bitmiş olan bu çiftçilerimizin desteklenmesini istiyoruz. Geçen yıl bu bölgelerde yine afetler oldu ve çiftçilerimiz ekonomik olarak kötü duruma geldi. Bu da yetmiyor gibi özellikle şeftalinin 25-30 kuruş ortalama fiyatla satılması ekonomik olarak çiftçilerimizi zor duruma düşürdü. Dolayısıyla üstüne gelen bu afet de çiftçilerimizi bitirme noktasına getirdi. Mutlaka çiftçilerimizin bir şekilde desteklenmesi gerekiyor. Devletin yardımlarda bulunması gerekiyor. Bunu biz talep edeceğiz. Tabii ki insanların tarım kredi kooperatiflerinden nakit anlamında aldıkları para var. Aynı zamanda gübredir, kimyasal mücadeleyle ilgili ilaçlardır bunları almışlar. Tabi bunları ödeme tarihleri geldiğinde ödenmesi gerekiyor. İşte bu borçların ertelenmesiyle ilgili taleplerimiz olacak. Dolayısıyla biz bir an önce bu tespitleri tamamlayıp yetkililerden taleplerimizle ilgili bir karşılık aramaya çalışacağız. Bu raporlarımızı genel merkezimize de ulaştıracağız" şeklinde konuştu.

"YAŞANAN ZARAR OLAYI YÜZDE 90 İLE YÜZDE 100 ARASINDA"
 
Dekar dekar tespitlerin henüz tamamlanmadığının altını çizen Gökçel, "Ama bizim gördüğümüz bahçelerde yaşanan zarar olayı yüzde 90 ile yüzde 100 arasında. Dolayısıyla bu büyük bir hasar. Ama genel üretim alanımızda dekar olarak net bir rakam yok. Geniş alanlarda benim tahminime göre Mersinimizin yüzde 40 ile yüzde 50 arasında bu ürünlerin yetiştiren yerlerde bu hasar var. Bu hasarlar da yüzde 90 ile yüzde 100 arasında oldu. Dolayısıyla genel olarak yüzde 50 bir zararımız var diyebiliriz Mersin olarak. Bu tabi tahmini bir rakam. Daha çalışmalarımız sürüyor. Muhtarlarımız şu anda liste oluşturuyorlar. Muhtarlar da özellikle isabetli ve doğru tespit yapabilmemiz için çiftçilerimizin söylediklerini doğru alırlarsa, sağlıklı bir sonuç ortaya çıkar" ifadelerini kullandı.
Bu olayın meyve fiyatlarını etkileyip, etkilemeyeceğinin önümüzdeki günlerde görüleceğini vurgulayan Gökçel, "Önceden bir şey söylemek yanlış olur ama bizim sürekli dile getirdiğimiz özelikle yaş sebze ve meyve de arz talebe göre fiyatlar oluşuyor. Ülkemizin değişik yörelerinde bu tür afetler bu sene fazla oldu. Tabii ki bu piyasada ürünün eksilmesine neden olabilir. Dolayısıyla arz biraz azalacağı için talep artı yönde olacaktır. Bu da fiyatlara yansıyabilir. Ancak bu kimi etkiler? Bahçesi veya meyvesi zarar görmemiş insanlar faydalanabilir ama nihayetinde afete maruz kalmış çiftçilerimizin ayağa kalkması zor olur diye düşünüyoruz" dedi.
 
 

Ekleme Tarihi
10.04.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Mersin, Dolu ve Don, Üreticiyi Vurdu
Link: Mersin'de Dolu ve Don Üreticiyi Vurdu




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız