Şok... 73 bin ton birden gitti
İZMİR'in Kemalpaşa İlçesi'nde geçen pazar günkü dolu yağışının ardından yapılan tespit çalışmalarında 73 bin tonluk zararın olduğu belirlendi.
Türkiye'nin kiraz ihtiyacının yüzde13'ünü karşılayan İzmir'in Kemalpaşa İlçesinde geçen hafta sonu yağan ve yaklaşık beş dakika süren şiddetli dolu yağışı, 73 bin ton kirazı yok etti.
İzmir Valisi Mustafa Toprak, bugün Kemalpaşa'nın Ören Mahallesi'nde çiftçilerle biraraya geldi. Kemalpaşa Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Ali Bal, yaşanan afet sonucunda zarar tespit çalışmalarının büyük bir bölümünün tamamlandığını söyledi. Bal, "27 Nisan tarihinde meydana gelen dolu yağışında Ören, Armutlu, Bağyurdu, Yiğitler ile Yeni Kurudere'de olmak üzere yaklaşık 41 bin dekarlık bir alan, bu afetten etkilendi. Ortalama zarar gören alan yüzde 80-90 civarında. Bu yıl 90 bin ton olarak beklediğimiz ürün rekoltemizin, yaklaşık 73 bin tonu afetten zarar görmüştür" dedi.
İzmir Valisi Mustafa Toprak da afetin yaşandığı bölgelerle ilgili olarak Bakanlık nezdinde Afet Kararnamesi çıkarılması yönünde çalışmaların devam ettiğini söyledi. Toprak, şunları söyledi:
"Bu tür afetler Allah'tan gelen birşey. Ama önceden tedbir alınabilir miydi, bu da farklı bir konu. Mevcut durumda sıkıntımızı nasıl giderebiliriz asıl önemli konu bu. İlgili kurumlar afetten dolayı zarar gören yerlerde ön tespit çalışmalarının büyük bir kısmını tamamladılar. Raporlar Ankara'ya ulaştı. Şu anda Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nda, Bakanlar Kurulu tarafından çıkarılacak olan kararname ile ilgili ve afet kapsamına alınacak yerlerle ilgili bir çalışma yürütülmekte. Kemalpaşa ilçemizde meydana gelen Don ve son olarak yaşanan dolunun vermiş olduğu zararlarla ilgili raporlar da Bakanlığımızda. Kararname çıktığında Kemalpaşa'nın bu kapsamda yer alacağını ifade ettiler. Tabii ki bu kararnamenin ne getireceği henüz belli değil. Benim de bununla ilgili bir yorumda bulunmam yanlış olur. Ancak genel olarak Afet kararnameleri, zarar gören çiftçilerimizin resmi makamlara olan borçlarının ertelenmesini kapsamakta. Tarsim (Tarım Sigortası) olduğu için, geçmiş yıllarda ürün kayıpları ile ilgili üreticiye bir ödemede bulunuluyordu. Sigorta sistemi 5-6 yıldır devreye girdiği için artık böyle bir ödeme söz konusu olmamakta. Ancak Tarım Kredi Kooperatifi ile Ziraat Bankası'na olan borçların ertelenmesi gündeme geliyor. Ayrıca faiz oranlarının makul olması kaydı ile belki yeni bir kredilendirme sistemi olabiliyor mu bunlar üzerinde tartışılıyor." |