Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Meyvecilik »  Kiraz, Vişne »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Örgütler-Paydaşlar
 Fidan-Çeşit
 İlaç-Gübre
 Mekanizasyon-Sulama
 Yetiştirme teknikleri
 İyi tarım uygulamaları
 Organik üretim-ürün
 Hasat-Depolama
 Taze ve kuru ürünler
 Tatlı ve şekerlemeler
 İçki-içecek sanayi
 İşleme-Paketleme
 İhracat-İthalat
 Ticaret-Pazarlama
 Araştırma-Geliştirme
 Kamu çalışmaları
 Destek ve teşvikler
 Diğer
 


Akşehir Kirazı, Çiftçinin Yüzünü Güldürüyor

Akşehir Kirazı, Çiftçinin Yüzünü Güldürüyor Konya'nın Akşehir ilçesinde adı ilçe ile özdeşleşmiş Türk Patent Enstitüsü tarafından tescillenen Akşehir kirazı, bu yıl üreticinin yüzünü güldürüyor.
 
Hasadına başlanan Akşehir kirazının Atakent kiraz halindeki toptan fiyatı 5-6 lirayı buluyor. İlçede, önceki yıllara oranla kiraz rekoltesinde büyük artış yaşanırken bu duruma ek olarak kirazın toptan fiyatının 5-6 lira olarak açıklanması kiraz yetiştiricilerin yüzünü güldürdü. Türkiye'nin değişik bölgelerinde yetişen kirazların olumsuz hava şartları, yağmur ve doludan zarar görmesi Akşehir kirazına talebi artırdı.
 
Akşehir'de yetişen kiraz rekoltesinin büyük bir kısmı aracı firmalar vasıtasıyla Avrupa ülkelerine ihraç edilirken bazı kiraz çeşitleri ise iç pazarda tüketiliyor. Özellikle ihraç ürün kalitesini tutturan üreticiler ürününü yüksek fiyatlardan satıyor. Atakent kiraz hali esnaflarından Özkan Öztürk, Akşehir'de yetişen kirazın bu yılki yağışlardan biraz etkilense de ürün kaybının %1Ü larda kaldığını ifade etti. Rekoltenin yüksek olması nedeniyle bu kaybın hissedilmediğini aktaran Öztürk, "Tonaj olarak en yüksek bölge burası diğer bölgelerde fazla ürün yok.
 
Dolayısıyla bu yıl çiftçiden kirazı iki kat fiyatına alıyoruz." ifadelerini kullandı. Ziraat Mühendisi Gülçin Sarıoğlu Deviren, Konya-Akşehir ve Afyon-Sultandağı ilçelerinde yetiştirilen kirazın mey/e çatlaması yapmadığını gibi uzun yol şartlarında çok dayanıklı olduğunu söyledi. Bölgede kiraz yetiştiriciliğinde mümkün olduğunca kimyevi gübre kullanılmağını ifade eden Deviren, her yıl düzenli ve dengeli olarak çiftlik (hayvan) gübresi kullanılması sayesinde toprağın organik maddece zenginleştirildiğini kaydetti. Gülçin Sarıoğlu Deviren, "Yapılan bu işlemler kaliteli, verimli lezzet ve aroması farklı bir kiraz ürünün alınmasında anahtar rol oynamaktadır. Bütün bu etkenler bir araya geldiğinde, Akşehir kirazı ihracatçılar tarafından tercih edilen bir çeşittir." şeklinde konuştu. Çiftçi Aytekin Doğu, "Bu yıl yetiştirdiğimiz ürününe gösterilen rağbet bizi mutlu ediyor. Fiyatlarda oldukça iyi." dedi.









 
 

Ekleme Tarihi
20.06.2014
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Akşehir Kirazı
Link: Akşehir Kirazı, Çiftçinin Yüzünü Güldürüyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız