Türk kirazını Çin’e ihraç etmeyi hedefleyen yaş meyve sebzeciler, Çinli heyeti, Türkiye’ye getirmeyi başardı. Çin’den gelen bir heyet Sultandağı ve Çay ilçelerindeki kiraz bahçelerinde incelemelerde bulundu. Afyonkarahisar’da ‘tadiki’ olarak markalaşan kiraza Çinliler de talip oldu. Suldandağı bölgesinde yetişen ve birçok ülkeye ihraç edilen tadiki, rengi, kokusu ve aroması nedeniyle yurtdışından da oldukça talep görüyor.
Çin’den gelen heyet, daha sonra Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nü ziyaret ederek ihracata yönelik bilgi aldı. İl Müdürü Hüseyin Arap, ‘tadiki’nin dünyada birçok ülkeye ihracatının bulunduğunu belirterek, bakanlık tarafından yapılan kalıntı analizlerinin hiçbirinde herhangi bir kalıntıya rastlanmadığını belirtti. Arap, 2013’te 17 bin 548 ton olarak gerçekleşen kiraz üretiminin bu yıl havaların kurak geçmesinden dolayı 35 bin ton civarında beklendiğini anlattı. Afyonkarahisar’da üretilen kirazın kalitesinin herkes tarafından bilindiğini belirten Arap, “Yapılan anket ve oylamalar sonucunda tadiki ismi ön plana çıktı ve markalaştı. İhracata yönelik miktarın artırılması umuyorum ki çiftçilerimizin yüzünü güldürecektir. Amacımız çiftçilerimizin ürettikleri ürünü satma kaygısı yaşamadan kazanç elde etmeleri ve hem kendi ekonomilerine hem de ülke ekonomisine katkı sağlamalarıdır.” dedi.
Dünyaca ünlü Afyonkarahisar Sultandağı kirazı iki yıl önce yapılan çalışmalar sonrasında tadiki markasını aldı. Yılda üretilen 40 bin ton kirazın yüzde 60’ı ihraç ediliyor. Türkiye’nin kiraz ihracatı yılda 60 bin ton civarında. Sultandağı, ülke ihracatının yüzde 30’unu karşılıyor. Her ihraç edilen üç kirazdan birisi tadiki kirazı olarak yurtdışına gidiyor. Sultandağı’nda 2 bin 500 kiraz üreticisi 22 bin hektarlık alanda kiraz üretimi yapıyor. Tadiki, büyük zincir marketlerde de yerini almaya başladı.
Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB), Çin Halk Cumhuriyeti’nden gelen karantina uzman heyetini ağırladı. Aralarında Çin karantina uzman yetkilileri Zhang Qiuve, Lin Yongwu, Lutian Cao’nun da bulunduğu heyet Türk kirazı hakkında bilgiler aldılar. Çin uzman heyetinin Türkiye’deki ziyaretlerinin ardından açıklamalarda bulunan Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) Başkanı Dr. Salih Çalı, “Hedefimiz kirazımızı Çin’e ihraç etmek. Bunun için ilk adım atıldı. Çin’den heyet geldi. Türk kirazını incelediler ve kirazımıza hayran kaldılar.” dedi.
Çinli yetkililerin ‘Türkiye Bitki Sağlığı Kontrol Sistemi’ ile ‘Gıda Güvenilirliği’ konuları hakkında bilgi aldıklarını belirterek şöyle konuştu: “UYMSİB olarak, 5 gün boyunca Çin’den gelen misafirlerimizi, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkilileri ile birlikte ağırladık. Kirazımızı onlara tanıtmak için elimizden geleni yaptık. Çin’e kiraz ihraç izni almak için yaş meyve sebze sektörü adına sabırsızlanıyoruz. En kısa zamanda olumlu bir başlangıca ulaşmayı hedefliyoruz. Konunun yakın takipçisiyiz.”(CİHAN)