Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 03 Ocak 2025 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Meyvecilik »  Çilek »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Örgütler-Paydaşlar
 Fidan-Çeşit
 İlaç-Gübre
 Mekanizasyon-Sulama
 Yetiştirme teknikleri
 İyi tarım uygulamaları
 Organik üretim-ürün
 Hasat-Depolama
 Taze ve kuru ürünler
 Tatlı ve şekerlemeler
 İçki-içecek sanayi
 İşleme-Paketleme
 İhracat-İthalat
 Ticaret-Pazarlama
 Araştırma-Geliştirme
 Kamu çalışmaları
 Destek ve teşvikler
 Diğer

Çilek altın yılını yaşıyor from gida_tarim on Vimeo.

 

Çilek altın sezonunu yaşıyor
 
 MERSİN - Çileğin sapı çöpü para ediyor.

Silifke ilçesinde çilekte alternatif pazar uygulaması başladı. Çilekler üç kalitede paketlenip yurtiçi ve yurtdışına sunuluyor. Altın yılını yaşayan çileğin sofralık tüketime uygun olmayanları da gıda ve meyvesuyu sektöründe değerlendiriliyor.

Tedarikçilik hizmeti veren Nihat Yorgancı’nın talebi üzerine bu yıl ilk kez Atayurt Mahallesi'nde Tüfekçiler Tarım ve Komisyonevi tarafından uygulanan sistemle çilekler üç ayrı kalitede işleniyor. Birinci kalite çilekler özellikle Avrupa ülkeleri başta olmak üzere yurtdışı pazarına kilosu 2 lira 30 kuruştan satılıyor. Şokluk olarak isimlendirilen ve yurtiçi yurtdışı pazarında gıda sanayi ürünü olarak kullanılan ikinci kalite çilek 1 lira 50 kuruştan veriliyor. Üçüncü kalite meyvesuluk çilek ise 1 lira 20 ile 1 lira 30 kuruştan tarlada alıcı buluyor.

Günde 15 ton ürün aldıklarını belirten tedarikçi (alıcı) Nihat Yorgancı, bunun 12 ile 13 ton civarını temizlettiklerini, şu ana kadar ortalama 200 ton ürün aldıklarını ve sezonun sonuna kadar 300 ton daha almayı düşündüklerini belirtti. Yorgancı, uygulanan bu sistem ile bu yıl yaklaşık 500-600 ton ürün alacaklarını söyledi. Kadın-erkek işçilere ellerinde bıçaklarla çileğin üst kısmında bulunan yapraklarını temizlettirdiklerini ve şokladıklarını belirten Yorgancı, “Böylelikle şokluk dediğimiz ve dondurma, reçel gibi yiyeceklerin kullanıldığı gıda sanayi sektöründe değerlendirilmek üzere yurtiçi ve yurtdışı pazarına sunuyoruz.” dedi.

Tüfekçiler Tarım ve Komisyonevi sahibi Osman Taşçı ise günde 250-300 kişinin öğleye kadar tarlada öğle sonu ise temizlemede çalıştıklarını anlatarak, bu sistemden hem üreticinin hem de işçilerin memnun kaldığını söyledi.(CİHAN)
 
 

Ekleme Tarihi
20.06.2014
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Çileğin sapı çöpü,çilek
Link: Çilek altın yılını yaşıyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız