Tütüne alternatif çilek üretimi çiftçilerin yüzünü güldürdü Batman'ın Sason ilçesinde tütüne alternatif olarak desteklenen çilek üretimine başlayan çiftçiler, elde ettikleri gelirden memnun.
Batman Sason'da ilk kez 4 yıl önce 2 dekar alanda oluşturulan örnek bahçede çilek üretimine başlayan aileler, kısa sürede bin dönümlük alana yaydıkları üretim ile yıllık 4 bin ton çilek yetiştiriyor.
Daha önce tütünle yıl boyunca uğraştıklarını belirten üreticiler, çilek yetiştiriciliğinden 4 aylık bir zaman almasına rağmen daha fazla verim elde ettiklerini ifade etti.
İlçenin en önemli geçim kaynağı haline gelen çilek üretimi, ilçedeki 350 ailenin yüzünü güldürdü.
Uygulanan kota sistemiyle tütünün yavaş yavaş kaldırıldığını kaydeden Sason ilçesine bağlı Kavaklı köyünde yaşayan Yunus Değirmenci, tütün kaldırılınca yapacak işleri kalmadığını, mecburen çilek yetiştiriciliğine yöneldiklerini söyledi.
Çilek üretimi sayesinde çok sayıda ailenin yüzünün güldüğünü vurgulayan Değirmenci, “Eskiden tütün çok zordu. Tütünle uğraşmak çok eziyetli ve zaman alıyordu. Kışın tütünü evde deste yapıyorduk. Zor ve çok kirliydi. Ama Allaha şükür şu an çilek ekiyoruz. Sadece 4 ay çilek üretimiyle uğraşıyoruz. Yetiştirdiğimiz çileklerin tadı çok güzel. Çilek üretimiyle daha fazla gelir elde etmeye başladık" diye konuştu.
Çilek yetiştiriciliği yapan Muhbet Değirmenci de çilekle uğraştıkları için evlerinin temiz kaldığına söyledi. Tütünle uğraştıkları zaman zorlandıklarını ve yaz kış demeden çalıştıklarını kaydeden Değirmenci, çilek üretiminin daha kolay olduğunu söyledi.
Nedim Değirmenci ise tütünün uğraş isteyen bir iş olduğunu, bütün bir yılı tütüne vermek zorunda kaldıklarını ifade ederek, "Çilek ise daha temiz. Bir kişi 10 dönüme bile bakabilir. Sadece hasat döneminde işçi tutuyoruz" dedi.
(TARIM TV) |