Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Meyvecilik »  Nar »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Örgütler-Paydaşlar
 Fidan-Çeşit
 İlaç-Gübre
 Mekanizasyon-Sulama
 Yetiştirme teknikleri
 İyi tarım uygulamaları
 Organik üretim-ürün
 Hasat-Depolama
 Sofralık nar
 İçki-içecek sanayi
 İşleme-Paketleme
 İhracat-İthalat
 Ticaret-Pazarlama
 Araştırma-Geliştirme
 Kamu çalışmaları
 Destek ve teşvikler
 Diğer
 


Narın ömrünü uzattılar

Olgunlaştıktan sonra kısa sürede tüketilmezse çürüyen narın raf ömrünü 4 aya kadar uzatan tür geliştirildi. Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nde geliştirilen erkenci, orta erkenci ve geççi türlerle meyvenin aynı dönem yerine, farklı zaman dilimlerinde olgunlaşması sağlandı.

Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Yakup Karaman, farklı dönemlerde olgunlaşan nar türleri geliştirdiklerini bildirdi. Sonbaharda olgunlaşan narın tüketim süresinin kısa olduğunu belirten Karaman, "Nar olgunlaştıktan sonra 1-2 ay içinde tüketilmezse çürüyor. İdeal depolama şartlarında 2 aya kadar sağlıklı bir şekilde muhafaza edilebiliyor. Piyasaya farklı zamanlarda nar arz edilmesi düşüncesinden yola çıkarak erkenci, orta erkenci ve geççi türler geliştirdik. Raf ömrü uzun dediğimiz türler ideal depolama şartlarında 4 aya kadar dayanabiliyor" dedi.

Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü meyvecilik bölümünün araştırma faaliyetlerinden birinin de nar meyvesi olduğunu anlatan Yakup Karaman, Ege Bölgesi'ne uygun türlerin belirlenmesi için uzun süreli çalışma yapıldığını dile getirdi. Ege Bölgesi'nde 2 nar çeşidinin geniş ekim alanı bulduğunu ifade eden Karaman, şunları söyledi:

"Bu eski çeşitlerin verimliliği yüksek olmasına rağmen dane irilik açısından küçük olması nedeniyle piyasadan çok talep görmüyordu. Son yıllarda daha iri daneli hem de yumuşak çekirdekli nar çeşitlerine ihtiyaç oldu. Yapmış olduğumuz ıslah çalışmaları sonucunda 5 adet nar çeşidini tescile sunduk. Bu yeni türlerimiz, hem iri dane yapısına, hem yumuşak çekirdekli hem de tatlı, mayhoş, ekşi ve her ara kademede farklı aromatik özelliklere sahip."

Türkiye'de nar üretiminin son yıllarda hızla arttığını, aynı dönemde olgunlaşması sebebiyle oluşan arz fazlası ve depolama imkanlarında yetersizlik nedeniyle meyvenin bazı üretim bölgelerinde tarlada kaldığına dikkati çeken Karaman, "Depolama ve pazarlama sorunları son yıllarda ortaya çıktı. Piyasaya farklı zamanlarda nar arz edilmesi düşüncesinden yola çıkarak yürüttüğümüz çalışmalarda, farklı türleri geliştirdik. Artık, depolama raf ömrü olarak da kısa, orta ve uzun depolama özelliğine sahip nar çeşitlerimiz var" diye konuştu.
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
10.10.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Narın ömrünü uzattılar, nar, narın ömrü, Yakup Karaman
Link: Narın ömrünü uzattılar




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız