Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 20 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Meyvecilik »  Nar »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Örgütler-Paydaşlar
 Fidan-Çeşit
 İlaç-Gübre
 Mekanizasyon-Sulama
 Yetiştirme teknikleri
 İyi tarım uygulamaları
 Organik üretim-ürün
 Hasat-Depolama
 Sofralık nar
 İçki-içecek sanayi
 İşleme-Paketleme
 İhracat-İthalat
 Ticaret-Pazarlama
 Araştırma-Geliştirme
 Kamu çalışmaları
 Destek ve teşvikler
 Diğer
 


Türkiye’nin nar bahçesi Irlıganlı Ovası'nda hasat başladı

Türkiye üretiminin yüzde 85’inin ihraç edildiği Denizli’nin Irlıganlı beldesinde Hicaz Narı hasadı başladı. Binlerce dekar alanda pamuk yerine nar diken Irlıganlılar, beş kat fazla kazandıran Hicaz Narı'nın Türkiye’de merkezi konumuna geldi.


Yetiştirmesi pamuğa göre oldukça kolay olan, mayhoş tadı, iri taneleri ve uzun süre bozulmama özelliğine sahip nar, dikildikten yaklaşık iki yıl sonra meyve vermeye başlıyor. Ağırlığı 500 gr. ile 1,5 kg. arasında değişen nar gıda, meyve suyu ve ilaç yapımında kullanılıyor.

Irlıganlı’da 30 bin dönümde yetişen Hicaz Narı, mikroklima etkisinden dolayı başka bölgelerdeki narlardan daha iyi görünümü ve lezzetinden dolayı kolay ihraç ediliyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı verilerine göre dünyada 2 milyon 500 bin ton olan nar üretiminde birinci sırayı 1 milyon 140 bin tonla Hindistan, ikinciliği 705 bin tonla İran, üçüncülüğü 127 bin 760 tonla Türkiye alıyor.

Denizli Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Sezgin Kutlu, Türkiye'de en fazla narın yetiştiği yerlerden biri olan Irlıganlı beldesinden narın çoğunluğunun ihraç edildiğini söyledi. Suyunun, ekşisinin, çekirdeğinin ve kabuğunun değerlendirildiği, birçok hastalığa şifa olan Hicaz Narı üreticileri, pazara götürmeden bahçeden ihracatçı firmalara veriyor.

Irlıganlı Belediye Başkanı Hasan Yılmaz da sadece Türkiye’nin değil, dünyanın en iyi narının çıktığı yerin beldeleri olduğunu iddia ediyor: “Burası Türkiye'deki narın anavatanı değil, başkenti. Burada 50 bin ton narın, yüzde 80-85´i ihracata gidiyor. Avrupa ülkelerine, Rusya ve çevresine gidiyor. Buradan giden narların hiçbirinde ilaç kalıntısı yoktur. Aroması, tadı, cildinin güzelliği, renginin güzelliğinin dünyada bir eşi yok. Burada 30 bin dönüm dekarda, mikroklima olan bir bölgede yetişen bir nardır. Buradan daha aşağılara indiğinizde bunların yetişmesi mümkün değil.”

NAR İÇİN SOĞUK HAVA DEPOSUNA İHTİYAÇ VAR

Irlıganlı’da râkımın 300-350 metre arasında değiştiğini ifade eden Başkan Yılmaz, “Hicaz Narı'nın dünyada en iyisi burada çıkıyor. Bunu yetiştirmesini, paketlemesini, ihraç etmesini öğrendik. Irlıganlı ve Pamukkale havzasında soğuk hava tesislerine ihtiyaç var. Ben belediye başkanı olarak, bu şekilde tesis yapmak isteyen arkadaşlarımızın Irlıganlı ve çevresine geldiğinde her konuda belediye ve buradaki arkadaşlar emrindedir. Yolunda, suyunda, altyapısında belediyeye düşen bütün görevleri ücretsiz olarak yapmayı taahhüt ediyoruz. Sadece bir tane soğuk hava deposu var. Bize en azından beş altı tane ihtiyaç. Bunlar da yapıldığında dünyanın her yerine, narın anavatanı olan Hindistan’a bile nar götüreceğiz. Amerika´ya bile nar gönderiyoruz.” diye konuşuyor.

2023 yılında Türkiye´nin 500 milyar dolar ihracat hedefine Irlıganlı olarak imkânlar sağlandığında sadece nardan 150 milyon dolarla katkıda bulunabileceklerini belirten Yılmaz, “Biz de 500 milyar dolarlık hedefte payımızı ve yerimizi almak istiyoruz. Bizim narımızın fiyatı, şu anda burada 800 kuruş ile 1,100 lira arasında değişiyor. İnsanların sofralarına sunarken kimyasal ilaç kalıntılarından arındırılmış. Bizde bütün yerlerde şu anda karnelerimiz var, reçetesi yazılmayan hiçbir ilacı attırmıyoruz. Sulaması da aynı şekilde, analizini yaptırıp sulatıyoruz. Burada narın hasadında çalışmak için binlerce insan işçi olarak geliyor; Alaşehir´den tutun Çal´dan, Çivril´den, Acıpayam'dan, Tavas'tan, Denizli’nin içinden. Bugün burada 4–5 bin kişi çalışıyor. Burası açıkhava fabrikası gibi insanlara ekmek kapısı. Bu insanlar narın hasadını öğrendi, bize de çok faydası oluyor." diyor.

Irlıganlı’da bahçe sahibi olan Hüdayi Demiralay da beldelerindeki narın, iklimden dolayı iyi kızardığını ve rengi güzel olduğu için tüccarın rağbet ettiğini belirterek, “Allah bereket versin, memnunuz." diyor. Ayşe Doğan ise saat 06.00'da 100-150 kasa nar topladıklarını, evde çekirdeklerini ve suyunu çıkardıklarını anlatarak, “Şişelerimize katıyoruz, ondan sonra dipfrizlere atıyoruz. Müşterisini bulursak satıyoruz, bulamazsak bize kalıyor." diye konuşuyor.

Bir ihracat firması yetkilisi olan Yakup Özdemir de bu sene, geçen yıllara göre hasat döneminde yağış olmadığından dolayı narın kalitesinin çok güzel olduğunu ifade ederek, “Kalite olarak çok güzel. Biz zaten ihracata kesiyoruz. İhracat için bu bölgenin narı ideal. Gerçekten bulunmaz bir nar.” ifadelerini kullanıyor.
 
 
 
(CİHAN) 
 

Ekleme Tarihi
10.10.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler:  Türkiye’nin nar bahçesi, Irlıganlı Ovası, hasat başladı, nar hasadı, nar, nar bahçesi, Denizli
Link: Türkiye’nin nar bahçesi Irlıganlı Ovası'nda hasat başladı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız