Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 18 Nisan 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Meyvecilik »  Nar »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Örgütler-Paydaşlar
 Fidan-Çeşit
 İlaç-Gübre
 Mekanizasyon-Sulama
 Yetiştirme teknikleri
 İyi tarım uygulamaları
 Organik üretim-ürün
 Hasat-Depolama
 Sofralık nar
 İçki-içecek sanayi
 İşleme-Paketleme
 İhracat-İthalat
 Ticaret-Pazarlama
 Araştırma-Geliştirme
 Kamu çalışmaları
 Destek ve teşvikler
 Diğer
 


Nar üreticisi devlet desteği istiyor

Aydın'ın İncirliova ilçesinde 10 yıldır Hicaz narı üreten çiftçiler, düşük fiyat ve pazar bulma sıkıntısı nedeniyle maliyetlerini karşılayamadıklarını bildirdi.

AYDIN - İncirliova'da "Hicaz narı" üreticiliği yapan çiftçiler, düşük fiyat ve pazar bulma sıkıntısı nedeniyle maliyetlerini karşılayamadıklarını bildirdi.

Hacialiobası Mahallesi'nde Hicaz narı üreticiliğini yapan çiftçiler, 10 yıl önce ilçede pamuk fiyatlarının düşmesi nedeniyle nar üretimine başladıklarını ancak her yıl artan oranda fiyatların düşmesi nedeniyle ağaçları kesme noktasına geldiklerini ifade etti.

Plansız üretim zarar ettirdi

İncirliova Ziraat Odası Başkanı İhsan Ayaydın, nar üreticilerinin son bir-iki yıldan beri çok zor durumda olduklarını ve sürekli zarar ettiklerini söyledi.

Aydın'da son yıllarda nar üretiminin çok önemli oranda artış gösterdiğine dikkati çeken Ayaydın, ilk üretime başlandığı zaman üreticilerin güzel para kazandığını anlattı.

Ayaydın, para kazanan çiftçilerin saysı artınca nar üretimine yönelen çiftçilerin de arttığını belirterek, şunları söyledi:

"Plansız, projesiz bir üretim gerçekleşince bugünkü durum ortaya çıktı. Pazar olmadan, fabrikalar olmadan herkes aynı ürüne yönelince fazla üretim şimdi zarar ettirdi. Burada ilk etapta yapılması gereken, nar suyu sıkma tesisi ve pazar bulunması ve de öncelikle kooperatif gerekiyor. Bir çatı altında nar üreticileri toplanırlarsa, pazar piyasası gerçekleşirse ve bu tesisler kurulursa o zaman nar üretimi yapan üreticiler birlik beraberlik içerisinde narlarını istedikleri fiyata satarlar."

Ziraat Odası olarak bu tesisin yapılması için her türlü girişime hazır olduklarını ifade eden Ayaydın, "Narın tanesinden, narın suyundan, kabuğundan para kazanılır ama önce örgütlenmemiz gerekiyor" diye konuştu

"Devletin nar üreticisine destek vermesini istiyoruz"

Emekli olduktan sonra nar üreticiliği yapmaya başladığını söyleyen 61 yaşındaki Metin Tufan, bölgede pamuğun fiyatında yaşanan düşüklük nedeniyle mısır üretimine yöneldiklerini yaban domuzlarından dolayı zarar ettiklerini kaydetti. Beklentilerinin gerçekleşmemesi nedeniyle Hicaz narı üretimine başladıklarını anlatan Tufan, "Biz de çareyi Hicaz Narı üretimi yapmakta bulduk. Hangi ürüne yönelsek zarar ediyoruz. Şu an narın kilosu 40-45 kuruştan alıcı buluyor. Çatlak narlar ise bedava yani 20 kuruşa satılıyor. İşçi yevmiyesi 40 lira işin içinden çıkamaz duruma geldik. Devletin diğer ürünlerde olduğu gibi nar üreticisinde destek vermesini istiyoruz. Yoksa buradaki çiftçiler yıllarca emek verip yetiştirdikleri nar ağaçlarını kesmek zorunda kalacaklar" dedi.

Hacıaliobası Mahalle Muhtarı ve nar üreticisi Ali Kaykı ise bölgede yaklaşık 150 dekar alanda 300 ton nar üretildiğini işaret ederek, "Ağaçta 40 kuruşa alıcı zor bulunan nar, İstanbul toptancı halinde 3, pazarda ise 5 liradan satılıyor. Aydın'da yine 2 lira 50 kuruştan pazarda satılıyor. Üretici değil aracılar para kazanıyor" değerlendirmesinde bulundu. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
11.10.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: nar, aydın, destek
Link: Nar üreticisi devlet desteği istiyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız