Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Meyvecilik »  Nar »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Örgütler-Paydaşlar
 Fidan-Çeşit
 İlaç-Gübre
 Mekanizasyon-Sulama
 Yetiştirme teknikleri
 İyi tarım uygulamaları
 Organik üretim-ürün
 Hasat-Depolama
 Sofralık nar
 İçki-içecek sanayi
 İşleme-Paketleme
 İhracat-İthalat
 Ticaret-Pazarlama
 Araştırma-Geliştirme
 Kamu çalışmaları
 Destek ve teşvikler
 Diğer
 

Dalında çatlayan narlar, "ekşi'' oluyor

Mersin'in Silifke ilçesinde, hava şartları nedeniyle dalında çatladığı için ekonomik değerini yitiren narlar, nar ekşisi üretiminde kullanılıyor.


Mersin'in Silifke ilçesinde, hava şartları nedeniyle dalında çatladığı için satılamayan narlar, ''nar ekşisi'' üretiminde kullanılıyor.

Silifke ilçesinde nar bahçelerinde hasat devam ederken, çeşitli nedenlerle dalında çatlayan narlar ise ekonomik değerini yitirdiği için satılamıyor. Bu ürünlerden de kazanç elde etmek isteyen çiftçiler ise nar ekşisi yapma yolunu tercih ediyor. Yapımı son derece zahmetli olan bu ekşi için bahçelerden toplanan narlar, uzun bir süreçten geçiyor.

Ortadan kesilerek ikiye ayrılan narların kabuklarına sopalarla vurularak tanelerinin düşmesi sağlanıyor. Ayrılmış olan bu taneler daha sonra temiz bir şeker çuvalının içine konarak, sert ve temiz bir zemin üzerinde, kuvvetli biri tarafından ezilerek suyu sıkılır.

Sıkılan nar suyu büyük bir kazanda yaklaşık 3 saat kaynatılır. Kaynatılma sırasında, üzerinde oluşan köpük bir süzek yardımıyla alınarak dışarıya atılıyor. Nar suyu iyice kaynadıktan sonra rengi koyu siyah olup, yeterli kıvama gelince ateşten indiriliyor. Soğuyup kıvama gelen nar ekşisi şişelenip satışa hazır hale getiriliyor.

Silifke Ziraat Odası Başkanı Mahire Can, ilçe genelinde her yıl 3 bin dönüm araziden 5-6 bin ton arasında nar hasadı yapıldığını belirtti.

Can, dalında çatlayan narların ekşi yapılarak yeniden ekonomiye kazandırılmasıyla üretimdeki kayıpların en aza indirildiğini söyledi.

Nar ekşisi alırken de çok dikkatli olunması gerektiği uyarısında bulunan Can, "Bazı art niyetli kişileri daha fazla nar ekşisi üretmek amacıyla saf ekşiye nişasta, limon tuzu ve glikoz karıştırabiliyor. Bu nedenle de bazı nar ekşileri doğallığını kaybediyor" dedi.

Komşularıyla nar ekşisi üretimi yapan Sevide Çakır da 15 kilogram nardan çıkartılan 1 kilogram nar ekşisini 18 liradan sattıklarını belirterek, "Hem çatlayan narların zayi olmasını engelliyoruz hem de bütçemize katkı sağlıyoruz" diye konuştu.
 
 
(TARIM TV)
 
 

Ekleme Tarihi
16.10.2014
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: nar, nar ekşisi, silifke
Link: Dalında çatlayan narlar, 'ekşi' oluyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız