Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Meyvecilik »  Antepfıstığı »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Örgütler-Paydaşlar
 Fidan-Çeşit
 İlaç-Gübre
 Mekanizasyon-Sulama
 Yetiştirme teknikleri
 İyi tarım uygulamaları
 Organik üretim-ürün
 Hasat-Depolama
 Hasat-Depolama
 İşleme-Paketleme
 Tatlı ve şekerlemeler
 Kuruyemiş ve Çerez sanayi
 İşleme-Paketleme
 İhracat-İthalat
 Ticaret-Pazarlama
 Araştırma-Geliştirme
 Kamu çalışmaları
 Destek ve teşvikler
 Diğer
 

Mut, fıstığı ile marka olma yolunda
 
 
MERSİN - Mersin’in Mut ilçesinde Antep fıstığına alternatif olarak olarak, yeşil altın diye tabir edilen Mut fıstığı üretimine başladı. Bu yıl Mersin bölgesinde 5 bin ton rekolte bekleniyor.

Mut ilçesinde bağlı yaklaşık 20 kilometre uzaklıkta olan Geçimli Mahallesi'nde Antep fıstığı üreten çiftçiler ile birlikte Güneydoğu GAP yönetim kurulu başkanlığı tarafından bilgilendirme toplantısı yapıldı. Toplantıya, Mut Belediye Başkanı Nebi Yılmaz, Ziraat Odası Başkanı Ali Çelik, Şanlıurfa Birecik Güneydoğu GAP Fıstıkçılar Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Üzümcüoğlu ve fıstık üretimi yapan çiftçiler katıldı. Burada bir konuşma yapan Ziraat Mühendisi Atilla Turan, bu bölgede yapmış olduğumuz çalışmalar neticesinde verim almaya başladıklarını söyledi.

Doğru ilaçlama doğru zamanlama ve doğru müdahalelerle bu sene belli bir noktaya geldiklerini anlatan Turan, "Daha yapmamız gereken yolumuz var. Üretim aşamasını son noktasına geldik. Fakat bir o kadar da önemli olan da hasat zamanın doğru yapılmasıdır. Hasadı doğru yaparsak pazarı da doğru yapmış oluruz. Ve üreticimiz mümkün olan maksimum karı elde etmiş Olur. Antep fıstığımız bu bölgede büyük bir potansiyele sahip. Gerek ağaç sayımız gerek üretici sayımız, azımsanmayacak kadar yeterli. Türkiye’de var olan Antep fıstığı rekoltesi, 130 bin tondur. Doğru üretim ile en az ,130 bin tonun beşte birini rahatlıkla Mut ilçesinde gerçekleştirebiliriz. Şuan Mersin bölgesinde 4 ile 5 bin ton arasında fıstık üretimi yapılmaktadır. İleriki tarihlerde bu rakam 20 ile 25 bin ton arasında değişebilir. Bu sene en iyi senemizi yaşıyoruz." şeklinde konuştu

Şanlıurfa Birecik Güneydoğu GAP Fıstıkçılar Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Üzümcüoğlu, bu bölgenin fıstığının en önemli özelliğinin aroması ve Urfa fıstığı gibi yağının fazla olması olduğunu söyledi.
Mersin’in özellikle Mut ilçesinde yetişen fıstığın lezzet bakımından da çok iyi olduğunu vurgulayan Üzümcüoğlu, "Bundan dolayı önümüzdeki günlerde ciddi firmalar buraya akın edecekler. Daha önce Mersin fıstığı denilince firmalar, iç kurdu var, dış kurdu var diye korkuyorlardı. Şimdi ise Mersin fıstığı, Antep fıstığını kalitede geçti diyebiliriz. Çünkü İçi dolgun ve hastalık yok. Tabi ki bu da mühendis arkadaşlarımızın başarılı çalışmaları ile oldu. Önümüzdeki yıllarda buraya Antep fıstığı tesisi açacağız. Bu konuda Mersin Valimiz , ilçe kaymakamımız ve belediye başkanımızın desteği ile büyük bir tesis kuracağız.” diye konuştu.

Mut Belediye Başkanı Nebi Yılmaz, Antep fıstığının ilçenin 600 rakımı olan Alahan, Sarıkavak, Diştaş, Çömelek, Çaltılı, Bağcağız, Kurtuluş, Çatalharman, Çamlıca ve ilici mahallelerinde ağırlıklı olarak yetiştirilmekte olduğunu söyledi. Artık ilçede yetişmeye başlayan fıstığa Antep fıstığı değil de , Mut fıstığı denmesi gerektiğini belirten Yılmaz, "Çünkü ilçemiz mikroklima özelliğine sahip Türkiye’de ender yerlerden biri. Burada yetişen tüm ürünlerde zirai ilaç kullanma oranı yüzde 5 tir. Diğer yörelerde ise bu rakam yüzde 20 ile 50 arasında değişir. Küçük bir ilaç ile çok büyük bir ürün elde edebiliyorsunuz. Biz Mut belediyesi olarak fidan üretiminde diğer ihtiyaçlarınızı mutlaka sağlayacağız." ifadelerini kullandı

Mut Ziraat Odası Başkanı Ali Çelik ise Mersin’in Mut ilçesinin kayısı zeytini ile öne çıkan bir tarım ilçesi olduğunu söyledi. Çelik,15 yıldır mücadelesini yaptığımız Mut'un parlayan yıldızı olan Mut fıstığı üretimine başladığını belirterek, "Şuan bir fıstık bahçesinin içerisindeyiz. 15 yıllık çalışmanın meyvesini almaya başladık. Diştaş, Geçimli ve Kayaönü mahallesinde çok sayıda fıstık ağacı vardır. Yenice dediğimiz sakız ağaçlarına yapılan aşılama yöntemi ile 3 mahallemizde yaklaşık,10 bin fıstık ağacı bakımı yapılmıştır." diye konuştu(CİHAN)

Ekleme Tarihi
14.07.2014
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Mut, fıstık
Link: Mut, fıstığı ile marka olma yolunda




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız