Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 25 Nisan 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Meyvecilik »  Antepfıstığı »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Örgütler-Paydaşlar
 Fidan-Çeşit
 İlaç-Gübre
 Mekanizasyon-Sulama
 Yetiştirme teknikleri
 İyi tarım uygulamaları
 Organik üretim-ürün
 Hasat-Depolama
 Hasat-Depolama
 İşleme-Paketleme
 Tatlı ve şekerlemeler
 Kuruyemiş ve Çerez sanayi
 İşleme-Paketleme
 İhracat-İthalat
 Ticaret-Pazarlama
 Araştırma-Geliştirme
 Kamu çalışmaları
 Destek ve teşvikler
 Diğer
 

Manisa’da yeşil altın hasadı devam ediyor

Manisa’nın önemli tarımsal ürünlerinden olan Antep Fıstığında hasat dönemi devam ediyor.



Saruhanlı İlçesindeki hasat çalışmalarına katılan Gıda Tarım ve Hayvancılık Manisa İl Müdürü Hasan Çebi, Antep fıstığında bu sezon yüksek rekolte beklediklerini ifade etti.

Rekoltenin bu yıl da bin 600 ton civarında gerçekleşeceğini tahmin ettiklerini vurgulayan Çebi, Ağustos ayının ortalarında başlayan fıstık hasadının Eylül ortalarına kadar devam edeceğini söyledi.

2013 yılı verilerine göre Manisa’da 450 üreticinin Antep Fıstığı üretimi yaptığını belirten Çebi, “Yaklaşık olarak 8 bin 500 dekar alanda 835 bin Antep Fıstığı ağacı mevcut olup, bu alanda bin 680 ton civarında üretim gerçekleştirilmiştir. Bu sene üretimin daha da artacağını tahmin ediyoruz. Antep Fıstığı üretiminden elde edilen fıstıkların pazarlanmasında herhangi bir sıkıntı çekmemekteyiz. İlimizdeki Antep Fıstıkları Gaziantep’ten gelen tüccarlarımız tarafından da alınmaktadır. Bu durum kırsal alanlardaki çiftçilerimizin ekonomilerine katkı sağlamaktadır. Menengiç ağaçlarının aşılanmasıyla da popülasyon oluşturulmuş ve üretime geçilmiştir. Bunun yanında kapama bahçeler ise son yıllarda yapılan desteklemeler ile her geçen gün artmaktadır” diye konuştu

Türkiye geneli Antep Fıstığı üretimde Manisa’nın sekizinci ve ağaç sayısında da altıncı sırada olduğunu söyleyen Çebi, “İlimizde Antep Fıstığı üretimi, başta merkez, Kırkağaç, Akhisar, Demirci, Salihli, Selendi ve Gördes’te yapılmakta olup Ahmetli, Sarıgöl, Saruhanlı, Soma ve Turgutlu’da da az miktarda üretim mevcuttur. İlimizde dağınık halde bulunan ağaç sayısı fazladır. Kırsal bölgelerde bulunan Menengiç ve Atlantik sakızı anaçlarına yapılan antepfıstığı aşılamaları ile üretim artırılmıştır” dedi.

Manisa’nın Saruhanlı İlçesi’nde Antep Fıstığı yetiştiriciliği yapan Mehmet Mora ise Ziraat Mühendislerinin tavsiyeleriyle 18 yıl önce kurak olan arazisine menengiç ağaçlarını dikerek bu işe başladığını belirtti.

Mora, 18 yıldır ailesiyle beraber bu işle uğraştığını ifade ederek, “Bu sene mahsulümüz geçen yıla göre biraz daha iyi oldu. Ekonomik değerinin yanı sıra, bu iş ile köyümüze bir ilki yaşattığımız için daha memnunuz” ifadelerini kullandı. (TARIM TV)
 
 

Ekleme Tarihi
16.09.2014
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Manisa, yeşil altın hasadı ,Antep Fıstığı
Link: Manisa’da yeşil altın hasadı devam ediyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız