“Kaynana dili” yurtdışına açılıyor Sindirim sistemine iyi geldiği bilinen ve halk arasında ‘kaynana dili’ diye de tanınan dikenli incirin ihracı için hazırlıklar tamamlandı.
Mersin başta olmak üzere Çukurova yöresinde doğal ortamda yetişen ve halk arasında “kaynana dili” diye de bilinen dikenli incirinin ihraç edilmesi için başlatılan çalışmalarda sona gelindiği öğrenildi. Tarsus Ziraat Odası Başkanı Ali Ergezer, “Anlaşma sağlandığı takdirde dikenli inci, hasat edildiği yerde paketlenerek ihraç edilecek” dedi.
ÜRETİM ARTTI Dikenli incirin köylünün ekstra hiçbir emeğine gerek duymadan yetiştiğini belirten Ergezer, “2010 yılında 500 ton dolayında olan hasat, yıldan yıla arttı. Artık köylülerimiz de bu meyvenin pazarlanması noktasında daha aktif. Geçen yıl bin 500 – 2 bin ton hasat yapılmıştı. Hasada yeni başladığımız bu yıl ise 3 bin ton dikenli incir toplamayı hedefliyoruz” diye konuştu.
İHRACAT HEDEFİ Ergezer, “Bu yıldan itibaren ihracatının olması beklentisi içindeyiz. Bu noktada önümüzdeki günlerde 3 büyük firma bu konuda bizimle görüşmeye gelecek. Anlaşma sağlandığı takdirde bu firmalar dikenli incirin hasat edildiği yerde paketlemesini de yaparak ihraç edecek. Bu beklentiler doğrultusunda ekim alanlarının arttırılmasını için köylülerimizi teşvik edip, yol gösteriyoruz” şeklinde konuştu. |