Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Meyvecilik »  Diğer Meyveler »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Örgütler-Paydaşlar
 Fidan-Çeşit
 İlaç-Gübre
 Mekanizasyon-Sulama
 Yetiştirme teknikleri
 İyi tarım uygulamaları
 Organik üretim-ürün
 Hasat-Depolama
 Sofralık ürünler
 İşleme-Paketleme
 İhracat-İthalat
 Ticaret-Pazarlama
 Araştırma-Geliştirme
 Kamu çalışmaları
 Destek ve teşvikler
 Organik üretim-ürün
 Diğer
 

Hünnap Manisalı üreticinin yüzünü güldürdü

Manisa’da doğal orman örtüsü içerisinde yetişen ve alternatif ürün olma özelliği taşıyan hünnap 35 ton üretimle çiftçilerin yüzünü güldürdü.



Manisa Valisi Erdoğan Bektaş ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Manisa İl Müdürü Hasan Çebi, Demirci ilçesinde Hünnap üretim alanlarında incelemelerde bulundu. İnceleme gezisinde Gıda Tarım ve Hayvancılık Manisa İl Müdürü Hasan Çebi, ildeki hünnap üretimiyle ilgili açıklamalarda bulundu.



Demirci ve Köprübaşı ilçelerinde yaklaşık olarak 20 bin ağaç varlığından 35 ton üretim yapıldığı bilgisini veren İl Müdürü Hasan Çebi,“Bu üretimimizle herhangi bir pazarlama sorunumuz yaşamıyoruz. Hünnap ağaçları 5, 6 metre kadar boylanabilen dikenli bir türdür. Hünnapın önemli özelliklerinden bir tanesi iri bir zeytin büyüklüğünde olup, kurutulmuş veya yaş olarak da tüketilmesidir. Hünnap meyvesi çok yüksek oranda antioksidan içermekte ve fenolik asitleri yapısında barındırmaktadır. Fenolik asitler ve antioksidanların birleşimiyle beraber vücutta kalp damar hastalıkları üzerinde sağlık açısından olumlu etkileri vardır” diye konuştu.

Hünnap meyvesinin fonksiyonel gıdaların içerisine ilave edildiği zaman gıdayı koruma oranının arttığını ifade eden Çebi, “Hünnap meyvesi fonksiyonel gıdaların içerisine katıldığında, içerisinde bulunan maddelerden dolayı gıdayı daha uzun süre koruyabilmektedir. Yapısında A ve C vitamini çok yüksek oranda mevcuttur. Hatta C vitamini turunçgillerden bile daha yüksektir” dedi.

Çebi, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile Celal Bayar Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü ile yapılan ortak çalışmalar neticesinde hünnaplı çikolatanın geliştirildiği bilgisini de aktardı.

7 senedir Demirci’nin Söğütçük Mahallesi’nde hünnap yetiştiriciliği yaptığını ve bu işle iyi gelir sağladığını söyleyen üretici Sadık Duman, “Bu seneki hasatta verim çağına gelmiş 100 ağaçtan, 3 ton hünnap aldım. Yetiştirmiş olduğum ürünler arasında en karlısı hünnap meyvesi. İlaçsız üretim ile yapmış olduğum hünnap yetiştiriciliğini herkesin yapmasını tavsiye ediyorum” dedi.

Demirci Kaymakamı Atilla Kantay, ürünün sıfır ilaçlama ile üretilerek maliyetinin oldukça düşük olduğunu kaydetti.

Hünnap meyvesini yeni tanıdığını dile getiren Manisa Valisi Erdoğan Bektaş ise, “7 sene önce üretici Sadık Duman bu yöreye hünnapı getirerek, bu konuda önderlik yapmış ve sonuçlarından da oldukça memnun. Kendisinin talebi üzerine fidan işini çözmeye çalışacağız. Üretimde emeği geçen herkese özellikle öncülük edenlere ayrıca teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı.

(TARIM TV)
 
 

Ekleme Tarihi
21.10.2014
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Hünnap Manisalı üreticinin yüzünü güldürdü
Link: Hünnap Manisalı üreticinin yüzünü güldürdü




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız