Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 21 Kasım 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Meyvecilik »  BASINDAN MAKALELER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Turunçgil
 Elma
 Armut
 Zeytin
 Fındık
 Üzüm
 Kayısı
 Şeftali, Nektarin
 Çay
 Seracılık
 İncir
 Kiraz, Vişne
 Erik
 Çilek
 Nar
 Antepfıstığı
 Muz
 Karpuz, Kavun
 Kivi
 Seracılık
 Ceviz
 Badem
 Diğer Meyveler

Gül elmanın gölgesinde kaldı

 
 
 
 
 Olayların içinden | Güngör Uras
 [email protected]
 
 
 
 
Isparta’da “Deri İhtisas Organize Sanayi Bölgesi”inde deri üretimi yapan ve de imalat sanayiinde faaliyet gösteren çok sayıda işletme var.
Sanayi tesislerinin çoğu orman ürünleri, mobilya, gıda sektörlerinde. Isparta ekonomisi şimdilerde daha çok orman ürünleri ve tarım ürünleri ağırlıklı bir ekonomi görünümünde. Bütün bunlara rağmen Vali Vahdettin Özkan, sanayi yatırımlarına ilginin artmaya başladığını söylüyor.
Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, elma üretiminin İsparta’nın ana gelir kaynağı haline geldiğini anlatıyor. Isparta’nın toplam elma üretimi 650 bin ton. Isparta’da üretilen elmanın yarıya yakını Eğirdir’den çıkıyor. Eğirdir’de yıllık üretim 250 bin tonun üzerinde. Sadece Eğirdir’de üretilen elmaların saklandığı 150 bin ton kapasiteli soğuk hava depoları var.

Elma üretenler mutlu
Dekardan en az 5 ton elma alınıyor. 12 ton alanlar var. Bu yıl elma tarlada 85-120 kr’den satılıyor.
Bunun anlamı dekar başına her yıl 6-10 bin TL gelir demektir. Bu hesap ile yılda en az 650 bin ton elmadan Isparta’ya 600-700 milyon TL para giriyor demektir. Elma üretiminin çok yakında 1 milyon tona yükselmesi bekleniyor.
Eğirdir Gölü Türkiye’nin 4’üncü büyük gölü. 50 km uzunlukta, 3-5 km genişlikte, denizden 917 km yükseklikte bir göl. Isparta için bir nimet. Suyu tatlı. DSİ sulama şebekesini kurmuş. Bütün ovada sulu tarım yapılıyor. Elma ağaçları sulanıyor. Elmacılık yanında şeftali, kayısı, kiraz üretimi artıyor. Seracılık başlamış. Şimdilik 200 dönümde sebze üretiliyor.
Şevket Demirel diyor ki, “Su yoktu. Şimdi sulama var. Gübre kullanmayı öğrendik. Ama tarım üretimi artmıyor. Bunun tek bir nedeni var. Araziler miras nedeniyle küçük parçalara bölündü. Küçük arazide ne ekilse para kazanılamıyor. Bunun için çiftçi şehre göçüyor. Araziler boş kalıyor. Çare, belli büyüklüğün altındaki arazilerin birleştirilmesini sağlayacak kanuni düzenlemedir. 20 dönümün altındaki tarladan para kazanılamaz. Bu hususa hükümette parmak bastı, bir kararname çıkardı. Mühim olan bunun uygulanmasıdır.”
Şevket Demirel’in kavak ve elma fidanlıklarını gezdim. Kavaklıkta 1 dekar araziden 10 yılda 3-5 ton ağaç elde diliyor. Elma fidanlığında anaçtan fidan (çöğür)yetiştiriliyor. Aşılanıyor. İki yaşında iken satılmaya başlanıyor. Yılda 500 bin - 1 milyon dolayında bodur elma fidanı üretiliyor. Fidan 4 yaşında iken elma vermeye başlıyor. 8 yaşında elma miktarı
4 kg’dan 40 kg’a yükseliyor. Elma fidanlarının tanesi 5 TL dolayında.
Şimdilerde çok farklı tür elma için fidan yetiştiriliyor. Merak ettim. ”Neden Amasya elması unutuldu?“ Anlattılar. Amasya elmasının randımanı düşükmüş. Hem de tüketicinin Amasya elmasına ilgisi azalmış.









http://www.milliyet.com.tr/

Ekleme Tarihi
16.09.2014
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Güngör Uras,gül,elma
Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız