Sebze ve meyve poşetlerine delikler açın Yaz aylarında gıdalar daha çabuk bozuluyor, bu yüzden yaz aylarında gıdaları saklarken daha dikkatli olmalıyız.
Yaz aylarında gıdalar daha çabuk bozuluyor, bu yüzden yaz aylarında gıdaları saklarken daha dikkatli olmalıyız. Yaz mevsimi gelince artan sıcaklarla birlikte yaşadığımız alanların ısısı da artıyor, bu nedenle de tükettiğimiz besinler çabuk bozulabiliyor. Besinleri yazın uygun koşullarda saklamak ve bazı kurallara uymak gerektiğini söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Olcay Barış, bu konuyla ilgili dikkat edilebilecek noktaları sıraladı.
Buzdolabının derecesine dikkat edin Yazın buzdolabının iç sıcaklığının sıfır derece ile eksi 4 derece arasında olması gerekir. Derin dondurucunun ise -18 derece ile -23 derece arasında olmasında fayda var. Çünkü besinlerde bakterilerin üremesi 10 derecenin altında yavaşlıyor, 4 derecede ise duruyor. Patates, sarımsak ve soğanın buzdolabında saklanmaması gerekiyor. Kök sebzeler oda sıcaklığında 10 dereceden daha soğuk olmamak koşuluyla saklanmalıdır ve sadece kullanılacakları zaman yıkanmalıdır yoksa hızlı çürüyebilirler. Oda sıcaklığında saklarken de, hava geçiren delikli kaplarda, doğrudan güneş ışığı almayan bir yerde tutulmasında fayda var. Olcay Barış, gıdaları saklarken uyulacak kurallar hakkında şu bilgileri veriyor:
Sebze ve meyve poşetlerine delikler açın Sebze ve meyveleri poşetlerin içinde buzdolabına koyarken birkaç delik açılması ve böylece nemlenmelerinin engellenmiş olması gerekirken, buzdolabında bazı meyve ve sebzelerin birbirlerine değememeleri için raflarının ayrı olması gerekiyor. Çünkü bazı meyveler yanındaki sebzelerin daha çabuk bozulmasına neden oluyor. Çabuk bozulmaya yatkın olan meyve, sebze, yumurta, peynir, et gibi ürünler tüketileceği kadar alınıp hızlıca tüketilmelidir. Aksi takdirde saklama koşulları besinlerin bozulmaması için yeterli olmayacaktır.
ttp://www.netgazete.com |