Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 01 Kasım 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Meyvecilik »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Turunçgil
 Elma
 Armut
 Zeytin
 Fındık
 Üzüm
 Kayısı
 Şeftali, Nektarin
 Çay
 Seracılık
 İncir
 Kiraz, Vişne
 Erik
 Çilek
 Nar
 Antepfıstığı
 Muz
 Karpuz, Kavun
 Kivi
 Seracılık
 Ceviz
 Badem
 Diğer Meyveler
 

KİRAZDA ENDİŞELİ BEKLEYİŞ -KALİTESİ NEDENİYLE ELDE EDİLEN ÜRÜNÜN TAMAMININ İHRAÇ EDİLDİĞİ KONYA'NIN HADİM İLÇESİNDEKİ KİRAZ BAHÇELERİNDE, ARILARIN YAĞIŞLI GEÇEN BAHAR AYLARINDA YETERİ KADAR ÇALIŞIP ''TOZLAŞMA'' YAPAMAMASI ÜRETİCİYİ DÜŞÜNDÜRÜYOR -HADİM TARIM İLÇE MÜDÜRÜ DAYANDI: ''ARILAR, YAĞIŞLI VE KAPALI HAVA NEDENİYLE 7-8 GÜNLÜK ÇİÇEKLENME DÖNEMİNDE SADECE 2-3 GÜN ÇALIŞABİLDİ''

KONYA (A.A) - Önder Felek - Yüksek rakım nedeniyle Türkiye'de en geç kiraz hasadının yapıldığı Konya'nın Hadim ilçesindeki üreticileri, arıların yağışlı geçen bahar ayları nedeniyle yeteri kadar çalışıp ''tozlaşma'' yapamaması endişelendiriyor. 
 
     AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Hadim ilçe merkeziyle birlikte Mernek Yaylası, Korualan, Yalınçevre, Küplüce, Bademli, Göynükkışla ve Dedemli beldelerinde toplam 30 bin dekar alanda kiraz üretimi yapılıyor. 
 
     1 milyon kiraz ağacının bulunduğu ilçede 2 bin metre yükseklikte bile kiraz bahçeleri yer alıyor. Türkiye'de en son kiraz hasadının yapıldığı ilçede yetiştirilen 26-30 kalibre aralığındaki kirazlar, aroması ve kalitesi sayesinde Avrupa Birliği ülkeleri ve Rusya başta olmak üzere çok sayıda ülkeye ihraç ediliyor. 
 
     İlçenin ana geçim kaynağı konumundaki kiraz bahçelerinde, bu yıl ise bahar aylarında etkili olan yağışlar nedeniyle ''tozlaşma'' sorunu yaşanıyor. 
 
     Mayıs 2010'da metrekareye sadece 6,8 kilogram yağış alan Hadim'de, bu yıl Mayıs ayının ilk 23 gününde yağışların metrekarede 113,5 kilograma ulaşması ve kiraz bahçelerinde tozlaşma yapan arıların yağışlı hava nedeniyle yeterince çalışamaması, üreticiyi endişeye sevk etti. 
     
     -ARILAR AZ ÇALIŞTI
     
     Hadim İlçe Tarım Müdürü İsmail Dayandı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kiraz ağaçlarının her yıl 15-20 Nisan tarihleri arasında çiçek açtığını, bu dönemde arıların 7-8 gün çalışarak ''tozlaşma'' yaptığını söyledi. 
 
     Bu yıl ise bahar aylarının yağışlı geçmesi nedeniyle durumun farklı olduğunu ifade eden Dayandı, şunları kaydetti: 
 
     ''Arılar, yağışlı ve kapalı hava nedeniyle 7-8 günlük çiçeklenme döneminde sadece 2-3 gün çalışabildi. Bu dönemde ağaçlarda yüzde 40-50 arasında tozlaşma gerçekleştiğini gördük. Yüzde yüz tozlaşma olsa bile çiçeklerin sadece yüzde 30 ile 40'ı arasında meyve tutumu gerçekleşiyor. Bunun için yüzde 40-50 oranında tozlaşma gerçekleşen ağaçlarda, aynı oranda meyve tutumu gerçekleşirse herhangi bir sorun olmayacak. Ancak meyve tutumu daha az gerçekleşirse o zaman rekoltede düşüş yaşanabilir. Çiftçimiz bu nedenle endişeli bir bekleyiş içerisinde.'' 
 
     Tozlaşmanın düşük oranda seyretmesinin kaliteyi olumlu etkileyeceğini de vurgulayan Dayandı, bu yıl kirazda kalibrenin 28-30 aralığında olmasını beklediklerini belirtti. 
 
     Dayandı, yine yüksek kesimlerdeki kiraz bahçelerinde ağaçların yeni çiçek açtığını ve bu bahçelerde yüzde 100 tozlaşma beklediklerini kaydetti. 
 
     Geçen yıl don olmasına karşın 8 bin ton ürün elde ettiklerini anımsatan Dayandı, bu yıl bahçelerde don olayı görülmediğini, düşük tozlaşmaya karşın meyve tutumunun beklenen düzeyde gerçekleşmesi durumunda 20 bin ton rekolte beklediklerini sözlerine ekledi. 

Ekleme Tarihi
24.05.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Kirazda Endişeli Bekleyiş




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız