Bursa'da düzenlediği toplantıda konuşan Alara Tarım A. Ş. Ceo'su Yavuz Taner, meyve yetiştiricilerine ihracata uyumlu 147 meyve çeşidi ve yeni fidanlarını tanıtmak, modern meyve yetiştiriciliği hakkında bilgi vermek üzere Haziran ve Temmuz ayında Türkiye genelinde toplam 3 bin 200 dekar alana sahip bahçelerinde, 'Alara Bahçe Hasat Şenliği' düzenleyeceklerini açıkladı.
Hasat şenliği ile ilgili bilgilendirme toplantısını firmaya ait Çukurca Mahallesi'ndeki bahçede yapan Taner, bu yıl genç bahçelerde ilk hasadı yapacaklarından dolayı organizasyona bu ismi verdiklerini belirtti. Şenilğin Türkiye genelindeki 14 Alara Bahçeleri'nin 6'sında düzenleneceğini kaydeden Taner, amaçlarının meyve yetiştiricilerine ihracata uyumlu 147 meyve çeşidi ve yeni fidanlarını tanıtmak ile modern meyve yetiştiriciliği hakkında bilgi vermek olduğunu söyledi.
İLK ŞENLİK CEYHAN BAHÇE'DE
Şenliklerden ilkinin, 17 - 18 Haziran tarihleri arasında Adana'da, Ceyhan Bahçe'de yapılacağını ifade eden Taner, "Aynı tarihde Antalya'da, Antalya Bahçe, 23 - 24 - 25 Haziran'da Manisa Salihli Adala Bahçe, 2 Temmuz'da Ezine Bahçe ve 8 - 9 Temmuz'da Tarsus Bahçe'de de şenliklerimiz sürecek" dedi.
"HEDEF: İHRAÇ ÜRÜNLERİMİZİ PAKETLEMEK"
Yeni yatırımlar hakkında da bilgi veren Taner, 2013 yılında Manisa'da 5 bin metrekaresi üretim alanı olmak üzere toplam 6 bin 500 metrekare alanda fabrika kurmayı planladıklarını belirterek, modern meyveleri buradaki tesislerde paketleyip ambalajlayacaklarını açıkladı.
Taner, "Amacımız bin ton kirazı paketleyip sevk edebilmek. Önümüzdeki 4 - 5 sene içerisinde nektarin olarak 2 bin tonluk kapasitemiz olacak. Yıllık yaklaşık 2 bin 500 ton Japon Eriği üretimimiz olacak. Nar 2 bin ton seviyesinde olacak. O bahçede bütün bu ürünleri toparlarsak 8 - 10 bin tonluk kapasitemiz olacak. Bu ürünlerimizi ihraç edeceğiz" diye konuştu.
"DEVLET EKSTRA BİR DESTEK VEREBİLİRSE SEKTÖR DİMDİK AYAKTA OLABİLİR"
Kirazda elde ettikleri başarıyı başka ürünlerde de yakalamayı hedeflediklerini söyleyen Alara Tarım Ceo'su Taner, sermaye dışında bu konuda devlet desteğinin de olması gerektiğini vurguladı.
Üreticinin ilk birkaç yılda kazanç sağlayamadığını değinen Taner, "Devletimiz önümüzdeki 5 - 10 senelik dönemde ekstra bir koltuk çıktığı takdirde süreç kendi kendini tamamlayacak. Ondan sonra bizler para vermeye başlayacağız. Devlet ekstra bir destek verebilirse önümüzdeki 5 - 10 sene içerisinde sektör dimdik ayakta olabilir" dedi.
"RENKLİ ÇEKİRDEKSİZ ÜZÜM PROJESİ GELİŞTİRİYORUZ"
Dünya genelinde tüketilen renkli üzümleri Türkiye'ye de getireceklerini ifade eden Taner, "Islahçıların geliştirmiş olduğu çeşitleri getirdik. Uzun bir sürede hasat edilebilecek hüviyette kırmızı, mor, pembe siyah çeşit çekirdeksiz üzüm serilerini getirdik. Bunların ebadı fazla, lezzetleri farklılık arz edebiliyor. Uzun süre hasat edebileceğimiz bir dönemi yakalamak üzere üzüm projesi geliştiriyoruz" diye konuştu.
|