Kivi üretiminin yüzde 70'i Yalova'dan Yalova Kivi Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Tunalı, Karadeniz'de yaşanan don olayı nedeniyle Türkiye'de üretilen kivinin yüzde 70'nin Yalova'dan çıkacağını açıkladı.
Türkiye'nin en büyük kivi üretim merkezi durumundaki Yalova, 3.sü düzenlenecek Kivi Festivali'nin hazırlıklarını yapıyor. Yalova'nın Subaşı beldesinde basın toplantısı yapan Yalova Kivi Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Tunalı ve Subaşı Belediye Başkanı Volkan Yılmaz festival ve kivicilik hakkında bilgi verdi.
Yalova Kivi Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Tunalı, Yalova'da bu yıl kivi rekoltesinin 20 bin tonun üzerine çıkacağını tahmin ettiğini belirtti. Başkan Tunalı, "Yalova'da 21 yıldır kivi üretimi devam ediyor. Türkiye'yi kiviyle biz tanıştırdık. Halen ülkemizin kivi talebinin 3'de 1'lik bölümünü biz karşılıyoruz. Kivi hasadına başlamak üzere olduğumuz bugünlerde 20 bin tonun üzerinde bir rekolteye ulaşacağımızı tahmin ediyorum. Karadeniz Bölgesi'nde yaşanan don olayında kivi üretiminde ciddi bir azalma yaşanacak. Oradaki üretici arkadaşlarımızla yaptığımız görüşmede 5 bin ton civarında bir üretim beklediklerini dile getirdi. O nedenle bu yıl Türkiye'de üretilen kivinin yüzde 70'lik bölümü Yalova'dan çıkacak." dedi.
'KİVİNİN PAZARLARDA 4 TL'NİN ALTINDA SATILACAĞINI DÜŞÜNMÜYORUZ'
Yalova'da kivi borsası kurulabilmesi amacıyla hazırlık yaptıklarını söyleyen Yalova Kivi Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Tunalı, sözlerini şöyle sürdürdü: "Kiviyi ülkemize tanıtan ve halen en büyük üretimin gerçekleştiği Yalova'da kivi borsası kurma çalışmamız sürüyor. Zaten şu anda kivinin fiyatını da yine birlik olarak biz belirliyoruz. Geçtiğimiz yıllarda kivi üreticileri fiyatı kendileri belirliyordu ve kivi ortalama 1.75 TL'den gidiyordu. Devreye birliğin girmesinin ardından kivi fiyatı 2.25 TL'ye çıktı. Bu fiyatla Karadeniz Kivisi de, İran Kivisi de yarışamaz. Zira onlarda nakliye fiyatlara ciddi şekilde yansıyor. Biz bu yıl kivinin pazarlarda 4 TL'nin altında satılacağını düşünmüyoruz."
'KİVİCİLİK EĞİTİMİ ÜNİVERSİTELERE YAYILMALI'
Üniversitelerin kivicilikle ilgili bir bölüm açmaları gerektiğini söyleyen Mustafa Tunalı, şunları ekledi: "Yalova'nın kivi üretiminde ve kivi kalitesinde önemli mesafeler almasının sebebi kaliteli eğitimdir. Temelden Atatürk Merkez Araştırma Enstitüsü desteği ile başlayan kivi üretimi üreticilerimizin kişisel çabalarıyla geçtikleri eğitim süreci ile şahlandı. Şu anda ülkede bu konuda en deneyimli ve eğitimli üreticiler Yalova'da bulunuyor. Biz üniversitelerin de bu işe mutlaka el atmasının ve Kivicilik Bölümü oluşturmalarının önemine inanıyoruz. Kivicilik eğitimi üniversitelere yayılmalı. Islah çalışmaları ile yeni türler geliştirilebilir. Ülkemize özel yeni türlerin gelişimi de bu eğitimler neticesinde meydana gelir." (CİHAN) |