Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 21 Kasım 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Meyvecilik »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Turunçgil
 Elma
 Armut
 Zeytin
 Fındık
 Üzüm
 Kayısı
 Şeftali, Nektarin
 Çay
 Seracılık
 İncir
 Kiraz, Vişne
 Erik
 Çilek
 Nar
 Antepfıstığı
 Muz
 Karpuz, Kavun
 Kivi
 Seracılık
 Ceviz
 Badem
 Diğer Meyveler
 


Nar üretimindeki artış çiftçinin yüzünü güldürdü

Adıyaman'da son yıllarda tütüne alternatif ürün olarak yetiştirilen nar üretimindeki artış, çiftçinin yüzünü güldürüyor. İlde 11 çiftçiyle başlanan yetiştiricilik 67 üreticiyle devam ediyor.

ADIYAMAN - Adıyaman Organik Nar Üreticileri Bölge Koordinatörü Osman Çetinkaya, yaptığı açıklamada, bölgede 2006'dan itibaren tütüne alternatif olarak nar üretimi yapılmaya başladığını söyledi.

Nar yetiştiriciliğinin bölgede yaygınlaşmaya başladığını ancak geçmişinin çok eskiye dayandığını öne süren Çetinkaya, "Nemrut heykellerindeki kabartmalarda nar figürlerinin bulunması buranın nar bölgesi olduğunu kanıtlıyor. İlk etapta 11 çiftçiyle başlanan yetiştiricilik, şu anda 67 üreticiyle devam ediyor" dedi.

İl genelinde yaklaşık 12 bin, Kahta ilçesinde ise 5 bin dönüm alanda nar yetiştiriciliği yapıldığını dile getiren Çetinkaya, bunun da il ekonomisine katkı sağladığını, hasat döneminde de 500 kişinin çalıştığını kaydetti.

Üretim aşamasında gübre ve ilaç kullanılmadığını vurgulayan Çetinkaya, "Yılda yaklaşık 10 bin ton ürün hasat ediliyor. Üretimde yaşanan artış çiftçinin yüzünü güldürüyor. Ürünlerimiz en çok İzmir, Adana, Mersin ve Erzurum'a gönderiliyor. Yaklaşık 2 bin ton nar ekşisi de Amerika, Hollanda ve Almanya'ya ihraç ediliyor" diye konuştu.

Tütün kotası nar üretimine yöneltti


Kahta Ziraat Odası Başkanı Rüştü Turanlı da tütün üretimine kota konulmasının ardından sıkıntıya düşen çiftçinin, nar yetiştiriciliği sayesinde rahatlamaya başladığını söyledi.

Narın artık bahçe kenarlarına dikilen ürün olmaktan çıkarak, çiftçilerin önemli geçim kaynağı arasında yer aldığını dile getiren Turanlı, özellikle bölgede yetiştirilen organik narın ilgi gördüğünü ifade etti.

Üreticilerden Abidin Ağaoğlu ise organik nar yetiştirdiğini belirterek, bölgede büyük bir soğuk hava deposuna ihtiyaç duyulduğunu kaydetti.

Hasatta çalışan Figen Çelik de nar yetiştiriciliğinin artmasıyla iş olanaklarının arttığını ifade ederek, böylelikle başka illere çalışmaya gitmekten kurtulduklarını anlattı.  
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
24.10.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: nar, nar üretimi
Link: Nar üretimindeki artış çiftçinin yüzünü güldürdü




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız