Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 20 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Meyvecilik »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Turunçgil
 Elma
 Armut
 Zeytin
 Fındık
 Üzüm
 Kayısı
 Şeftali, Nektarin
 Çay
 Seracılık
 İncir
 Kiraz, Vişne
 Erik
 Çilek
 Nar
 Antepfıstığı
 Muz
 Karpuz, Kavun
 Kivi
 Seracılık
 Ceviz
 Badem
 Diğer Meyveler
 


Ödemiş Karpuzu 2 Haftaya Kadar Piyasada

İZMİR (İHA) - Ödemiş’in ilk sırada gelen tarım ürünü patatesten sonra ikinci sırada yerini koruyan Ödemiş karpuzunda hasat günleri bekleniyor. Havzadaki tarlalarda olgunlaşmaya başlayan karpuzların şuan için yaklaşık 3-5 kg haline geldiği bildirildi.

Havaların ilk günlerde sıcak daha sonra soğuk geçtiğini, tekrar ani sıcakların başlamasıyla karpuzlarda gözlenen kök kuruması hastalığı ile mücadele ettiklerini dile getiren karpuz üreticisi Sefa Kaya karpuzları olumsuz hava şartlarına karşı korumak için ellerinden geleni yaptıklarını ifade etti. Sefa Kaya, bu yıl Ödemiş ovasında patates üreticisinin yaşadığı mutluluğu karpuz üreticileri olarak yaşamak istediklerini ifade etti. Kaya, “35 yıldır çiftçilik ile uğraşıyorum. Uzun zamandır da her yıl karpuz yetiştiriyorum. Geçtiğimiz birkaç yıl önce karpuz piyasası çok kötüydü. Karpuzlarımızı ineklere yem olarak yedirmiştik” dedi.
 
“PATATES KAZANDI BİZ DE KAZANMAK İSTİYORUZ”
 
Kaya şunları söyledi: “2014 yılı bahar sezonunda patates üreticisi hasada başladığından bu yana para kazanıyor. Uzun süre sonra bu yıl patates kazandı biz de kazanmak istiyoruz. Bugün patates üreticisi masraflarını çıkarmış ve kar yapmıştır. Patates üreticisinin mutluluğunu biz de yaşamak istiyoruz. Mart ayının başından bu yana gözümüz gibi bakmaya devam ettiğimiz karpuzlarımız bugün arığa alındı ve sulama işlemi yapılmaya başlandı.Nisan ayının ilk başlarındaki aşırı sıcak daha sonraki günlerde yaşanan serin hava ve son birkaç gündür yaşanan sıcak havalardan dolayı karpuzlarımız da kök kuruması hastalığı gördük. Bunun önlemini almak için gerekli ilaçlamaları yapıyoruz. Bundan sonra havanın tamamen sıcak olacağı söyleniyor. Bu sıcaklıkta karpuzlarımızı hastalığa bulaştırmayacaktır.”
 
“2 HAFTAYA KADAR HASADA BAŞLARIZ”
 
Kaya sözlerini şöyle sürdürdü: “Şuan için tarlamızda yaklaşık 3 kilogram oranında karpuz var. Gözlemlerimiz sonucu havalar sıcak giderse dönümde 7 ton ile 10 ton arası mahsul bekliyoruz. 3 haftaya kadar hasada başlayacağız. Sezon boyu dönümde 1 bin TL ile bin 500 TL arası masrafımız oluyor. Fiyatlar konusunda üretici olarak istediğimiz tek şey karpuz piyasasının kilogramda 50 kuruştan aşağıya düşememesi. Taban fiyat 50 kuruştan başlayarak 80 kuruş 90 kuruş arasında piyasamız dönerse karpuz üreticisi para kazanır yaptığı masrafı almış olur. Geçen yıllarda yaşanan üzücü tabloları yaşamak istemiyoruz. Karpuzumuzun yerde kalmasını istemiyoruz. Şuan Ödemiş’te tezgahta Antalya cam sera karpuzu var kilogram fiyatı 1 TL ile bin 500 TL arasında değişiyor. 3 haftaya meşhur Ödemiş karpuzumuz da değerini bulsun. Buradan meslektaşlarıma da şöyle bir çağrıda bulunmak istiyorum. Ermemiş yani olgunlaşmamış karpuzu pazara getirmesinler; geçen yıllarda bu gibi durumları yaşadık. Şimdi bildiğim kadarı ile olgunlaşmamış karpuzu pazara getirmenin de cezası var. Karpuzlarımızı tüm emeğimizle alın terimizle gücümüzle yetiştiriyoruz. Şimdiden herkese bol kazançlar bereketli bir sezon diliyorum."
 
 
 

Ekleme Tarihi
02.06.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Ödemiş Karpuzu, 2 Haftaya Kadar Piyasada, karpuz, patates
Link: Ödemiş Karpuzu 2 Haftaya Kadar Piyasada




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız