Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 22 Aralık 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Meyvecilik »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Turunçgil
 Elma
 Armut
 Zeytin
 Fındık
 Üzüm
 Kayısı
 Şeftali, Nektarin
 Çay
 Seracılık
 İncir
 Kiraz, Vişne
 Erik
 Çilek
 Nar
 Antepfıstığı
 Muz
 Karpuz, Kavun
 Kivi
 Seracılık
 Ceviz
 Badem
 Diğer Meyveler
 

GAP Bölgesi, seracılıkta umut veriyor

GAP'ın merkezi konumundaki Şanlıurfa, jeotermal su kaynaklarıyla seracılıkta önemli bir merkez olma yolunda.



Cumhuriyet tarihinin en önemli projelerinden GAP'ın hayata geçirilmesiyle her alanda değişim ve gelişimin yaşandığı bölgede son yıllarda seracılık da önemli ölçüde ilerledi.

GAP’ın faaliyete geçmesiyle, bölgede son yıllarda seracılık alanında da önemli mesafeler kat edildi. Karaali Bölgesi'nde 2000 yılında bir köylünün arazisinde bulunan jeotermal su kuyusunun ardından seracılık yaygınlaşmaya başladı.

Birkaç küçük serayla yapılan deneme ekiminin ardından kısa sürede bu alandaki birçok firma bölgede yatırım yaptı. Karaali Bölgesi'ndeki seralarda üretilen domates, salatalık ve biberin yanı sıra farklı türlerdeki çiçekler, yurt içi ve yurt dışına pazarlanmaya başladı. Bu durum hem istihdam artışına hem de bölge ekonomisine katkı sağladı.

GAP Seracılar Birliği Derneği Başkanı Müslüm Yanmaz, Şanlıurfa'da jeotermal enerjiyle seracılık yapılan Karaali Bölgesi'nde 16 yeni jeotermal su kuyusunun açılacağını böylece bölgenin öneminin daha da artacağını söyledi.

Bölgede 2000 yılından itibaren başlayan seracılığın önemli ölçüde geliştiğini ve çoğu serada artık topraksız tarım kültüyle üretim yapılabildiğini aktaran Yanmaz, seracılığın bölgede önemli bir sektör haline geldiğini ifade etti.

GAP seracılar Birliği Başkanı Yanmaz, bölgedeki seraların çok önemli özelliklere sahip olduğunu da belirtti.

Geçen yıl yaptırılan bir seranın paketleme de dahil tam otomasyon sistemine sahip olduğunu aktaran Müslüm Yanmaz, ''25 milyon dolarlık bu sera, yalnızca Türkiye'nin değil belki de Avrupa'nın en modern sera tesislerinden biri haline geldi. Bu yatırımlar bölgenin ne kadar doğru bir alan olduğunu gösteriyor. Önümüzdeki günlerde toplam 16 jeotermal kuyu açılacak. Bu kuyularla Başbakanımız'ın 2023 hedeflerine biz de Urfa'dan 10 bin dekar serayla katkı sağlamış olacağız. 2023 yılı hedefimizde ihracata sağlayacağımız katkının 500 milyon dolar civarında olması planlanıyor'' diye konuştu.

Tüm çabalarının, çok önemli bir potansiyele sahip olduğunu düşündükleri bölgede yatırımcılara, ihracata ve kadın istihdamına katkı sağlamak olduğunu ifade eden Yanmaz, daha fazla yerli ve yabancı yatırımcıyı bölgeye çekmeye çalıştıklarını, bununla ilgili görüşmelerin sürdüğünü belirtti.










http://www.tarimtv.gov.tr/

Ekleme Tarihi
25.12.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: GAP Bölgesi, seracılıkta umut veriyor
Link: GAP Bölgesi, seracılıkta umut veriyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız