Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 27 Aralık 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Meyvecilik »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Turunçgil
 Elma
 Armut
 Zeytin
 Fındık
 Üzüm
 Kayısı
 Şeftali, Nektarin
 Çay
 Seracılık
 İncir
 Kiraz, Vişne
 Erik
 Çilek
 Nar
 Antepfıstığı
 Muz
 Karpuz, Kavun
 Kivi
 Seracılık
 Ceviz
 Badem
 Diğer Meyveler
 


Türkler tezgâhı Uzakdoğu'ya açtı

Komşulardaki sıkıntı ihracatçıyı uzak pazarlara yönlendirdi. Greyfurtu almaya 7 yılda ikna olan dünyanın en zor pazarı Uzakdoğu'ya limon ve kiraz satmak için çalışma başladı.

Türkiye' nin klasik ihracat pazarlarında yaşanan sıkıntılar, ihracatçıları yeni pazar arayışına yönlendiriyor. Krizin fırsat yönünü kullanan yaş sebze meyve ihracatçıları da, bu alanda dünyanın girilmesi en zor pazarı olan Uzakdoğu'yu gözüne kestirdi. Greyfurt ihracatının bile 7 yılda gerçekleştirildiği Japonya ve Çin gibi ülkelere şimdi limon ve kiraz satmak için resmi prosedürleri başlatan ihracatçılar, bunun için Türkiye'ye özgü ürünler yetiştirmek amacıyla üniversitelerle programlar geliştiriyor. İstanbul Yaş Meyve-Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Latif Ünal, Japonya ve Çin gibi ülkelerin ürünleri yerinde 2 ya da 3 sezon izlediklerini ve ardından 'olur' verdiklerini söyledi. Ünal, bu gelişmeyle birlikte Uzakdoğu'ya yeni ürünler için kapının açılacağını vurguladı.

YILDA 3 MİLYAR DOLARLIK YAŞ SEBZE İHRACATI VAR
 
Yıllık 3 milyar dolarlık yaş sebze ve meyve ihracatı yapan Türkiye'nin Uzakdoğu pazarına girebilmesinin yeni yatırımların da önünü açacağını söyleyen Ünal, "Cari açığın ilacı olan yaş sebze ve meyve ihracatında bölge ülkelerinin girdiği siyasi kriz sonrası yönümüzü Uzakdoğu'ya çevirdik" dedi. Girilmesi çok zor olan bu pazarlara her ürün için ayrı ayrı izin almak gerektiğini belirten Ünal, "Japonya, uluslararası kuralların yanı sıra kendi kriterlerinin de sağlanmasını istiyor. 2 ya da 3 yıl Türkiye'de ürünlerin yetiştirilmesini izliyorlar" diye konuştu. Ünal, Japonlar'ın bitkilerdeki haşerat konusunda oldukça titiz davrandığını kaydetti.

TARIM BAKANLIĞI TEMASLARA BAŞLADI
 
Tarım Bakanlığı'nın Japon mevkidaşlarıyla görüşmelere başladığını belirten Ünal, "Greyfurt ihracatı için 7 yılda onay alındı. Şimdi limon ve kiraz için çalışıyoruz. Ardından Türkiye'nin önemli tarımsal araştırma enstitüleriyle yaptığımız projelerle Türk tipi mandalina ve portakal için çalışmalar yapıyoruz" dedi. Bu projelerin 10 yıllık bir süreci kapsadığını belirten Ünal, çekirdeksiz, 3 yerine 8 ay ürün verebilen, ince kabuklu narenciye yetiştirilmesinin hedeflendiğini söyledi. Ünal, "Bodrum'un meşhur mandalinasının çekirdeksiz ve daha lezzetlisinin üretimi son aşamaya geldi. Dünyaya Türk mandalinası olarak tanıtılacak. Deneme üretimi aşamasına gelindi" diye konuştu.

RUSLAR İHRACATTA BİZİ ÖRNEK GÖSTERİYOR
 
Ukrayna krizi nedeniyle Amerika ve AB'den mal almayacağını açıklayan Rusya'nın, Türk ihracatçıları bütün dünyaya örnek gösterdiğini belirten Ünal, "Ruslar, Avrupalı şirketlere, Türkler gibi çalışmalarını öneriyor" dedi. Ünal, bir zamanlar Türkiye'nin büyük sıkıntılar yaşadığı Rusya pazarıyla şimdi tam işbirliği döneminin yaşandığını da belirterek, "1.1 milyar ton yaş sebze ve meyve ihracatı yaptığımız Ruslar'ın gözbebeği durumundayız. Türk şirketler yıllardır süren iyileştirme çalışmaları ve alınan önlemlerle Rusya pazarında haklı bir güvene sahip oldu. Bu kararın öncesinde bile Avrupalı şirketlere örnek gösteriliyorduk. Şimdi bunu avantaja çevirme zamanı" dedi.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
13.09.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: kiraz, limon, uzak doğu, ihracat
Link: Türkler tezgâhı Uzakdoğu'ya açtı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız